Un nou scandal provocat de anumite documente secrete ce s-au scurs în presa americană: Programul cutremurător al execuțiilor cu drone

 

The Intercept a publicat o serie de documente secrete care prezintă detalii legate de misiunile dronelor americane, scrie Politico.com. The Intercept afirma că a obţinut aceste documente de la o sursă din comunitatea de informaţii şi a decis să le facă publice, astfel încât publicul să ştie cum se iau deciziile în cazul unor atacuri cu drone.

Printre informaţiile conţinute în aceste slide-uri se arată că un studiu al Unității de informaţii, supraveghere şi recunoaştere a Pentagonului afirma că atacurile cu drone se bazează adeseori pe informaţii fragile şi, atunci când sunt duse la îndeplinire, compromit adeseori colectarea de alte informații.

„Această explozie scandaloasă de liste de supraveghere – de monitorizare, de clasare şi introducere pe liste, atribuindu-le numere, «cartonaşe de baseball», atribuindu-le sentinţe la moarte fără nicio informare, pe un câmp de bătălie global – a fost, încă de la început, greşită”, a declarat sursa citată. „Cartonaşele de baseball” la care face referire sursa citată sunt profiluri detaliate ale ţintelor potenţiale.

Potrivit unui slide al ISR din feburarie 2013, preşedintele Obama a avut nevoie, în medie, de 58 de zile pentru a autoriza un atac cu dronă.

„Oricine e prins în vecinătate e vinovat prin asociere”, a spus sursa citată, potrivit Politico.com. Când „o lovitură de dronă omoară mai mult decât o persoană, nu e nicio garanţie că acele persoane şi-au meritat soarta… E un imens joc de noroc”.

Locul în care au loc aceste atacuri influenţează viteza de execuţie. Astfel, în zone de război precum Afganistan şi Irak, operaţiunile decurg mai repede decât în Somalia sau în Yemen. Potrivit raportului, este nevoie în medie de şase ani pentru a stabili dacă cineva din Somalia este o ţintă şi doar puţin peste opt luni pentru a ucide o persoană după ce preşedintele Barack Obama i-a adăugat numele pe listă.

Casa Albă a anunţat pentru prima oară că recurge la astfel de atacuri în mai 2013, la mai mult de zece ani după ce prima dronă a efectuat un atac într-o zonă de război, în Yemen.

„Nu comentăm detalii din rapoarte secrete”, a declarat un oficial al Departamentului Apărării, pentru The Intercept.


Citiți și:

Zeci de agenţii guvernamentale din SUA utilizează în secret radare pentru supravegherea populaţiei

Pentagonul pregătește «dronele negre»

 

yogaesoteric
6 ianuarie 2016

 


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More