Un centru religios neolitic, vechi de 5000 de ani, descoperit în Scoţia, scoate la iveală ceva uimitor

Un singur sit arheologic din Scoţia dezvăluie o mie de ani de istorie şi pune într-o altă lumină culturile europene neolitice.

Centrul religios vechi de 5000 de ani a fost descoperit întâmplător, la începutul anilor 2000, când o familie din Orkney, un arhipelag de 70 de insule în nordul coastei Scoţiei, a dorit să schimbe peisajul văzut din bucătărie, plantând mac. Folosind un plug de adâncime mică, au dat peste o bucată de piatră interesantă. Arătând-o arheologului Julie Gibson, aceasta a crezut iniţial că este vorba despre o piatră funerară din era bronzului.

Această descoperire implica şi faptul că pot exista rămăşiţe umane, astfel că a fost săpat locul unde a fost descoperită piatra, dar în loc să descopere oseminte din era bronzului, arheologii au descoperit un zid din era neolitică.

Zece ani mai târziu, în locul câmpului de mac pe care locuitorii din Orkney intenționau să-l amenajeze, se găseşte un sit arheologic de 6 hectare, altfel spus de dimensiunea a trei terenuri de fotbal.

Echipa condusă de Nick Card de la Orkney Research Centre for Archaeology a iniţiat campanii de săpături cu durata de şase săptămâni în fiecare vară, descoperind, cu ajutorul datărilor cu carbon, că există o continuitate de o mie de ani a acestei aşezări, începând cu anul 3000 î.e.n. Până acum, arheologii s-au concentrat pe mici porţiuni ale sitului; după cum spune şi Card, „am văzut doar vârful aisbergului”.

Între vestigiile situate la niveluri diferite de adâncime se pot observa schimbări de stil şi de arhitectură, care reflectă modificările sociale şi culturale de-a lungul timpului.

Aşa-numita „revoluţie neolitică” a avut loc în insulele britanice în urmă cu 6000 de ani. Gradat, populaţia a început să se strângă în mici aşezări, începând astfel modul de viaţă sedentar. De obicei locuințele neolitice erau construite din lemn, astfel că foarte puţine urme s-au păstrat până astăzi. La Orkney, însă, unde lemnul este rar, s-a construit din piatră, spre exemplu, în aşezări precum Knap of Howar. La Ness of Brodgar, aşa cum a fost denumit de către arheologi noul sit, este aceeaşi situaţie.

De asemenea, odată cu neoliticul, a apărut şi o nouă formă de spiritualitate. În neoliticul timpuriu s-a început construirea de morminte, multe fiind descoperite dispersate pe toată insula britanică.

Acest centru, însă, arată cu adevărat dimensiunea spirituală a culturilor arhaice. Văzut de sus, situl se aseamănă cu un pachet de cărţi împrăştiat, cu forme rectangulare dispuse aleatoriu, observându-se mai multe structuri construite unele peste altele de-a lungul celor o mie de ani.

Primele structuri descoperite de echipa lui Card au fost reprezentate de o serie de construcţii de formă ovală care erau dispuse radiar.

Ceea ce este particular la această aşezare neolitică, printre altele, este şi faptul că era înconjurată de ziduri masive de 4 metri grosime şi de o înălţime de aproape 2 metri. Card menţionează că „zidurile pun accent pe importanţa a ceea ce se petrecea aici, şi la fel ca noi astăzi, oamenii din neolitic care se apropiau de acest loc aveau un sentiment de uimire şi evlavie”.

Mai mult, locaţia acestui sit este centrală în contextul întregului peisaj: se află pe un fel de pod natural între două zone terestre, înconjurat de alte aşezări din acea epocă.

Acest complex ceremonial este un exemplu de tendinţă socială şi culturală, precedând situl de la Stonehenge cu câteva sute de ani. De asemenea, se crede că olăria îşi are originile în insulele britanice Orkney.

Mai sunt multe lucruri de cercetat pentru a se vedea adevărata amploare a acestui centru spiritual, dar cel puţin din ceea ce s-a descoperit până acum poate fi trasă o concluzie certă: culturile neolitice din arhipelagul britanic Orkney erau mult mai complexe, cu organizări mai elaborate decât s-a crezut până acum.


Citiţi şi:

Dacii nu mai vor să tacă

Descoperire istorică! Malul Prutului ascunde o mega-structură de o mare însemnătate arheologică
 

yogaesoteric
17 martie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More