Uimitoarea reziliență a familiei tradiționale

Sociologii ne dau vești bune: tocmai când seculariștii și „experții” erau aproape să pronunțe „moartea” familiei tradiționale, studii sociologice recente dovedesc că familia tradițională, în forma ei monogamă și nucleară, își revine. Ne revine oare înțelepciunea cea de pe urmă? Sper.

Un regret profund pe care îl am este că România nu investește, cum ar fi necesar și cum, de altfel, se cuvine, în studierea bunăstării familiei ori identificarea problemelor și manifestărilor care șubrezesc instituția familiei și căsătoriei în România. O astfel de investiție ne-ar prinde bine. În loc ca cei aleși să cocheteze cu „familia alternativă” ori „unisex”, ori cu parteneriatele civile, ar fi mai bine să ne folosească banii să depistăm și să contracarăm manifestările care viciază sănătatea familiei, inclusiv sănătatea morală a copiilor noștri.

Astfel de manifestări duc la divorț, distrugerea emoțională a soților, distrugerea emoțională a copiilor, trivializarea instituției familiei și știrbirea poziției sacrosante pe care familia în forma ei naturală (bărbat-femeie) și nucleară (părinți căsătoriți și copiii lor) ar fi firesc să o aibă.

Datorită penuriei studiilor de care am avea nevoie în România, sunt nevoit să-mi susțin punctele de vedere cu studii făcute în străinătate, în primul rând în SUA. Universități și fundații creștine de acolo investesc fonduri serioase pentru a studia și analiza datele oficiale emise de autorități privind evoluția instituției familiei în SUA. Din aceste date putem învăța și noi în România.

Institute for Family Studies de la University of Virginia este un astfel de institut care, de zeci de ani, ia pulsul familiei prin prisma datelor oficiale. În iunie 2022, Institutul a emis un studiu cu concluzii încurajatoare: procentul copiilor care trăiesc în familii intacte, adică în familii nucleare, e în creștere. Dacă în 1960 88% dintre copii locuiau cu părinții lor biologici în familiile intacte (adică cu părinți căsătoriți), în 2020 procentul era mult mai jos, de doar 70%.

Dar, în 2005 procentul acesta a ajuns la cel mai mic nivel din istoria țării, la 67%. O creștere de 3% în 15 ani, am fi tentați să spunem, nu e semnificativă. O rândunică nu aduce primăvara.

Haideți, însă, să nu ne grăbim. Vestea este bună dacă o punem în perspectivă. Legalizarea divorțului și a contraceptivelor în anii ’60, iar apoi a avortului, în 1973, a dus la declinul vertiginos al familiei nucleare, de la 88%, în 1960, la 74%, în 1980, adică un declin de 14% procente în doar 20 de ani.

Să nu uităm însă atacurile regresiștilor (ori „progresiști”, cum le place lor să se autoproclame) la adresa familiei din ultimii 20 de ani: căsătorii homosexuale, concubinaj, familii monoparentale, familiile de tip blended / mixte prin recăsătoria celor divorțați, surogatul comercial, familia intențională etc.

Să nu uităm deciziile judecătorești care au destrămat familia și i-au știrbit sacralitatea. Dacă luăm în calcul aceste manifestări agresive, cât și altele (de tipul celor lansate de domnul Iohannis la referendumul din 2018), obiectiv vorbind, e clar că aceste date statistice dovedesc un reviriment al familiei naturale, stânca societății. Chiar dacă revirimentul e timid, e notabil.

Urmăresc cu mult interes mai ales revirimentul familiilor creștine. Generația copiilor crescuți de părinți divorțați evită divorțul, fiind în cunoștință directă de traumele emoționale pe care le-au suferit ei când părinții lor au divorțat. Sunt traume pe care ei nu vor să le transmită mai departe copiilor lor prin divorț.

Un proiect care a prins în comunitățile creștine este „Better Together” („Mai bine împreună”), care încurajează generația tânără să nu divorțeze. Este un proiect lăudabil, ale cărui mărturii mă încurajează și îmi dau speranță că ceea ce Ziditorul a creat și întocmit la zidirea lumii va trece cu bine prin vremurile tulburi în care ne-a fost hărăzit să trăim.

Autor: Dan Anton

Citiți și:
Corporațiile woke și ostilitatea lor față de maternitate și familie
„Există puteri și organizații supranaționale care urmăresc distrugerea naturii umane și distrugerea familiei”

 

yogaesoteric
2 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More