Un minighid ce vizează inducerea unei stări excelente de echilibru lăuntric…

 
… pentru femeile ce aspiră să trăiască mai mereu o stare plenară de împăcare sufletească și de pace lăuntrică

 

Uneori femeile sunt prea critice cu ele însele și nu au încredere în calitățile cu care Dumnezeu le-a înzestrat. De aceea, propunem o mică listă cu opt recomandări ușor de pus în practică, ce le pot ajuta pe femei să dobândească o stare de împăcare și de pace sufletească profundă.
 

1. Să încetăm să ne comparăm mai mereu cu celelalte femei

Studiile realizate în domeniul psihologiei ne atrag atenția cu privire la impactul pe care îl are tendința femeilor de a se compara cu alte femei asupra stării de încredere în sine. „Compararea cu alte ființe duce la devalorizare. Fiecare fiinţă umană este unică, are propriul caracter, propria sensibilitate, punctele sale tari şi punctele sale slabe. A învăţa să ne cunoaştem şi să ne acceptăm, fără să-i copiem pe alţii, este esenţial pentru descoperirea propriilor calităţi. A descoperi în noi înşine ceea ce avem unic şi bun este mult mai important decât să așteptăm ca alții să o facă în locul nostru.” De aceea, pentru a dobândi o stare pregnantă de încredere în sine și de pace lăuntrică, psihologii ne recomandă să nu ne mai comparăm cu celelalte femei.

Când eram adolescente, fiecare dintre noi și-a ales un model feminin astfel că, unele dintre noi și-au dorit, spre exemplu, să fie înzestrate cu sâni cât mai mari, să aibă o privire fermecătoare precum cea a unei vedete ce se bucură de celebritate, să manifeste calități muzicale ori actoricești sau pur și simplu să devină cât mai bune, oferind iubire și susţinere celor din jur. Probabil visele adolescenței nu au fost împlinite în cazul celor mai multe dintre noi, astfel că nu toate ne bucurăm de sâni plini precum cei ai lui Scarlett Johansson, nici de o privire seducătoare precum cea a Monicăi Belucci şi nici de o voce puternică și impactantă precum cea a Lisei Gerrard, dar cu toate acestea este necesar să realizăm că suntem unice și suficient de înzestrate, chiar în aceeași măsură în care este înzestrată orice ființă pe care am luat-o drept model odinioară, pentru a dobândi o stare de armonie, de fericire, de pace lăuntrică și de echilibru interior.

Este foarte important pentru sporirea încrederii în sine, care este o condiție necesară pentru dobândirea stării de echilibru interior și de fericire profundă, să descoperim noi însene calitățile cu care am fost înzestrate, și astfel să ne folosim talantul oferit în mod generos de DUMNEZEU Tatăl, devenind, în felul acesta, niște femei minunate și cu adevărat excepționale.

2. Este fundamental necesar să ne concentrăm mai mereu atenția asupra a tot ceea ce este divin integrat şi benefic

Întotdeauna putem descoperi un grăunte de fericire în ceea ce întreprindem sau ni se petrece, chiar şi în zilele în care avem impresia că totul merge pe dos, de exemplu, atunci când am vărsat o ceașcă de ceai pe bluza preferată, când am pierdut autobuzul și am întârziat la o întâlnire importantă sau când am uitat să facem ceva ce ne-am programat. Trebuie să fim pregătite emoțional și mental pentru a descoperi aspectele benefice ale situațiilor, care, la prima vedere, par stânjenitoare și neplăcute, cel puțin pentru unele dintre noi. Acceptarea cu detașare a ceea ce ni se petrece, chiar și a aspectelor generatoare de tensiuni, constituie o modalitate simplă de a transforma situațiile neplăcute, ale căror actori suntem fără voie, în mici avantaje. Putem descoperi aspecte benefice care ne prilejuiesc mici bucurii, chiar și în cele mai neașteptate situații, asta doar dacă dăm dovadă de flexibilitate mentală și spontaneitate, astfel încât să ne transformăm punctul de vedere asupra vieții noastre.

Tot în această direcție, psihologii sunt de părere că: „Adesea femeile au tendinţa de a se îndoi de propriile alegeri pe care le fac şi întrețin convingerea că mereu le lipseşte ceva pentru a fi cu adevărat fericite. A aprecia micile bucurii din viaţa de zi cu zi, a vedea partea plină a paharului, mai degrabă decât partea goală, sunt modalități eficiente care le pot ajuta să-și elimine atitudinea negativistă și pesimistă”.

