Ultimele imagini provenite de pe Marte au un aspect neobișnuit de… terestru

 

O uimitoare imagine panoramică a fost creată de agenția spațială americană prin îmbinarea mai multor cadre realizate de roverul Curiosity la suprafața planetei roșii, în Craterul Gale. Această imagine, una uluitor de asemănătoare cu un peisaj dintr-o zonă deșertică de pe Terra, dezvăluie o mică dar foarte interesantă porțiune din „chipul” planetei vecine.

Una dintre camerele foto de la bordul roverului a obținut 16 imagini ale diferitelor puncte de pe traseul parcurs de vehiculul spațial, iar din alăturarea acestora a rezultat fascinanta imagine panoramică ce a fost dată publicității. De aspectul neobișnuit de familiar, de „pământesc” al imaginii compuse este responsabilă și nuanța albăstruie, ce se deosebește puternic de culoarea roșiatică specifică unui peisaj obișnuit de pe Marte.

Specialiștii de la NASA au ajustat imaginea într-un asemenea mod încât formele de relief aflate la distanța de 80 de kilometri să dobândească acea nuanță albăstruie, caracteristică obiectelor terestre privite de la mare depărtare. Oricum, chiar și fără acest artificiu, nu oricine ar putea bănui, la vederea imaginii panoramice, că este vorba despre un peisaj marțian și nu de unul de pe planeta noastră.

Peisajul marțian a fost fotografiat de pe o creastă cu altitudinea de 327 de metri. În imagini este înfățișat Craterul Gale, care are o vârstă de aproximativ 3,5-3,8 miliarde de ani și 154 de kilometri în diametru. La orizont apar marginile de nord ale craterului, care se înalță cu mult deasupra locului în care se află roverul Curiosity. Datorită atmosferei rarefiate a planetei Marte, un munte situat la o distanță mai mare de 80 de kilometri de obiectivul camerei poate fi văzut în detaliu și pare să se afle „la doi pași”.

NASA a publicat, de asemenea, o versiune „adnotată” a fotografiei panoramice, în care sunt prezentate locuri importante din călătoria roverului Curiosity, cum ar fi „Murray Buttes” și Canalul Peace Vallis. Pentru prima dată, a fost jalonat întregul parcurs al roverului de până la acel moment.

Roverul Curiosity a fost lansat în spațiu la Cape Canaveral, Florida, la 26 noiembrie 2011. După o călătorie de 560 milioane de kilometri prin spațiu, a aterizat pe planeta roșie la 5 august 2012. În cei 6 ani petrecuți pe Marte, roverul Curiosity a străbătut în explorările sale o distanță totală de numai 19 kilometri, îndepărtându-se până la 2,4 km de locul aterizării.

Roverul are o greutate de aproape 900 de kg, 2,9 metri lungime, 2,7 lățime și o înălțime de 2,2 metri. Ca sursă de energie folosește un „combustibil” pe bază de plutoniu și a fost trimis pe Marte pentru a se stabili dacă planeta vecină oferă condiții propice vieții, dacă deține cantități însemnate de apă, precum și pentru îmbunătățirea cunoștințelor despre geologia și climatul acesteia.

Citiți și:

O civilizaţie antică pe Marte? Rămăşiţele acesteia sunt ascunse de NASA. O nouă controversă de proporţii FOTO+VIDEO

Oamenii de ştiinţă de la NASA au descoperit un mineral neaşteptat pe Marte

 

yogaesoteric
25 septembrie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More