Uimitoarea inteligență socială a delfinilor: admirabilele creaturi acvatice folosesc «nume individuale» și dezvoltă «alianțe» de durată

 

Surprinzător, strategia de a încheia alianțe solide, chiar și cu potențialii rivali, nu este caracteristică doar oamenilor cu abilități sociale deosebite. Un studiu recent publicat în jurnalul Current Biology arată că un asemenea comportament poate fi observat și la delfinii din genul Tursiops, cei mai comuni membrii ai familiei Delphinidae.

Studiul a arătat că delfinii masculi au capacitatea de a memora șuieratul caracteristic (sunetul-semnătură) emis de către semenii lor – fiind apți să-și recunoască prietenii și adversarii după o absență îndelungată. În timp, delfinii își dezvoltă rețele sociale complexe, asemănătoare celor umane, aspect unic în lumea animală.

„Delfinii cu bot gros de sex masculin folosesc «nume» – sau indicative de apel individuale alcătuite din sunete precum chiţăituri sau fluierături – pentru a-şi recunoaşte prietenii sau rivalii din comunitatea lor socială”, a concluzionat cercetătoarea Stephanie King de la Universitatea Australia de Vest în urma unui studiu efectuat pe o populaţie de delfini din golful Shark Bay, aflat la 831 kilometri nord de oraşul Perth (Australia).

Delfinii reușesc să-și depășească agresivitatea și rivalitatea pentru a forma mici grupuri care le oferă posibilități sporite de reproducere. Ei colaborează atât în încercarea de a ghida femelele singure către anumite oportunităţi de împerechere, dar și se aliază și formează „echipe” ce reușesc să „fure” femelele ce aparțin altor grupuri, uneori mai puternice, și de a le păstra, în cazul atacurilor grupurilor rivale. Delfinii masculi se dovedesc capabili să coopereze cu indivizii concurenți, doar pentru a-și spori șansele de a procrea.

Oamenii de știință au observat că, la delfini, aceste alianțe, odată formate, prezintă o coeziune admirabilă. Prietenia dintre membrii unui asemenea grup, ce poate fi alcătuit și din numai doi sau trei delfini masculi, poate fi foarte puternică. Poate să dureze o viață întreagă.

Ce manifestări sunt specifice pentru aceste puternice legături de prietenie și colaborare? S-a constatat că fiecare delfin își crează un sunet-semnătură, pentru a se deosebi și a fi deosebit de alți semeni de-ai săi. Procesul se petrece în primele luni de viață. Aceste sunete sunt foarte asemănătoare cu… numele proprii folosite de către oameni.

„Aceşti delfini nu vin pe lume cu un fluierat specific. În schimb, fiecare delfin dezvoltă un astfel de fluierat specific în primele luni de viaţă, sunet care este diferit din punct de vedere structural de cele ale semenilor lor”, a declarat King într-un articol publicat pe site-ul The Conversation.

„Aceste fluierături specifice sunt într-un fel comparabile cu numele oamenilor. Delfinii le utilizează pentru a se prezenta şi chiar îi copiază pe alţii ca modalitate de adresare unor anumiţi indivizi. Aceasta le permite delfinilor de sex masculin să îşi recunoască prietenii şi rivalii din reţeaua lor socială.
S-a demonstrat că delfinii cu bot gros îşi amintesc fluierăturile specifice ale altor indivizi chiar şi după 20 de ani de la separare”, a notat King.

Această remarcabilă memorie socială pe termen lung, combinată cu utilizarea „numelor” individuale le permite delfinilor să dezvolte relații sociale complexe și diferite. Aceste etichete vocale joacă un rol central în recunoașterea prietenilor, dar și a competitorilor, a membrilor grupurilor rivale.

În cadrul alianțelor formate de către delfinii din Golful Shark (Shark Bay) au fost observate uimitoare comportamente sincrone. Probabil în baza unei comunicări perfecte și a unui spirit de observație excelent, dublat de o memorie admirabilă, delfinii care fac parte din același grup reușesc să adopte comportamente și să realizeze mișcări similare, aproape în același timp. În grupurile și alianțele durabile ale delfinilor, spectaculoasele „coregrafii” realizate de aceștia în deplasarea lor acvatică sunt, probabil, corespondentul dansurilor rituale și al paradelor (militare) specifice grupurilor umane.

La delfini, ca și la oameni, aceste acțiuni sunt menite să consolideze coeziunea grupului, atașamentul și capacitatea membrilor de a acționa la unison, pentru realizarea unor scopuri comune.


Citiți și:

Delfinii și balenele au un limbaj de o extraordinară complexitate și dezvoltă raporturi sociale ce se aseamănă celor umane!
Delfinii – doctori de suflet pentru oameni

Delfinii salvatori

 

yogaesoteric
18 mai 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More