Exemple de femei care și-au transformat punctul de vedere referitor la propria ființă:

„Am început să trăiesc o stare de împăcare sufletească și pace lăuntrică atunci când…”
„Am început să fac yoga. Nu îmi plăceau formele trupului meu și de aceea evitam să mă îmbrac cu haine mulate. De când practic yoga constant, mi-am armonizat trupul și am început să fiu din ce în ce mai fericită. Astăzi, în sfârşit, mă iubesc!” Monica, 32 de ani

„M-am despărțit de Lucian, deoarece ne certam tot timpul şi mă făcea să mă simt vinovată pentru situațiile tensionate care apăreau în relația noastră. Când am încheiat acea relație chinuitoare, am simţit ca şi cum respir din nou aer curat; în prezent mi-e din nou bine și mă simt împăcată cu mine însămi.” Vera, 26 de ani

„Mi-am tăiat părul. Poate părea ceva superficial, dar cu noua mea frizură mă simt mai liberă, frumoasă și spontană. Multe tensiuni care existau în ființa mea au dispărut.” Aurora, 24 de ani

„Mi-am acceptat trecutul dureros. Am învățat să-i iert pe toți aceia care mi-au greșit și acum mă simt excelent. Simt că mi s-a luat o mare povară de pe suflet.” Sorana, 29 de ani

„Mi-am modificat felul în care mă îmbrac. După ce m-am despărțit de iubitul meu, m-am neglijat complet până la un moment dat când m-am hotărât să am din nou grijă de mine. Mi-am aruncat toate hainele închise la culoare şi mi-am cumpărat o nouă garderobă feminină şi senzuală.” Patricia, 40 de ani.

„Zâmbesc tot timpul, peste tot, pe stradă, în metrou, la muncă; tuturor celor pe care îi întâlnesc, cunoscuţi sau nu. Şi mi-am dat seama că aproape toţi oamenii îmi răspund cu un zâmbet la fel de cald și prietenesc, iar asta mă face să mă simt excepţional.” Sabina, 23 de ani.

3. Este foarte important să ne alegem cu multă atenție prietenii şi anturajul

Psihologii ne recomandă să fim atente la ființele cu care interacționăm, deoarece ele ne pot influența dispoziția afectivă și, în general, întreaga viață. „Atunci când le lipseşte încrederea în ele însele, femeile au tendinţa de a căuta prezenţa altor fiinţe de care se vor lăsa dominate, care vor decide în locul lor şi se vor purta cu ele fără respect… De asemenea, multe femei se angrenează în relații în care nu sunt fericite și suferă din teama de a fi singure. Din acest motiv, a te simţi bine cu prietenii sau cu iubitul, a oferi şi a primi iubire într-un mod armonios sunt elementele de bază pentru relaţii afective împlinitoare.”

Este foarte bine să reflectăm și să decidem care sunt acele ființe umane din anturajul nostru a căror prezență nu ne încântă. Ne putem lipsi foarte bine de sfaturile acelor așa-zis prietene care se plâng încontinuu de orice și oricine, căci cel mai adesea acestea au drept finalitate slăbirea stării de încredere în sine, în ceea ce ne privește. Ne referim aici la acele ființe care nu zâmbesc niciodată și care sunt permanent antrenate în discuții referitoare la diverse persoane, criticându-le și bârfindu-le. După ce participăm sau asistăm la asemenea discuții, de obicei, resimțim o stare de revoltă interioară și epuizare, care nu ne ajută cu nimic în îndeplinirea ţelului nostru, și anume acela de a dobândi o stare de pace sufletească profundă. Trebuie să ne alegem cu mare grijă prietenele dintre ființele capabile să ne ofere o susţinere morală autentică, sfaturi binevoitoare și constructive, cu care putem împărtăși experiențe spirituale înălțătoare, astfel încât în finalul întâlnirilor pe care le avem să resimțim o stare mărită de revigorare, de împlinire și încredere în sine.

4. Este important să realizăm urgent o listă cu calităţile noastre reale, iar apoi este binevenit să urmărim să le cultivăm şi să le amplificăm

Psihologii au observat că femeile, în general, sunt foarte critice cu ele însele, neconștientizându-și de multe ori adevăratele calități cu care sunt înzestrate. De aceea, ei au descoperit că, realizând o listă cu calitățile lăuntrice, o femeie poate să-și transforme punctul de vedere asupra propriei ființe și astfel să-și amplifice starea de încredere în sine. „Uneori, femeile se judecă foarte sever pe ele însele. Toate cuvintele grele pe care și le aruncă lor însele de fiecare dată când nu sunt satisfăcute de atitudinea pe care o au în anumite situații tind să exacerbeze defectele şi să diminueze calităţile. Dacă urmăresc să se privească cu mai multă bunăvoință, să interpreteze mai puţin comentariile altora cu privire la adresa lor, vor reuşi să fie tot mai echilibrate și fericite.”

