Uleiul de măsline brut/nerafinat stimulează funcţiile creierului

 

Deși pe piață găsim o largă varietate de uleiuri de măsline numite extravirgine, în realitate foarte puţine sunt cu adevărat brute, nerafinate. Cauza este legată de procesul de extragere şi prelucrare a uleiului.

Compuşii fenolici – ale căror proprietăți benefice pentru sănătate au fost puse în evidență de studii recente – sunt prezenți în cantitate mare în uleiul de măsline dacă acesta a fost extras printr-un procedeu care a utilizat minimal rafinarea şi încălzirea. Mulţi dintre aceşti compuşi influenţează în mod benefic exprimarea genelor asociate cu funcţiile creierului.

Oameni de ştiinţă ai Departamentului de Neuroştiinţe, Farmacologie şi Sănătatea Copilului (NEUROFARBA) din cadrul Universităţii din Florenţa, Italia, informează că uleiul de măsline extravirgin, bogat în polifenoli, a fost asociat cu îmbunătăţiri „puternice” ale coordonării, memoriei şi comportamentului conex stărilor de anxietate la şoareci de laborator mai bătrâni.

Uleiurile de măsline cu cel mai mare conţinut de polifenoli sunt obţinute prin simpla presare (sfărâmare) a fructelor, fără utilizarea altor procese de rafinare, încălzire, extracţie, utilizare de substanţe chimice sau a altui procedeu – doar presare la rece (fără încălzire) a măslinelor. Uleiul astfel obținut, extravirgin, este unic întrucât, în esenţă, reprezintă o componentă a fructului crud. Orice alt fel de ulei implică procedee de rafinare în care se folosesc temperaturi înalte şi substanţe chimice pentru extragerea acestuia. Secretul pentru a ne bucura de beneficiile enorme ale uleiului de măsline este să consumăm doar ulei brut, nerafinat, presat la rece.

Rezultatele cercetării, publicate în European Journal of Nutrition, arată că polifenolii modifică expresia micro-ARN (miRNA) – o moleculă mică de ARN non-codant cu rol în expresia genică – şi generează profile similare celor observate la şoarecii de laborator tineri.

„Din perspectivă nutriţionistă şi farmacologică, tratamentul pe termen lung cu fenoli conţinuţi în uleiul de măsline poate deveni o parte a unei strategii neuroprotectoare pentru prevenirea îmbătrânirii creierului, mediată de stimularea genelor care susţin sănătatea și de modularea coordonată a profilelor de micro-ARN”, afirmă autorii studiului, conduşi de dr. Cristina Luceri.

Detaliile studiului

Dr. Luceri şi echipa sa au folosit la realizarea studiului şoareci cu vârsta de 10 luni (vârstă mijlocie), care au fost împărţiţi în două loturi. Timp de şase luni, la unul dintre loturi dieta a fost suplimentată cu ulei de măsline extravirgin cu un conţinut bogat în polifenoli (718,8 mg polifenoli per kg de ulei de măsline), iar la celălalt lot dieta a fost suplimentată cu acelaşi tip de ulei de măsline dar din care s-au extras polifenolii (9,3 mg polifenoli per kg de ulei de măsline). Rezultatele au arătat că, la finalul studiului, animalele care făcuseră parte din lotul care primise ulei bogat în polifenoli se comportau semnificativ mai bine la testele de coordonare motorie, comparativ cu şoarecii din lotul care nu a primit polifenoli. Performanţele şoarecilor din lotul care consumase ulei cu conţinut ridicat de polifenoli s-au îmbunătăţit cu 74% comparativ cu lotul care consumase ulei cu conţinut scăzut de polifenoli. De asemenea, comportamentul conex stărilor de anxietate, precum şi memoria spaţială au fost îmbunătăţite la şoarecii care au consumat uleiul bogat în polifenoli, afirmă cercetătorii.

În ceea ce priveşte expresia genică, majoritatea modificărilor au fost observate la nivelul cortexului cerebral al animalelor de laborator – arie legată de memorie, atenţie, percepţie, conştienţă şi funcţii similare.

S-a observat că uleiul de măsline bogat în polifenoli modifică expresia miRNA la şoarecii de vârstă medie şi produce profiluri similare celor observate la şoarecii tineri.
Şoarecii din lotul care a consumat ulei de măsline bogat în polifenoli au prezentat la finalul studiului modificări benefice la genele supuse modulării odată cu înaintarea în vârstă, au afirmat cercetătorii, în timp ce şoarecii din lotul care a consumat ulei de măsline sărăcit de polifenoli a prezentat o degradare a aspectului respectiv.

„Suplimentarea dietei cu ulei extravirgin de măsline bogat în polifenoli a fost asociată cu o modulare semnificativă a genelor, în cea mai mare parte a lor supra-reglate, comparativ cu suplimentarea dietei cu ulei sărăcit de polifenoli”, au spus cercetătorii.
„Printre acestea, am observat (exprimarea crescută a) mai multor proteine morfogenetice osoase (BMP) a receptorului pentru factorul de creştere neuronală, a receptorului glucagon-like peptid-1 (GLP1R) şi a coactivatorului 3 al transcripţiei reglate CREB (CRTC3), toate cunoscute ca exercitând acţiuni neuro-protectoare.”

