UE se pregătește pentru un război economic cu China

La Bruxelles și la Berlin există adepți ai liniei dure care plănuiesc un război comercial total cu China. Ideologia și loialitatea față de SUA primează în fața bunului simț și a prosperității cetățenilor europeni.

Din punct de vedere obiectiv, nu există aproape niciun conflict de interese între UE și China. UE și China au multe interese comune, deoarece China este cel mai mare partener comercial al UE, iar companiile din UE câștigă mulți bani vânzând bunuri în China sau producând în China. Iar UE nu-și mai poate imagina viața fără bunuri chinezești. Prin urmare, UE și China ar fi normal să se opună sancțiunilor care dăunează comerțului și economiei proprii și reciproce.

Suferință pentru interesele SUA

Este clar că există, de asemenea, dispute între partenerii comerciali atunci când vine vorba de problema subvenționării anumitor sectoare ale economiei, de exemplu, ceea ce conferă unei părți un avantaj nedrept față de cealaltă. Dar aceste aspecte pot fi discutate, iar exemplul SUA și disputele economice care apar în mod repetat între Bruxelles și Washington din cauza subvențiilor sau a tarifelor de protecție nu au fost niciodată un motiv pentru a escalada disputa din punct de vedere politic. Așadar, de ce ar putea să fie un motiv în cazul Chinei?

Motivul este acela că SUA consideră China un rival care stă în calea dorinței sale de a domina lumea – în SUA se vorbește de „dominație mondială”. Totuși, aceasta este o problemă pentru SUA, nu pentru UE. Cu toate acestea, UE se sacrifică pentru interesele SUA, în detrimentul său.

Faptul că UE s-a alăturat politicii anti-chineze a SUA, deși, în mod obiectiv, aceasta nu este în interesul UE, arată încă o dată că UE este un vasal al SUA. Aceasta nu este afirmația mea și nici „propagandă rusă”; a fost formulată de grupul de reflecție ferm transatlantic al UE, Consiliul European pentru Relații Externe, în aprilie 2023, după cum puteți citi aici.

Politica deschis anti-chineză a UE a devenit de mult timp mainstream, deși a fost foarte controversată în urmă cu doar câțiva ani. Merită să ne amintim criticile aprinse din partea Bruxelles-ului și a altor capitale europene atunci când președintele american Trump a pus SUA pe un curs de confruntare împotriva Chinei.

Criticile respective au fost reduse aproape imediat la tăcere în Europa atunci când Joe Biden a preluat această politică de la Trump și chiar a intensificat-o masiv. Mai mult, UE și statele sale membre au aprobat imediat directiva pe care tocmai o criticaseră puternic. La Berlin și la Bruxelles există numeroși lobbyiști în favoarea politicii anti-chineze, printre care se remarcă în special membri ai Partidului Verde.

Războiul economic total

În ultima vreme, mass-media a pregătit publicul occidental pentru un război economic deschis împotriva Chinei, care va fi probabil un război comercial total la fel de puternic ca cel împotriva Rusiei. Pe 14 decembrie, sub titlul „Ruperea relațiilor economice cu China ar fi probabil suportabilă”, Der Spiegel a relatat despre un studiu foarte aventuros care susține că economia germană ar supraviețui relativ ușor unei rupturi totale cu cel mai important partener comercial al său, China.

Studiul este foarte scurt, cuprinzând doar 17 pagini. Rezultatele sale sunt mai mult decât discutabile, întrucât materialul a fost realizat în mod evident din motive politice și nu pentru a analiza consecințele reale ale unei rupturi cu China. Fenomenul poate fi observat, de exemplu, în această frază din studiu:

Costurile decuplării sunt întotdeauna mai costisitoare pentru China și Rusia decât pentru orice țară occidentală, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, iar aceasta se aplică atât în cazul unui «cold turkey» (încetare bruscă a dependenței urmată de un fenomen de sevraj – n.n.), cât și în cazul unei decuplări treptate.”

Un studiu științific sau politic?

Oamenii de știință” care au redactat studiul nu par să fi realizat că UE suferă mult mai mult din cauza „decuplării” de Rusia decât Rusia însăși. O demonstrează datele economice foarte obiective după aproape doi ani de război economic al UE împotriva Rusiei. În Rusia, economia este în creștere, în timp ce în UE aceasta stagnează, iar Germania se dezindustrializează tot mai mult.

Un război economic împotriva Chinei va avea probabil consecințe mult mai dramatice decât războiul economic împotriva Rusiei, în primul rând pentru că China este cea mai importantă piață pentru multe companii germane și europene. În al doilea rând, China este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți furnizori de anumite materii prime rare. Și în al treilea rând, componentele din China sunt o parte aproape de neînlocuit a multor produse fabricate de companiile germane și europene.

Faptul că studiul menționat mai sus nu ia în considerare aceste încrengături complexe (nu o poate face în doar 17 pagini) arată că este o lucrare politică menită să ofere argumente pentru șoimii politicii anti-China. Prin urmare, bănuiesc că forțele anti-China din Germania și UE vor face referire la ea mai des în viitorul apropiat.

Am speculat adesea că Occidentul condus de SUA dorește să se separe din punct de vedere economic, politic și social de Rusia și China (și poate chiar de cea mai mare parte a restului lumii). În cazul Rusiei, experimentăm în prezent acest fapt, întrucât sancțiunile aproape că au întrerupt contactele economice, relațiile politice cu Rusia sunt deja moarte și, de asemenea, se construiește un nou zid în Europa din punct de vedere social, întrucât UE își închide granițele cu Rusia, nu mai eliberează aproape deloc vize și face călătoriile în Rusia aproape imposibile. Bănuiesc că Occidentul condus de SUA va proceda în curând similar cu China, sub un anumit pretext.

Studiul analizează impactul economic al unui decuplaj dur între China și Germania cu o simulare a unui scenariu similar unui Război Rece 2.0 cu fragmentarea economiei globale.”

Cât de importante sunt schimburile comerciale cu China pentru Germania o arată o serie de titluri din Spiegel din ultimele luni: „Avertismentul experților – Dependența periculoasă a UE de China pentru bateriile de mașini electrice”, „În ciuda avertismentelor de dependență – companiile germane investesc tot mai mult în China” sau „Electricitate ieftină – Boom-ul solar german este pe seama Chinei – poate funcționa?”.

Pentru că ei (nu?) știu ce fac

Sancțiunile împotriva Rusiei au arătat cât de dramatice au devenit deja consecințele atunci când UE s-a lipsit „doar” de sursele de energie rusești ieftine. Gazul, acum mult mai scump, a pus în pericol multe ramuri ale industriei și a dus la migrarea unor sectoare întregi către SUA sau China. Ca urmare, lanțurile de aprovizionare sunt din nou perturbate, iar alte sectoare se confruntă cu probleme.

Este dificil de prezis cât de dramatice vor fi consecințele dacă multe produse și materii prime vor lipsi sau vor deveni mult mai scumpe în cazul unei „decuplaj” de China și cum vor putea face față companiile europene consecințelor financiare dacă vor fi brusc forțate să părăsească piața chineză din motive politice.

Cu toate acestea, mă tem că așa va evolua situația. Cei care acționează în prezent la Berlin și Bruxelles (nu?) știu ce fac…….

Autor: Thomas Röper (Germania)

Citiți și:
Raportul FMI, efectele mondiale ale războiului economic SUA-China și schimbarea lumii
China globalizează Lumea finanțându-i dezvoltarea
yogaesoteric
21 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More