Atunci când urmărim să ne autoevaluăm, primele două sau trei calităţi sunt întotdeauna cel mai greu de descoperit. Când suntem lipsite de încredere în noi însene ezităm întotdeauna să folosim termeni precum „frumoasă”, „senzuală”, „umilă”, preferând să afirmăm despre noi că suntem doar „compasive”, „amuzante” sau „punctuale”. În momentul în care începem să ne simțim în largul nostru începem să fim spontane, dându-ne seama că avem mai multe calităţi decât credeam la început. Unele dintre noi fac o cremă de ciocolată absolut delicioasă, altele au darul de scrie versuri inspirate, altele au o inteligență practică şi reușesc întotdeauna să se descurce în situaţii dificile, altele dansează foarte frumos. Dar multe dintre noi avem unele calități pe care încă nu le-am descoperit deocamdată, și de aceea este imperios necesar să demarăm un proces autentic de autocunoaștere pentru a ne trezi calitățile care se află în stare latentă în universul nostru lăuntric. Acest proces de autocunoaștere și conștientizare profundă reprezintă începutul înfloririi spirituale, de care, mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi se va bucura.

5. Să facem astfel încât să eliminăm urgent din ființa noastră toate stările de nemulțumire ce ne otrăvesc universul lăuntric

Un alt sfat oferit de psihologi pentru a trăi mai mereu o stare de împăcare sufletească și echilibru interior este acela de a nu ne mai lăsa pradă stărilor de nemulțumire. „Adesea, atunci când ne plângem fără încetare înseamnă că nu ne cunoaştem prea bine pe noi înşine şi am permis în viaţa noastră anumite aspecte care nu ne convin, din dorinţa de a fi acceptate de alţii sau din frica de a spune nu. A privi lucrurile dintr-o perspectivă justă, a fi independente, a şti să discernem între dorințele noastre și așteptările altora, ne permite să ne afirmăm mai mult și să fim fericite.”

Pentru a dobândi o stare de pace și împăcare sufletească este bine să renunțăm la obiceiul masochist de a evoca și a rumega mental ore în șir, iar în unele cazuri chiar zile în șir, situațiile tensionante din viața noastră de zi cu zi. Faptul că o colegă, într-un moment dificil, ne-a adresat niște vorbe malițioase sau faptul că iubitul nu ne declară, atât de des cât ne-am dori, că ne iubește, nu ar trebui să constituie motive reale de continuă lamentare și suferință. Este necesar, așa cum am spus și mai sus, să vedem partea plină a paharului și să descoperim în aproape orice aspect al vieții, chiar și în simplul fapt de a exista, motive autentice de bucurie și fericire. Altfel, ne vom schimba în acele femei care sunt în permanență evitate și respinse atunci când lansează o invitație la un ceai sau la o plimbare, primind scuze de genul: „Mi-ar fi făcut plăcere, dar trebuie să termin un proiect” sau: „Mi-e imposibil, de la 10 la 16 am programare la stomatolog”. De aceea, trebuie să renunțăm la a ne mai lamenta din orice motiv minor și de a ne plictisi prietenii cu tânguirile noastre nesfârșite, căci numai astfel vom experimenta o stare profundă de bine, oricând și în orice condiții.

6. Să urmărim să ne bucurăm cât mai des şi din plin de tot ceea ce este benefic şi divin integrat în viața noastră

O altă metodă accesibilă care ne poate ajuta să dobândim o stare de împăcare și pace sufletească este să trăim mai mereu o stare pregnantă și intensă de fericire. Psihologii declară că a savura micile bucurii ale momentului prezent ne poate ajuta să trăim stări minunate de pace lăuntrică. „Faptul de a ne oferi nouă însene mici bucurii ne ajută să ne simţim mai bine și ne permite să ne eliberăm puţin de stresuri. Să ieșim din rutina cotidianului, să nu considerăm că alţii merită tot timpul să aibă parte de bucurii, iar noi nu. Pentru că, la urma urmei, merităm din plin să fim fericite!”

În mod normal nu ne oferim cadouri nouă însene, dar de ce să n-o facem, la urma urmei, prin trăirea cât mai des cu putință a unor stări de bucurie? Putem inventa pentru noi însene o nouă tradiţie: în fiecare lună ne putem cumpăra un mic cadou care să ne bucure și chiar să-l ambalăm în hârtie colorată de împachetat cadouri, astfel încât ritualul să fie complet. Se spune că pentru a face ca o relaţie să fie de lungă durată trebuie să ştim să întreținem flacăra iubirii; de aceea trebuie să urmărim cu fiecare ocazie să ne demonstrăm nouă însene faptul că ne apreciem și ne iubim.

