Un avertisment şocant din America: Sistemul financiar american a intrat deja în faza terminală

Actualul sistem monetar se apropie de dezintegrare, spune David Stockman, fost oficial al administraţiei Reagan. „Preţurile şi profiturile vor cădea pretutindeni şi vom avea un profund val deflaţionist la scară planetară.”

O criză mai gravă decât cea din anul 2008 şi care ar urma să pună capăt alcătuirii sistemului financiar aşa cum îl ştim – acesta este scenariul pe care ni-l pune în faţă David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners şi care în timpul mandatului prezidenţial al lui Ronald Reagan a ocupat funcţia de director al Office of Management and Budget (Oficiul pentru Administrare şi Buget – OMB). „Suntem deja în faza terminală a unui sistem monetar care nu mai este viabil, stabil sau sustenabil”, a declarat acesta în data de 15 mai 2015 într-un interviu pentru portalul King World News.

Revenirea actuală ar fi de scurtă durată, căci ea este alimentată de nişte stimuli care ei înşişi induc dezechilibre ce ne vor conduce în mod inevitabil la prăbuşirea ulterioară. Injecţiile de lichiditate ale băncilor centrale au inflamat şi mai mult economia financiară, dar nu au ajutat economia reală, respectiv producţia şi crearea de locuri de muncă. Produsul Intern Brut al SUA a avansat mult anul trecut (2014) pe unele stocuri care se vor răsfrânge negativ asupra dinamicii economice pentru anul în curs.

Un război de cinci-şase ani împotriva celor care economisesc ce a fost dus de „bancheri centrali tot mai disperaţi şi mai lipsiţi de orizont” va precipita o nouă criză. „Am ajuns deja la punctul de rupere”, spune Stockman, a cărui carte Marea deformare. Coruperea capitalismului în America (Great Deformation. The Corruption of Capitalism in America) a primit calificativul best-seller din partea publicaţiei New York Times.

„Ne aflăm aproape de nebunie”

În opinia sa, piaţa este „exuberant iraţională” şi tranzacţionarea acţiunilor la Bursa de la New York la niveluri de 20 de ori faţă de câştigurile raportate anterior „nu are sens”. „Este un sistem financiar iraţional”, a continuat Stockman, aducând în discuţie faptul că în urmă cu numai câteva săptămâni dobânzile titlurilor de stat germane erau de numai jumătate de procent: „Aceasta este ceva aproape de nebunie pentru că niciun guvern nu este suficient de puternic în lume – cu taxele sale şi cu inflaţia – pentru a i se acorda privilegiul de a se împrumuta pe termen lung la 0,50%.”

Jocuri de noroc… periculoase

Politicile monetare neconvenţionale au oprit orice mecanism de descoperire a preţurilor în pieţele financiare, care seamănă tot mai mult cu „o imensă arenă a jocurilor nebuneşti de noroc”. Acestea nu aduc nimic economiei, ci cel mult măresc artificial valoarea activelor aflate în proprietatea celor mai bogaţi 1% dintre americani.

Banca centrală a SUA amână ridicarea ratelor de dobândă. „Nu este numai iraţional: este şi foarte periculos”, spune Stockman. Aceasta apasă şi dobânzile din piaţa hârtiilor de credit pe termen scurt care de doi ani sunt la nivelul zero. Aceasta permite refinanţarea poziţiilor bursiere şi a celor din pieţele de bonduri, precum şi alte categorii de speculaţii.

O cădere a cotaţiilor va fi urmată de o criză ireparabilă de încredere

Banii aruncaţi de autorităţile de politică monetară nu se vor regăsi în hiperinflaţie. Aceasta poate apărea doar local, când o ţară tipăreşte bani într-un context în care statele vecine păstrează un regim valutar responsabil. Prin contrast, pomparea de bani la nivel mondial doar creează baloane speculative şi valuri de investiţii greşite. Acum sunt la nivel global supracapacităţi industriale, business-uri dezvoltate nesustenabil şi feluritele operaţiuni miniere deschise ne-economic. Ele vor intra în curând în faza ajustării şi lichidării.

„Preţurile şi profiturile vor cădea pretutindeni şi vom avea un profund val deflaţionist la scară planetară”, spune Stockman, care a ocupat poziţii importante la companii financiare renumite de pe Wall Street cum ar fi Salomon Brothers şi Blackstone Group.

Va fi un şoc pentru întregul sistem de cazinou care se bazează pe supraevaluări. În cele din urmă, criza va fi de încredere, iar aceasta nu va mai putea fi redresată de băncile centrale care şi-au consumat forţa în anii post-criză.

Urmează un colaps financiar şi crize politice

Sutele de milioane de dolari aruncaţi în licitaţiile pentru operele de artă sunt un semnal, în opinia fostului oficial al Administraţiei Reagan, că ne aflăm deja în fazele finale ale balonului speculativ. Sistemul financiar va deveni în curând din ce în ce mai instabil, iar finalmente va intra în colaps. „Cred că aceasta va marca un eşec total al sistemului monetar care, practic, este în metastază încă din anul 1971”, spune Stockman care consideră că atunci singura monedă care va mai fi de bază va fi aurul. Guvernele nu vor dori acest lucru, însă oamenii care vor dori să-şi protejeze avuţia vor forţa lucrurile în acest sens chiar cu preţul unor dramatice crize politice. Este contextul în care sistemul actual bazat pe bănci cu rezervă fracţionară şi bani de hârtie va fi în curând distrus. „Nu poţi prezice exact momentul, dar poţi cu siguranţă să fii destul de încrezător cu privire la această direcţie”, a conchis Stockman.


Citiţi şi:

Pe fondul unui sistem financiar bolnav, China ar putea antrena întreaga lume într-o criză fără precedent

Bursa globală de valori se apropie de o mare şi inevitabilă criză

Noi dovezi şocante dar edificatoare că este iminent colapsul SUA

 

yogaesoteric
21 octombrie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More