Un continent întreg, afectat de încetinirea celei de-a doua economii globale

Atunci când China strănută, Asia răcește.

Redresarea anevoioasă a Chinei declanșează avertismente de contagiune în Asia, deoarece scăderea cererii consumatorilor și producția mai lentă au lovit țările vecine cu legături strânse cu a doua cea mai mare economie a lumii.

O criză a producției din Coreea de Sud s-a extins la cea mai lungă perioadă din aproape jumătate de secol, în timp ce alți mari exportatori din zona Asiei de Est sunt, de asemenea, afectați de cererea lentă.

Coreea de Sud, a patra cea mai mare economie din Asia, este văzută ca o alarmă pentru lanțul de aprovizionare cu tehnologie din regiune, care a contribuit la susținerea creșterii globale de zeci de ani. Exporturile țării au scăzut în iulie în cel mai abrupt ritm din ultimii trei ani, conduse de livrările mai reduse de cipuri de computer către China, în timp ce indicii managerilor de achiziții au arătat că activitatea fabricilor a scăzut în august pentru a 14-a lună consecutivă.

Datele din Japonia – unde activitatea a scăzut pentru a cincea lună consecutiv – și Taiwan au indicat, de asemenea, contractarea producției fabricilor și o cerere externă mai slabă.

Îngrijorarea s-a intensificat în ultima vreme, subliniază Financial Times, după ce economia chineză s-a retras în deflație, alimentând temerile legate de consum, o monedă slăbită, un sector imobiliar șubred și niveluri nesustenabile ale datoriei guvernamentale locale.

Într-un semn că încetinirea cererii globale ricoșează și mai mult asupra economiei chineze, sectorul manufacturier din China s-a contractat pentru a cincea lună consecutiv în august.

Pentru a împrumuta o veche zicală, atunci când China strănută, Asia răcește”, a declarat Vincent Tsui, analist la grupul de cercetare Gavekal din Beijing. „Având în vedere că factorii de decizie chinezi rezistă apelurilor de a stimula creșterea economică prin stimulente, consecințele vor fi resimțite în întreaga regiune.

Analiștii au avertizat că centrele comerciale și financiare din Hong Kong și Singapore ar fi cele mai expuse la o slăbire a Chinei, având în vedere că cererea chineză reprezintă 13% și, respectiv, 9% din produsul intern brut.

Ministerul de Finanțe al Coreei de Sud a înființat un grup special de lucru pentru a monitoriza situația economică a Chinei.

Este puțin probabil ca Asia să vadă o redresare în curând, cu excepția cazului în care economia chineză se întoarce rapid”, a declarat Park Chong-hoon, șef de cercetare la Standard Chartered din Seul, menționând, de asemenea, provocările care decurg din tensiunea SUA-China și înlocuirea importurilor chineze.

Vietnamul, un exportator cheie de îmbrăcăminte, încălțăminte și electronice, a raportat că exporturile din al doilea trimestru au scăzut cu 14% față de anul precedent, indicând o încetinire a producției industriale în acest an. Rata de creștere a Malaeziei și Thailandei a atins cel mai lent nivel din ultimii aproape doi ani.

În timp ce Asia se confruntă cu presiuni imediate, și alte regiuni se vor confrunta cu dificultăți de aprovizionare pe măsură ce economia Chinei slăbește.

Citiți și:
Furtuna datoriilor de 500 de miliarde de dolari se abate asupra economiei globale
A doua economie mondială, de la miracol la boală?

 

yogaesoteric
5 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More