Autoaprecierea este cel mai valoros cadou pe care ni-l putem face nouă însene. În momentul în care ne apreciem corect putem fi sigure că vom fi oneste și generoase în aprecierea celorlalte ființe și a situațiilor din viața noastră, care nu au alt scop decât acela de a ne îmbogăți din punct de vedere spiritual. Pentru a experimenta o stare profundă de armonie, fericire, pace și împăcare sufletească este necesar să începem prin a ne oferi nouă însene mici atenții, dar să nu ne oprim doar la acest gest, ci să continuăm să ne declarăm nouă însene iubirea prin acordarea libertății depline ființei noastre, prin acceptarea și îndrăgirea ei, căci numai astfel vom reuși să nutrim și pentru alte ființe aceleași sentimente minunate.

7. Să urmărim să ne obişnuim să comunicăm într-un mod sincer, liber, benefic și spontan cu ceilalţi

Psihologii susțin că este important să comunicăm sincer cu ceilalți și să le spunem, atunci când este cazul, într-un mod liber, spontan și cu bun-simț ceea ce ne deranjează, pentru a nu acumula tensiuni inutile care ne pot influența ulterior echilibrul nostru lăuntric. „Acțiunea de a vorbi şi ascultarea au o putere eliberatoare. Dacă urmărim să transpunem în cuvinte ceea ce trăim, reuşim să facem un pas în față şi să avem astfel o perspectivă mult mai clară asupra problemei, fiind într-o mai mică măsură afectate de emoţii, care uneori pot fi paralizante. Comunicarea şi experienţa sunt condiţiile esenţiale pentru o cunoaştere mai bună şi o acceptare deplină a propriei fiinţe, fiind totodată și cheile unei mai bune încrederi în sine.”

De fiecare dată când ne aflăm într-o situație dificilă, pentru care nu am găsit, încă, o soluție, este bine să cerem ajutorul fiinţelor pe care le considerăm apte să ne asculte și să ne accepte necondiționat. De aceea, este bine să discutăm despre îndoielile, neputințele, eșecurile noastre cu ființele dragi, cum ar fi mamele noastre, prietenele sau iubiții noștri, în fața cărora ne simțim libere și ne putem manifesta spontan. Simplul fapt de a exprima ceea ce ne macină poate fi uneori salvator, găsind noi însene soluții chiar în timpul conversaţiei noastre. Cu siguranță, după ce ne vom confesa celor dragi, ne vom simți eliberate și mult mai pregătite pentru a aborda din nou problema, cu forțe proaspete. Dacă, din motive obiective, nu reușim să discutăm cu cei dragi ceea ce ne apasă, putem așterne pe hârtie gândurile, ideile și preocupările noastre obsesive, aceasta fiind o modalitate, mai redusă însă ca eficiență, de eliberare a tensiunilor. Orice metodă am alege, trebuie să rămânem fidele nouă însene în atingerea ţelului nostru: acela de a dobândi o stare de pace și împăcare lăuntrică.

8. Este chiar esenţial să urmărim să fim mereu optimiste

Fiecare acțiune pe care o realizăm, indiferent de scopul ei imediat, trebuie să servească unui ţel înalt, în acest caz fiind vorba de dobândirea stării de fericire, armonie și pace sufletească. Cu siguranță nu toate acțiunile noastre vor fi încununate de succes, dar chiar și acele experiențe trecute în categoria eșecurilor au valoarea lor, ba chiar mai mult, uneori ne pot mobiliza determinând salturi extraordinare în ceea ce privește evoluția noastră spirituală viitoare. Eșecurile au rol stimulator în cele mai multe cazuri, iar asumarea lor este un semn de maturitate. Nu trebuie să renunțăm niciun moment să oferim neîncetat tot ceea ce este mai bun în noi, neavând pretenția de a obține imediat rezultate. Perseverența și optimismul constituie două dintre calitățile pe care trebuie să le trezească și să le amplifice orice femeie care își dorește să atingă o stare de echilibru și de armonie interioară. Starea de încredere în sine dublată de o stare de încredere în Dumnezeu ne face să fim mai mereu încrezătoare și pline de speranțe îndreptățite, astfel încât să ne putem bucura de o stare profundă de împăcare sufletească și pace lăuntrică.

Articol preluat din Programul Taberei yoghine de vacanţă Costineşti 2015, vol. 2, publicat la  Editura Shambala , tipărit la Ganesha Publishing House .


Citiţi şi:

Sfaturi inspiratoare pentru femeile care aspiră să aibă cât mai multă iubire, înţelegere, satisfacţie şi împlinire în viaţa lor amoroasă de cuplu (I)

Condiția superioară a unei femei ce a reușit să se transforme (I)

Femeile excepţionale, în care starea de SHAKTI s-a trezit pe deplin, manifestă în felurite moduri frumuseţea enigmatică a lui MAHA SHAKTI

 

yogaesoteric
14 februarie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More