Un nou raport arată că sterilizarea forțată este încă legală în peste 30 de state americane, fiind folosită în principal împotriva persoanelor cu dizabilități

Un nou raport venind din partea organizației National Womenʼs Law Center (NWLC), în traducere Centrul Național Juridic al Femeilor, a dezvăluit că sterilizarea forțată, în loc să fie o oroare care să aparțină trecutului deja de decenii, este încă legală în peste 30 de state americane.

Potrivit acestui raport, 31 de state la care se adaugă Washington D.C. permit sterilizarea forțată a oamenilor. În cele mai multe cazuri, ea este folosită împotriva persoanelor cu dizabilități, în special a acelora care sunt și persoane de culoare. Uneori, dar nu întotdeauna, părinții sau gardienii sunt complici. Și uneori nu li se spune nimic persoanelor sterilizate, acestea urmând să descopere singure acest aspect mai târziu.

Linda Kay Sparkman avea 15 ani și suferea de o dizabilitate intelectuală”, spune raportul. „Mama Lindei a cerut unui judecător permisiunea de a o steriliza pe Linda. Judecătorul a fost de acord că sterilizarea era o idee bună. Nimeni nu i-a spus Lindei că urma să fie sterilizată. Doctorii i-au spus că îi vor face o intervenție diferită. Linda a încercat să facă un copil câțiva ani mai târziu. Atunci a aflat că fusese sterilizată.”

O altă poveste este cea a lui Ashley X. În mod cu totul înfricoșător, părinții lui Ashley au aranjat sterilizarea ei încă de la vârsta de șase ani, prin histerectomie. Întrucât părinții lui Ashley nu voiau nici ca aceasta să aibă sâni mari sau să crească înaltă, doctorii au operat-o pentru a se asigura că nu i se vor dezvolta sânii și au trecut-o pe tratamente hormonale astfel încât ea să rămână scundă, ca un copil.

Incredibil, dar Ashley nu este singurul copil care a suferit așa ceva; alți copii au trecut prin același tratament, numit astăzi Tratamentul Ashley.

Un grup care militează pentru drepturile celor cu dizabilități a condamnat Tratamentul Ashley într-o declarație. Organizația a subliniat că în ciuda retragerii de la persoanele cu dizabilități, Tratamentul Ashley a primit aprecieri la scară largă. „Ne întristează dar nu ne surprinde faptul că acest aspect a fost făcut public și s-a bucurat de o largă apreciere”, spunea Diane Coleman, fondatoare a grupului Still Alive.

Publicul este împotriva crimelor făcute de părinți asupra copiilor cu dizabilități, așa că nu e deloc surprinzător că mai degrabă susțin părinții și parteneri lor medicali asemenea cazuri.”

Coleman a mai adăugat: „Comitetele de etică deseori spun că tânjesc după diversitatea membrilor dar istoricește au exclus reprezentarea celor din comunitatea persoanelor cu dizabilități, pentru care însă iau decizii de viață și de moarte.”

Și nu numai persoanele cu dizabilități sunt sterilizate forțat. Nu mai departe de anul 2021, deținuți din state precum California și Tennessee au suferit și ei asemenea tratamente inumane.

Numai în California, peste 1000 de femei-deținut au fost sterilizate, majoritatea dintre ele fiind de culoare, iar multora dintre ele nici măcar nu li s-a spus ce li se face.

În schimb, oficiali din partea penitenciarelor le-au spus că sufereau de alte probleme medicale. Abia mai târziu femeile au aflat ce intervenție suferiseră. Conform unui raport, doctorii au considerat că era mai bine să le sterilizeze cât erau deținute, decât să fie eliberate, să aibă copii și poate o viață tihnită.

Legile privind sterilizarea forțată nu sunt vreo aberație – ele fac parte dintr-un sistem îngrozitor mult extins, care interzice persoanelor cu dizabilități să decidă în privința propriilor lor vieți, a familiilor și a viitorului lor”, spune într-o declarație Maʼayan Anafi, autoarea raportului.

Aceste legi sunt parte a unei lungi istorii statale de sancționare prin sterilizare și își au rădăcinile în presupuneri false și paternaliste despre persoanele cu dizabilități”, a mai adăugat Anafi. „Niciun judecător, gardian sau politician nu ar fi cazul să poată nega cuiva dreptul său fundamental de a decide dacă vrea sau nu să aibă copii. Acest sistem era necesar să fie demult transformat complet.”

Citiți și:
Despre inversările medicale. Atunci când medicii își vatămă pacienții
Minciunile sfruntate însă profitabile ale ştiinţei: Moartea cerebrală şi frauda donării de organe (I)

 

yogaesoteric
21 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More