Un cip care combate depresia a fost implantat deja în craniul primului pacient. Compania producătoare susține că acesta are rolul de a recalibra conștiința umană cu ajutorul telefonului

„Pastila digitală” a companiei Inner Cosmos include două părți: un electrod care se află sub pielea scalpului și „capsula de prescripție” care se fixează pe părul utilizatorilor pentru a alimenta dispozitivul. Implantul trimite mici impulsuri electrice către regiunea cerebrală afectată de depresie ‒ cortexul prefrontal dorsolateral stâng ‒ o dată pe zi, timp de 15 minute. Iar dispozitivul extern nu este necesar să se afle pe cap atunci când nu se administrează tratamentul.

Un pacient din St Louise, Missouri, este programat să testeze inovația Inner Cosmos timp de un an, iar compania are un alt test pe oameni care a început în luna februarie. Implanturile pentru tratarea tuturor tulburărilor creierului fac valuri în industrie, deoarece mai multe companii se întrec în a fi primele care introduc acest tip de dispozitive pe piață.

Compania Neuralink a lui Musk a efectuat recent o demonstrație de produs care a arătat cipul său în creierul unei maimuțe, permițându-i acesteia să controleze o tastatură pe un ecran pentru a scrie propoziții complete.

Synchron a început în iulie testele pe oameni ale implantului său cerebral, care permite purtătorului să controleze un computer doar cu ajutorul gândului.

Implantul cerebral Stentrode al firmei, de mărimea unei agrafe de hârtie, va fi implantat la șase pacienți din New York și Pittsburgh cu paralizie severă. Stentrode le va permite pacienților să controleze dispozitivele digitale doar cu ajutorul gândului și le va oferi posibilitatea de a efectua sarcini zilnice, inclusiv trimiterea de mesaje text, trimiterea de e-mailuri și cumpărături online.

Centrele de cercetare dezvoltă, de asemenea, cipuri cerebrale. Spitalul Southmead din Bristol este considerat a fi primul din lume care va implanta un dispozitiv pentru a inversa simptomele bolii Parkinson. Cu toate acestea, pastila digitală Inner cosmos este cea mai mică și mai puțin invazivă tehnologie de până acum ‒ implantul are dimensiunea unui bănuț. Iar compania compară capsula externă cu încărcarea unui Apple Watch. Intervenția chirurgicală pentru implant durează 30 de minute într-o unitate ambulatorie.

Inner Cosmos a fost fondată de antreprenorul Meron Gribetz, care a fost diagnosticat în copilărie cu tulburare de deficit de atenție. „Misiunea noastră este de a crea o lume care să restabilească puterea cognitivă a umanității prin reechilibrarea conștiinței umane”, a declarat Gribetz.

Lumea se află într-o stare de dezordine severă, ceea ce duce la o cogniție dezordonată. Efectele sunt resimțite de milioane de oameni, ceea ce duce la nivele crescute de depresie. Credem că abordarea noastră poate alina viețile celor care suferă de depresie și, în cele din urmă, se poate extinde la alte tulburări cognitive. Scopul Inner Cosmos este de a se îndepărta de medicamentele eliberate pe bază de rețetă și de a se îndrepta către un tratament mai eficient. Depresia, atenția și anxietatea sunt cele pe care noi le tratăm. Doar pentru a sublinia acest aspect, există 140 de milioane americani care folosesc în fiecare an medicamente pentru deficit de atenție sau depresie, adică mai mulți decât utilizatorii care au iPhone-uri”, a spus Gribetz într-o prezentare din 2022.

Invenția Inner Cosmos este alimentată de o aplicație pentru smartphone, care afișează, de asemenea, grafice ale stării de spirit și ale depresiei care pot fi partajate cu un medic.

Gribetz a declarat că este pentru prima dată când medicii vor avea acces la acest tip de date, „economisind miliarde de dolari în industria medicală pentru diagnosticarea eronată a depresiei suicidare severe”, a spus el.

[Implantul] este de 10 ori mai mic decât orice altceva de care ați auzit la nivel global, pe piața cipurilor cerebrale BCI [brain computer interface], și suntem foarte încântați”, a spus Gribetz. Ne-a luat șase ani să construim acest dispozitiv. Implantul cerebral ajută la inversarea simptomelor bolii Parkinson la primul pacient care a primit tratamentul în cadrul unui studiu medical. Implantul cerebral de „citire a creierului” îi permite unui bărbat din California, în vârstă de 36 de ani, să „vorbească” din nou după ce la 20 de ani a fost paralizat de la gât în jos.

Synchron, rivalul Neuralink al lui Elon Musk, începe testele pe oameni ale implantului cerebral care permite purtătorului să controleze un computer doar cu ajutorul gândului.

Citiți și:
Cu un CIP în creier: Implanturi de inteligență artificială testate pe oameni pentru combaterea bolilor psihice și neurologice
Efectele măsurilor anti-covid. Experții anticipează o pandemie de tulburări psiho-mentale în rândul tinerilor. În România pare a fi început deja

 

yogaesoteric
28 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More