Uimitori români contemporani, înzestrați cu o excepțională creativitate, inventivitate și sclipiri de geniu

Informaţii ce ar trebui să apară pe prima pagină a tuturor publicaţiilor din România


O idee propagată destul de puternic în societatea românească de astăzi este aceea că, deloc mândri de originea lor, unii dintre români afirmă că toate prilejurile de mândrie naţională ţin doar de domeniul trecutului, că România contemporană ar fi… o „ţară bolnavă”, fără civilizaţie, fără personalităţi marcante, fiind mereu „codaşa Europei”.

Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite să-i ţină pe români „la locul lor” (îndepărtându-i de tradiţia şi sufletul neamului românesc), teorii lansate de cei ce se doresc „atotputernicii lumii”, vă invităm să parcurgeți în continuare o serie de realizări ale geniului românesc din ultimii ani.

* Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, a realizat un CD ROM (din sticlă) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obişnuit. Pe cinci astfel de CD-uri ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române, iar informaţiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, invenţia sa a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invenţiilor „Bruxelles, Europa”, iar autorul doreşte cu orice preţ producerea de serie în România. Dar forurile din țara noastră întârzie la nesfârşit formalităţile…

* Academician prof. univ. Laurențiu Mircea Popescu, împreună cu echipa sa de cercetători de la Institutul Național Victor Babeș, au descoperit în anul 2005 telocitele, niște celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele trupului, în afară de creier. Datorită proprietăților lor – ele coordonează alte tipuri de celule și direcționează celulele stem spre zonele afectate – telocitele pot fi cheia în regenerarea și repararea unor organe, inclusiv a mușchiului cardiac afectat de infarct. Descoperirea a stârnit un viu interes peste hotare, însă statul român nu a acordat echipei de medici niciun sprijin pentru continuarea și dezvoltarea cercetărilor. Cercetătorii chinezi și cei americani au preluat practic ștafeta, pentru a valorifica această descoperire ce salvează vieți.

* Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premieră mondială, un aparat care purifică aerul în spaţiile de locuit: distruge bacteriile din aer, reţine praful şi fumul de ţigară, atmosfera devenind „ca în salină sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!

* Hackerii români sunt consideraţi printre cei mai buni (şi mai periculoşi) din lume. „Distracţia” (conform declaraţiilor lor, ei nu fură informaţii, ci doar doresc să îşi dovedească … valoarea) celor „5 magnifici de la Răsărit” a obligat CIA să trimită o delegaţie la Bucureşti… Printre site-urile „sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale etc…

* Românii, în topul medaliaţilor la Salonul de inventică de la Geneva
Anul acesta, marele premiu al Salonului Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva a fost câştigat de o companie din Elveţia pentru o tehnologie inventată de o echipă de cercetători români. Acesta este cel mai recent dintr-un lung şir de reuşite ale inventatorilor români. În 2013 şi în 2009, România a câştigat Marele Premiu al salonului de la Geneva cu invenţii ale savantului Mircea Tudor.

În ultimii ani, toate invenţiile prezentate de români au fost medaliate, iar în plus au câştigat şi premii speciale. Iată numai câteva exemple:
– în 2014, România a fost prezentă cu 30 de invenţii şi a câştigat 18 medalii de aur, 8 de argint, 4 de bronz şi 17 premii speciale;
– în 2013, cele 40 de invenţii au fost apreciate cu 27 de medalii de aur, 12 de argint, una de broz, 21 de premii speciale şi Marele Premiu;
– în 2012, inventatorii români au câştigat 44 de medalii şi premii speciale, iar în 2010 au obţinut 58 de distincţii;
– în 2001, România s-a clasat pe locul I în privinţa numărului de premii obţinute şi pe locul II (după Rusia) ca număr de invenţii prezentate. Toate cele 62 de invenţii prezentate au fost atunci premiate.

* În anul 2003, la salonul de inventică EURECA de la Bruxelles, ing. Petrache Teleman a obţinut medalia de aur şi medalia de argint şi încă patru premii pentru invenţiile sale ECOPIERA şi MOPATEL – materiale ecologice de construcţii – dar invenţiile nu au fost valorificate nici în ziua de astăzi.

* Prof. Ştefania Kory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universităţii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasă şi în Consiliul Director al prestigioasei instituţii britanice. Posesoare a două certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, Şefa Clinicii de Neurologie din Cluj-Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul român a primit şi medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numită şi în conducerea acestei unităţi.

* Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan şi director al institutului cu acelaşi nume, a avut o serie de pacienţi celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, preşedinţii Suharto şi Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), prinţul Agacan (cu soţia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy etc.

* Olimpiada internaţională de matematică a constituit întotdeauna pentru elevii români o oportunitate de a-și demonstra inteligența, echipele tării noastre reușind să se claseze de 18 ori în primele 3 locuri. La a 55-a ediție, desfășurată anul acesta la Cape Town, în Africa de Sud, elevii romani au obţinut șase medalii – una de aur, prin Ștefan Spătaru și cinci de argint. Performanțele olimpicilor noștrii au fost și de această dată extraordinare, practic fiecare dintre cei șase elevi obținând câte o medalie. Cei mai mulți dintre acești adolescenți extraordinar de inteligenți merg însă mai apoi să-și continue studiile și să lucreze peste hotare, în America sau Europa. De exemplu, la Princeton University, una dintre cele mai prestigioase universități americane, s-a format o „insulă” de inteligență românească. Acolo a studiat și Ana Caraiani, o fostă olimpică la matematică din România, care acum are una dintre cele mai bune 20 de teze de doctorat în matematică din lume. Și să mai oferim doar un exemplu: Andrei Moroianu, care a obținut două medalii de aur și una de argint la olimpiadele internaționale de matematică, actualmente este director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Franța.

* Elevi români premiaţi de NASA
De ani buni, elevii români câştigă zeci de premii la concursul anual NASA Space Settlement, o întrecere între proiecte ale unor colonii în cosmos, care ar putea fi populate în viitor de oameni. Fie că proiectează aşezări umane pe Lună sau pe staţii spaţiale orbitale, liceenii români îi uluiesc pe savanţii de la NASA.

Anul acesta, 34 de distincţii acordate de NASA au ajuns la elevi români, dar şi marele premiu, împărţit între o echipă de la un liceu din Bucureşti şi o alta din Cipru. Deşi guvernul Ponta promisese că va susţine micile genii, în final puştii au reuşit să ajungă în SUA pentru a participa la prezentarea proiectelor şi a îşi ridica premiile în urma unei strângeri de fonduri organizate pe internet.
Anii trecuţi au fost mulţi liceeni premiaţi care nu au avut şansa să ajungă la NASA din cauza lipsei banilor.

* Ştefan Cosmin Buca, Maria Popa şi Mihai Ivanescu au fost nominalizaţi, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de către instituţii din SUA! Primul este student la Economie, ceilalţi participă la programe în colaborare cu NASA.

* Nicu Mincu din comuna Iveşti (Galaţi) vindecă diverse boli cu leacuri şi ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani arată ca la 50, pentru că, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tinereţii…

* România este pe primele locuri în lume la… exportul de inteligenţă. De exemplu, la Microsoft, a doua limbă vorbită este româna, iar la NASA mulţi dintre specialiştii de prim rang sunt tot români…

* Nicolae Bălaşa, un inginer mecanic din Dolj, socoteşte mental mai rapid decât calculatorul (înmulţiri, împărţiri, ecuaţii de gradul II, radicali de ordinul III şi IV)! Fost inginer la Uzina Mecanică Filiaşi, din 1994 Nicolae Bălaşa este actualmente şomer…

* Ion Scripcaru, strungar şi lăcătuş mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu găseşte de aproape 15 ani 15.000 USD pentru a-şi realiza invenţia epocală (până la proba practică): motorul care nu consumă nimic! Acesta ar trebui să funcţioneze pe baza gravitaţiei, fiind în fapt o „instalaţie mecanică amplificatoare de putere, capabilă să transforme forţa statică gravitaţională în lucru mecanic”. „S-ar închide toate centralele nucleare”, spune el. Numai că OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) a refuzat să-i breveteze invenţia în lipsa unei machete funcţionale, doar pe baza schiţelor. Petre Roman şi Ministerul Cercetării şi Tehnologiei l-au tratat cu indiferenţă (1997), iar sponsorii nu s-au înghesuit (ca şi statul) să-i asigure cei 15.000 USD necesari…
O altă invenție a sa este o instalaţie nepoluantă, care poate să producă energie din orice apă curgătoare cu o viteză mai mare de 0,5 metri pe secundă, fără să fie nevoie de un lac de acumulare. Pentru a construi o microhidrocentrală clasică, cu baraj, costul mediu este de 2.700 euro/kW instalat, în vreme ce prin utilizarea metodei Scripcaru costul este de 209 euro/kW. A înregistrat invenția la OSIM în 2011, românul fiind mai apoi contactat de finlandezi, care și-au arătat interesul pentru această tehnologie.

* Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reuşit teleportarea unei particule. O aplicaţie a acestei invenţii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme Hewlett Packard. Pe vremea lui Ceauşescu, Sandu Popescu a reuşit „performanţa” de a fi şomer în România…

* Ioan Davidoni, un bănăţean sărac material dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogăţie: inteligenta şi inventivitatea. Angajat al fabricii de sticlă din Tomeşti (Timiş), pentru care a realizat, în câţiva ani, 45 de invenţii şi inovaţii, el a fost disponibilizat când a îndrăznit să-şi ceară drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adică… de 4 ori greutatea sa în aur!) şi apoi a fost reangajat ca muncitor… „din milă”! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat două invenţii de excepţie: un recuperator de peliculă de ţiţei şi pantofi magnetici antistres ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani. Prima invenţie valorează miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat-o inutil la OSIM, pentru că atât chinezii cât şi americanii i-au furat şi folosit invenţia cu un profit imens. De exemplu, în SUA s-au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari. În acest timp, statul român ignoră în continuare o invenţie, într-adevăr de miliarde…

* În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe invenţia sa mai veche, neconcretizat nici până acum. Carol Przybilla a mai realizat şi alte invenţii deosebite: turbina cu combustie internă (1958, vândută de statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fără bielă (vândută Japoniei şi folosită la celebrele motociclete japoneze), armă defensivă antitanc (anii ’90).

* Justin Capră este un inventator celebru al României, din păcate mereu tratat cu indiferenţă (chiar ostilitate) de autorităţile statului, condiţii în care nu e de mirare că unele din invenţiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur şi simplu furate de americani. În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capră a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor. După 7 ani în care „semidocţii savanţi” l-au tratat cu dispreţ pentru că era doar tehnician şi nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin şi Robert Cunings au preluat invenţia din România şi au lansat-o în fabricaţia de serie. În 1958, Justin Capră a realizat prima variantă a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pământ la… Ambasada SUA din Bucureşti. Rezultatul: și această invenţie a fost furată şi brevetata în 1962 de Wendell Moore („specializat” deja!), iar inventatorul… a fost arestat de Securitate pentru că ar fi dorit să fugă din ţară cu aparatul său!!! Justin Capră mai este şi realizatorul celui mai mic autoturism din lume, „Soleta”, care consumă doar 0,5l/100 km şi al unei motorete unică în lume ce funcţionează cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încărcare).

* Mihai Ruşeţel a inventat motorul cu apă! „Cazul Rușețel” este elocvent pentru geniul românesc dar şi pentru „talentul” cu care ne risipim forţele şi putem să ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 şi a fost brevetat în … ianuarie 2001. Până atunci, Securitatea l-a şicanat pentru refuzul de a cesiona invenţia statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca şi consilier tehnic la Mercedes (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea invenţiei. Motorul său se bazează, ca principiu de funcţionare, pe „cazanul Traian Vuia”, invenţie folosită încă la locomotivele Diesel electrice pentru încălzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre şi navale, în locul turbinelor din termocentrale, şi chiar a centralelor termoelectrice.

În lume, mai există două brevete în domeniu (Japonia şi SUA), dar acestea nu depăşesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid. „Motorul Rușețel” foloseşte drept combustibil doar apă şi are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie iniţială fiind o banală baterie de maşină. Datele tehnice preconizate de a patra sa machetă (10 l/100 km consum de apă, 70 km/h viteza maximă) pot fi îmbunătăţite la realizarea prototipului: un motor cu apă montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing.Constantin Stroe, care cunoaştea acest proiect chiar din 1980, a afirmat că este dispus să ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului şi a declarat, încântat: „reuşita ar fi un miracol, şi cred că în acest caz ar trebui să se inventeze pentru acest om Premiul Super Nobel”.

 

Citiți și:

Iustin Capră aduce viitorul mai aproape, prefigurându-l prin invenţiile sale. El este unul dintre invitaţii Congresului Internaţional de Yoga 2012

Nikola Tesla – genialul inventator al tehnologiilor mileniului II

Geniul tău benefic te va conduce prin viață cu pași de uriaș. Trezește-l!(I)

 

yogaesoteric
1 decembrie 2014

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More