Între cele două loturi de șoareci au fost observate diferenţe semnificative în expresia miRNA, cu 63 de tipuri de miRNA semnificativ mai puţin exprimate la lotul care a consumat ulei bogat în polifenoli comparativ cu lotul hrănit cu ulei sărăcit de polifenoli. Observaţie: au fost analizate 1203 tipuri de miRNA.

„Suntem printre primii care arată că, începând de la vârsta mijlocie, o intervenţie în dietă care înseamnă introducerea de alimente bogate în polifenoli poate modula la nivel central expresia genelor şi a miRNA implicate în funcţionarea neuronilor şi în plasticitatea sinaptică, precum şi comportamentul cognitiv, motor şi emoţional”, au scris cercetătorii.

Studiul oamenilor de știință italieni se alătură cercetării conduse de Miguel Martinez-Gonzalez de la Universitatea Navarra din Spania – rezultatele publicate în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry au arătat efectele protectoare ale uleiului de măsline asupra funcţiilor cognitive.

Cheia este tipul de ulei de măsline

Mulţi producători au fost prinşi că, pentru a-şi creşte profiturile, măsluiesc uleiul de măsline – fie etichetează ca fiind „extravirgin” ulei în care sunt amestecate uleiuri mult mai ieftine de alune, soia sau floarea soarelui, printre altele, fie modifică pe etichetă ţara de origine.

Unii dintre marii producători de ulei de măsline din SUA au fost daţi în judecată pentru prezentarea modificată a produselor lor. Doi producători importanţi de ulei de gătit – Filippo Berio Olive Oil Brands şi Safeway’s Select Brand, pentru uleiul de măsline – sunt ţintele unor acţiuni juridice intentate separat pentru fiecare firmă, de o femeie din California. Rohini Kumar a dat în judecată Salov North America, producătorii uleiului de măsline Fillipo Berio, cel de-al treilea cel mai vândut ulei de măsline în SUA, şi Safeway Inc. acuzându-i de reclamă mincinoasă.

O reglementare UE asupra standardelor de marketing pentru uleiul de măsline a fost implementată cu câţiva ani în urmă şi astfel înscrierea originii uleiului pe etichetă este acum obligatorie pentru toate uleiurile virgine şi extravirgine. Uleiurile amestecate trebuie etichetate ca atare. Dar aceasta nu se petrece şi în SUA sau Canada.

Frauda „contagioasă” face dificilă competiţia pentru producătorii de ulei de calitate foarte bună. Dar criticii spun că standardul „extravirgin” se diminuează, chiar dacă există o piaţă a uleiurilor originale. În standardul de marketing, cererile minime din punct de vedere senzorial şi chimic fac să fie admisă o gamă enormă de uleiuri. Unele sunt în regulă. Altele sunt extraordinare.

Cum găsiţi o firmă cu adevărat de încredere? Există sute de tipuri diferite de măsline, care dau naştere la mii de tipuri diferite de uleiuri. Pe măsură ce vârsta fermierilor continuă să crească şi costurile de producţie urcă exponenţial, scurtături agresive sunt folosite cu ajutorul pesticidelor radicale şi a diferitelor substanţe chimice. Deşi nu sunt eficiente la cost, acei producători care se străduiesc să ofere o cât mai bună calitate a uleiului de măsline continuă să cultive şi să controleze culturile prin mijloace mecanice, organice şi non-chimice.

Chiar dacă se spune că majoritatea uleiului de măsline de bună calitate este presat la rece, el totuşi este încălzit la 33o C, acesta fiind un proces destul de obişnuit.

Un studiu ştiinţific a determinat faptul că, cu cât procesul de producere a uleiului de măsline are loc la temperaturi mai scăzute, cu atât mai puternice sunt proprietăţile acestuia de stimulare a imunităţii.

Cel mai bun ulei de măsline de pe piaţă pentru îmbunătăţirea sănătăţii este cel presat pe gheaţă (ice-pressed olive oil). Este singurul ulei crud de măsline cu adevărat, încărcat de nutrienţi. Presarea pe gheaţă conduce la cantităţi semnificativ mai mici de ulei decât dacă procesul ar avea loc la temperatură mai ridicată, şi produce un produs premium, mult mai delicios şi aromat.

Doar uleiul de măsline cel mai proaspăt – şi de obicei şi cel mai scump – are cantităţi semnificative de oleocanthal, un compus fenolic natural cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante şi antitumorale. Intensitatea iritantă (la nivelul gâtului) a uleiului proaspăt de măsline este legată direct de cât de mult oleocanthal conţine.

În ultimul deceniu au apărut numeroase studii ştiinţifice care evidențiază proprietăţile benefice ale acestui ulei extravirgin. Paleta largă de calităţi profund benefice pentru sănătate ale uleiului de măsline presat la rece arată de ce acesta este unul din uleiurile preferate în mod spontan pentru dietele vegetariene şi vegane.


Citiţi şi:

Părintele fitoterapiei româneşti ne dezvăluie secretul longevităţii! Care sunt cele şapte obiceiuri care apoi ne scurtează viaţa

Dezvăluiri despre enzimele vii

Cum deosebim produsele cu adevărat ecologice de cele care folosesc această denumire doar ca o strategie înşelătoare de marketing

 

yogaesoteric
4 iulie 2016

 

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More