Un film care elogiază cu insolență pedofilia și homosexualitatea a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat

 

În plin scandal sexual la Hollywood, un film despre idila dintre un bărbat matur și un băiat de 17 ani a primit patru nominalizări din partea Academiei de Film, în final câștigând mult râvnitul premiu Oscar, pentru cel mai bun scenariu adaptat.

„Call Me by Your Name” a fost nominalizat la categoriile: cel mai bun film, cel mai bun actor (pentru Timothée Chalamet), cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun cântec original.

Prin nominalizarea și premierea acestui film, membrii votanți ai Academiei și-au pus pecetea aprobării personale pentru prădare sexuală și abuz.

„«Call Me by Your Name», pelicula lui Luca Guadagnino, este o abil regizată, frumos filmată, splendid jucată lecție de prădare sexuală și abuz”, scrie Cheyenne Montgomery în comentariul său din 25 ianuarie având titlul „«Call Me by Your Name» este un film necinstit și periculos”.

„Deși mulți critici ating subiectul problematicei diferențe de vârstă, marea majoritate minimalizează îngrijorările și acoperă cu elogii filmul («Un triumf erotic», scrie unul, «O minunăție romantică», afirmă altul)”, continuă Montgomery.

„Însă până și scurtele avertismente privind diferența de vârstă nu pun punctul pe i. «Call Me by Your Name» nu vorbește despre un bărbat mai în vârstă și unul mai tânăr. El vopsește în mod fals în culori romantice o relație de exploatare între un bărbat matur și un adolescent. Aceste relații manipulatoare provoacă răni dureroase pe termen lung, pot să o afirm din propria experiență”, scrie autoarea cronicii din Boston Globe.

Iar Montgomery povestește cum ea însăși, pe când era adolescentă, a fost victima manipulării sexuale și abuzurilor din partea unui adult care la început a pozat în protectorul ei.

Și continuă: „Acest film are potențialul de a provoca mult rău prin normalizarea acestui tip de prădare sexuală. El poate fi periculos în special pentru tinerii LGBT, care sunt mai predispuși la depresii și sinucideri.”

Iar Cheyenne Montgomery conchide: „Așa că nu, «Call Me by Your Name» nu este o operă de artă. Trebuie să-i spunem pe nume: iar acest nume este ABUZ.”

Pe lângă Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat, filmul a câștigat și alte premii:
– Premiul criticilor de film din New York pentru cel mai bun actor – Timothée Chalamet
– Premiul Independent Spirit pentru cel mai bun actor în rol principal – Timothée Chalamet
– Premiul Gotham pentru cel mai bun film
– Premiul Gotham pentru cel mai bun actor debutant – Timothée Chalamet
– Premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat
– Premiul Asociaţiei Scenariştilor Americani pentru cel mai bun scenariu adaptat
– Premiul Independent Spirit pentru cea mai bună cinematografie
– Premiul GLAAD pentru cel mai bun film
– Premiul Critics’ Choice pentru cel mai bun scenariu adaptat
– Nastro D’Argento for Best Editing

Citiți și:

Temele stranii predilecte ale muzicii moderne: promovarea prin sugestii perverse a pedofiliei şi a dezmățului sexual

Scrisoare deschisă către politicieni, jurnaliști și susținătorii căsătoriilor homosexuale


 

yogaesoteric
30 iulie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More