Ultima demență ecologică a stângii: defrișarea la ras a pădurilor, pentru biomasă energetică «verde»

În scopul diminuării emisiilor de carbon care ar contribui la așa-zisa încălzire globală, oficialii guvernamentali din Regatul Unit au încheiat un parteneriat cu companii și administrații din statul Virginia care permite să fie puse la pământ zone mari de pădure din lemn de esență tare pentru a crea biomasă energetică, aceasta urmând a fi folosită peste ocean.


Faptul de a continua să ardă combustibilii fosili nativi, cum ar fi cărbunele, nu este de natură să ajute Regatul Unit să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră; astfel că țara a decis să distrugă păduri întregi din Statele Unite și să ardă tot lemnul colectat pentru a genera energie electrică, această distrugere în masă a copacilor fiind numită sursă de energie „verde”.

Acest parteneriat între Marea Britanie și Virginia costă contribuabilii din Regatul Unit echivalentul a aproape 1 miliard de dolari anual, deoarece facturile lor la electricitate sunt împănate cu taxe suplimentare „verzi” care presupun că ajută la acoperirea costurilor de defrișare a pădurilor de esență tare din America și de transformare a lor în combustibil pentru locuințe și afaceri.

Deoarece copacii sunt regenerabili din punct de vedere tehnic, întreaga activitate este considerată a fi benefică pentru că ajută la reducerea amenințării așa-ziselor „schimbări climatice”, în ciuda faptului că lemnul ars creează o cantitate enormă de poluare prin căldură și cenușă. Dar abordarea „verde” a efortului este aparent suficientă pentru a-i liniști pe fanaticii schimbărilor climatice, care susțin această mișcare și consideră că această abordare va contribui la reducerea amprentei de carbon a Regatului Unit.

„Acesta este încă un exemplu șocant al prostiei nemiloase, distructive, anti-științifice a alarmismului cu privire la schimbările climatice”, a avertizat omul de știință Mike Adams, editor al revistei Climate.news și fondator al unui laborator științific pentru alimente și ecologie recunoscut la nivel global (CWClabs.com).

„Industriile ucid literalmente pădurile vii în numele ecologizării planetei”, a spus Adams. „Aceiași oameni care fuseseră obișnuiți să fie apărători ai copacilor sunt acum ucigași de copaci și în prostia lor niciunul dintre ei nu pare să vadă contradicția.”

Potrivit revistei The Ecologist, copacii tăiați din pădurile din lemn de esență tare din Virginia sunt transformați în milioane de tone de peleți mici de lemn, care sunt transportați în mod regulat către cea mai mare centrală electrică din Marea Britanie, Drax, care este situată în North Yorkshire. O companie cu sediul în SUA, cunoscută sub numele de Enviva, prelucrează mai întâi buștenii, transformându-i în peleți, care apoi sunt transportați peste Atlantic și arși pe post de combustibil în uzina Drax.

Este un proces laborios despre care autoritățile britanice susțin că va reduce emisiile de carbon ale națiunii cu 57% până în anul 2030. Drax intenționează să elimine complet arderea cărbunelui local, folosind în loc peleți de lemn din străinătate, ceea ce se presupune a fi „mai ecologic” (în opinia lor).

Potrivit oficialilor de la Drax, arderea de peleți de lemn în locul cărbunelui va contribui, probabil, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul fabricii cu până la 80%. Această cifră provine în urma experimentelor de laborator efectuate la Universitatea din Nottingham, experimente care se susține că demonstrează reduceri majore ale emisiilor de carbon.

Adevărata bombă: arderea lemnului generează mai mult carbon decât arderea cărbunelui


Dar rezultatele experimentelor de laborator de la Universitatea Nottingham sunt confirmate? Nu chiar. Așa cum a explicat The Ecologist, pentru a genera aceeași cantitate de energie din peleți din lemn rezultă cu până la aproximativ opt la sută mai mult carbon decât în urma arderii cărbunelui – ceea ce înseamnă că arderea lemnului este de fapt mai poluantă decât arderea cărbunelui.

Dar, deoarece legea europeană privește biomasa lemnoasă ca „neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, acest aspect nu este nici măcar luat în considerare – fără a mai menționa distrugerea în masă a pădurilor din lemn de esență tare care a survenit în urma acestei legi. Și Drax nu trebuie nici măcar să raporteze cantitatea de emisii de carbon ce provine de la coșurile sale datorită acestei desemnări a biomasei lemnoase ca fiind „neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”.

Dacă Drax ar fi fost obligată să monitorizeze emisiile de carbon, s-ar fi demonstrat că biomasa nu este aproape „verde” în felul în care unii oameni cred că este. Cel puțin 11,7 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) au fost generate de Drax doar anul trecut – și dacă toată energia pe care a furnizat-o compania ar fi fost obținută din biomasă, ar fi fost vorba despre o creștere a emisiilor de dioxid de carbon cu 8%.

Cu toate că replantarea copacilor poate ajuta la captarea unei părți din acest dioxid de carbon, procesul este lent, întrucât copacilor le ia câteva decenii să se regenereze. Așadar, recurgerea la biomasa lemnoasă nu este deloc un efort „verde” ci, de fapt, în felul acesta sunt provocate distrugeri pe scară largă, în acest caz particular, ale resurselor naturale prețioase ale Americii.

„Marea Britanie poate fi pe cale să elimine utilizarea cărbunelui, dar nu este pe cale să-și reducă emisiile de dioxid de carbon”, explică The Ecologist. „Nu vom atinge țintele pe care ni le-am propus, de 1,5 sau două procente pe care toate guvernele, inclusiv guvernul britanic, le-au acceptat la Paris. Arderea de mai mult lemn face imposibilă atingerea acestei ținte. Acum știm că dacă depășim aceste praguri, consecințele vor dura sute până la o mie de ani sau mai mult. Deci nu există comutator, nu există niciun mecanism pentru a da înapoi.”

Citiți și:
Noi descoperiri şi invenţii epocale: putem avea în felul acesta acces la o energie gratuită şi nelimitată
Portugalia a fost alimentată exclusiv cu energie regenerabilă timp de patru zile
Suedia aspiră să devină prima naţiune din lume fără combustibili fosili

yogaesoteric
17 octombrie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More