Un nou studiu uriaș concluzionează: covid-19 este asociat cu o creștere de 40% a riscului de boală autoimună
Potrivit celui mai mare studiu de acest tip, contractarea covid-19 poate crește riscul de a dezvolta o boală autoimună cu 43% în lunile care urmează infecției, informează Live Science.
Potrivit lui Anuradhaa Subramanian, cercetător în domeniul informaticii medicale la Universitatea din Birmingham, care nu a fost implicat în studiu, „impactul acestui studiu este uriaș ‒ este cea mai puternică dovadă de până acum care răspunde la această întrebare privind covid-19 și riscul de boli autoimune”.
Studiul, care nu a fost încă revizuit de colegi, a fost publicat la 26 ianuarie în baza de date de tipărire prealabilă medRxiv.
Cercetări anterioare au legat covid-19 de un risc crescut de boală autoimună, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod eronat părți sănătoase ale trupului. Cu toate acestea, aceste studii au fost limitate la eșantioane mici și s-au axat pe afecțiuni specifice, cum ar fi anemia hemolitică autoimună, care afectează celulele roșii din sânge, și sindromul Guillain-Barre, care afectează celulele nervoase, a relatat publicația.
Dar acest nou studiu a analizat dosarele medicale a 640.000 de persoane din Germania care au fost testate pozitiv pentru covid-19 în 2020 și a 1,5 milioane de persoane care nu au contractat virusul pentru a investiga impactul potențial asupra dezvoltării a 30 de afecțiuni autoimune. Acesta este un studiu mult mai amplu decât cercetările anterioare, care s-au concentrat pe cohorte mai mici și pe mai puține afecțiuni.
Studiul a examinat rata la care au apărut boli autoimune nou diagnosticate în cele trei până la 15 luni care au urmat unui test covid-19 pozitiv, comparând aceste rate cu cele ale grupului care nu a contractat virusul. Aproximativ 10 la sută dintre participanții din fiecare grup aveau boli autoimune preexistente.
Studiul a constatat că în rândul celor care nu aveau antecedente de boli autoimune, peste 15 la sută dintre cei care au contractat covid-19 au dezvoltat o afecțiune autoimună pentru prima dată în perioada de urmărire, comparativ cu aproximativ 11 la sută dintre cei care nu au contractat virusul. Cu alte cuvinte, grupul covid-19 a avut un risc cu 43% mai mare de a dezvolta o boală autoimună în comparație cu grupul de control. În rândul celor cu afecțiuni autoimune preexistente, grupul care a contractat covid-19 a avut un risc cu 23 la sută mai mare de a dezvolta o boală autoimună suplimentară în timpul perioadei de urmărire.
Cercetarea a constatat că covid-19 a fost cel mai puternic asociat cu un risc crescut de vasculită, o afecțiune care implică o inflamație a vaselor de sânge. Grupul care a contractat anterior virusul a avut o rată cu 63% mai mare de apariție a unui tip specific de vasculită numit arterită temporală, în comparație cu grupul neinfectat. Infecția anterioară cu covid-19 a fost, de asemenea, puternic legată de probleme autoimune legate de tiroidă, psoriazis și artrită reumatoidă, o afecțiune care provoacă umflarea articulațiilor, continuă raportul.
„Aceste constatări pur și simplu nu pot fi ignorate”, a precizat Subramanian, potrivit Live Science. ,,Este necesar să continuăm cercetările privind modul în care covid-19 poate declanșa autoimunitatea, deoarece mulți oameni continuă să sufere de pe urma efectelor covid-19”.
Potrivit cercetătorilor, există diverse ipoteze cu privire la modul în care covid-19 ar putea iniția autoimunitatea și este posibil ca diferite mecanisme să aibă impact asupra diferitelor sisteme de organe.
„Înțelegerea modului în care covid-19 influențează riscul de boli autoimune va ajuta la elaborarea măsurilor de prevenire și a tratamentelor timpurii pentru a preveni morbiditatea și mortalitatea asociate”, a declarat Jagadeesh Bayry, profesor de științe biologice și inginerie la Indian Institute of Technology Palakkad care, de asemenea, nu a fost implicat în studiu.
,,Alte infecții virale, inclusiv gripa, au fost legate de bolile autoimune, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili ce efecte sunt specifice covid-19”, a spus Bayry.
Citiți și:
Efectele secundare la vaccinul anti-covid, cu 1.300% mai multe decât la orice alt produs vaccinal
Oamenii de știință au concluzionat că vaccinurile împotriva covid reprogramează sistemul imunitar, determinând limfocitele să atace organele vitale
yogaesoteric
11 mai 2023