UE se îndreaptă către reguli mai blânde pentru culturile modificate genetic

Comisia Europeană face presiuni pentru ca anumite tipuri de plante modificate genetic să fie tratate ca plante produse în mod convențional, potrivit proiectului de propunere executivă a UE care a stârnit reacții amestecate din partea părților interesate.

Editarea genelor se referă la câteva metode științifice noi folosite pentru a modifica genomurile pentru a dota plantele cu anumite caracteristici, inclusiv rezistența la secetă și dăunători. Propunerea de relaxare a normelor UE privind aceste noi tehnici genetice a fost publicată pe 5 iulie.

Procedura de autorizare și cerințele de evaluare a riscurilor din legislația actuală privind OMG-urile nu sunt adaptate la varietatea de potențiale produse vegetale care pot fi obținute prin mutageneză și cisgeneză direcționată și, prin urmare, sunt disproporționate sau inadecvate în anumite cazuri”, se arată în proiect. Textul precizează că situația actuală „nu este propice dezvoltării de produse inovatoare și benefice.

Proiectul de lege propune împărțirea organismelor modificate genetic în două categorii în viitor. Astfel, toate plantele modificate genetic considerate a fi capabile să „crească în mod natural sau prin selecție convențională” ar fi clasificate în categoria 1 a noilor tehnici genomice (NTG).

Aceste plante de categoria 1 ar fi tratate „în același mod ca și plantele convenționale” și „deci nu ar fi necesar să facă obiectul autorizației, evaluării riscurilor, trasabilității și etichetării”, potrivit proiectului de text.

Plantele care nu se încadrează în acest domeniu ar fi denumite NTG „categoria 2” și ar fi necesar să facă obiectul unei autorizații cu o evaluare adaptată pentru a ține seama de diversele profiluri de risc ale acestora și pentru a aborda provocările de detectare. Această categorie include toate plantele rezistente la erbicide.

Această abordare asigură, pe cât posibil, că plantele derivate din NTG și produsele lor destinate consumului uman sau animal sunt la fel de sigure ca echivalentele lor convenționale, fără a suporta o povară de reglementare inutilă”, scrie în textul proiectului.

Politizarea deciziilor administrative

Cu toate acestea, asociația reprezentanților sectorului european de ameliorare a plantelor (Euroseeds) și-a exprimat „îndoieli serioase cu privire la complexitatea procesului propus de Comisie, în special în cazul unui dezacord cu statele membre.

Această măsură riscă să conducă la dezbateri asupra a ceea ce s-ar cuveni să fie o decizie administrativă, bazată pe criterii științifice clare, și ar pune UE într-un dezavantaj puternic față de alte jurisdicții, cum ar fi, de exemplu, Regatul Unit, ajungând să fie o povară majoră pentru dezvoltatori”, a avertizat asociația.

De asemenea, pune sub semnul întrebării justificarea științifică și temeiul legal pentru clasificarea generală a tuturor plantelor derivate din NTG rezistent la erbicide în categoria 2, indiferent de modificarea genetică efectuată.

În plus, Euroseeds consideră că propunerea de a interzice fermierilor ecologici să utilizeze NTG de tip convențional și obligația de a eticheta pachetele de semințe cu NTG de tip convențional sunt „ilogice și discriminatorii”.

Trasabilitatea, o problemă spinoasă

În schimb, filiala europeană a Federației Internaționale a Mișcărilor pentru Agricultură Ecologică (IFOAM) a declarat că ar saluta interzicerea totală a NTG în producția ecologică. Ea a cerut, totuși, instituirea unui „cadru adecvat pentru protejarea produselor ecologice fără OMG-uri împotriva contaminării, prin impunerea unei trasabilități obligatorii „de-a lungul lanțului de producție și etichetare informativă”. Pentru IFOAM, aceasta este „singura modalitate de a avea în vedere «coexistența» adevărată”. „Ar fi o greșeală să înlocuim trasabilitatea, controlul și etichetarea [plantelor din] NTG cu cerințe minime de transparență în ceea ce privește cultivarea, deoarece [o astfel de abordare] ar însemna să se pună povara producției fără OMG-uri pe umerii operatorilor care nu doresc să le folosească”, a avertizat asociația.

În plus, asociația consideră că scutirea anumitor NTG de la evaluarea riscurilor, trasabilitate și etichetare este o „negare a principiului precauției și un pas înapoi în ceea ce privește biosecuritatea și informarea consumatorilor”.

Dacă susținătorii NTG sunt atât de siguri de siguranța și beneficiile lor, de ce insistă să-și ascundă utilizarea în producția de alimente? a întrebat IFOAM. În mod similar, europarlamentarul Verzilor Benoît Biteau a numit „foarte îngrijorătoare scutirea de etichetare a anumitor plante modificate genetic, avertizând că multinaționalele „ar câștiga pe toate planurile, în timp ce fermierii și consumatorii ar pierde”. La rândul său, deputatul Verzilor Martin Häusling a avertizat că, dacă acest proiect ar fi adoptat, consumatorii nu ar avea „de unde să știe dacă mănâncă alimente modificate genetic”.

Crescătorii, fermierii și producătorii de alimente vor avea dificultăți să evite contaminarea cu OMG, deoarece dezvoltatorii de OMG-uri își vor păstra metodele de detectare pentru ei înșiși, iar trasabilitatea va reveni operatorilor lanțului alimentar”, a spus el, avertizând că această situație „va consolida controlul asupra producției de alimente”.

Citiți și:
Mascarada controalelor la cerealele din Ucraina. ANSVSA raportează cifre halucinante
Dr. Joseph Mercola, despre noua escrocherie din farfurie: Carnea falsă, între ireal și concret

 

yogaesoteric
13 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More