Un număr record de proteste: 100 de mitinguri în 22 de luni

de Anca Munteanu

Pichetări zilnice ale instituţiilor statului, mitinguri de protest şi spirale în centrul Bucureştiului. Pe scurt, aceasta este retrospectiva săptămânii trecute.

„Sancţionaţi procurorii vinovaţi!”, „Învăţaţi de la suedezi” sau „Opriţi fabricarea de dosare” sunt câteva dintre sloganurile de care au parte zilnic angajaţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi cei care trec prin faţa instituţiei. Yoghinii MISA au început din 17 ianuarie o acţiune de pichetare a CSM. Protestul, ce are loc de luni până vineri, între 9.30 şi 15.30, va continua până când CSM îi va sancţiona pe magistraţii care au realizat abuzuri în timpul anchetelor ce i-au vizat pe cursanţii şi liderii MISA. O verificare în acest sens a fost cerută de ministrul Justiţiei Monica Macovei, după ce Gregorian Bivolaru, mentorul MISA, a primit la sfârşitul lui 2005 azil politic în Suedia. A fost făcut public şi un termen de finalizare a anchetei, termen expirat de 14 zile. Yoghinii MISA cer cu insistenţă un răspuns în acest caz, prin pichetările zilnice ale CSM.

Cursanţii MISA au pichetat şi sediul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), pe durata şedinţei CSM de miercuri 25 ianuarie. Autorizaţia de desfăşurare a protestului a fost primită doar pentru trotuarul de vizavi de clădire. S-a anunţat că ancheta în cazul Gregorian Bivolaru nu au fost încă finalizată. De aceea, yoghinii vor organiza miercuri 1 februarie, de la ora 10, un miting în faţa INM, în timpul şedinţei CSM. Acesta este mitingul cu numărul 100, din ultimele 22 de luni.

Şi sediul Guvernului a fost pichetat de yoghini, joia trecută, în 26 ianuarie, în paralel cu şedinţa Executivului. Deşi protestul se desfăşura legal, cu autorizaţie, oamenii sandwich care purtau pancarte şi se plimbau pe trotuarul din faţa clădirii Guvernului, au fost legitimaţi. Mai târziu, când personalităţile vieţii politice au început să sosească, Poliţia a vrut să-i împrăştie. Yoghinii s-au ţinut, însă, fermi pe poziţii, pentru a-l saluta respectuos pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. Pentru această săptămână, joi, este programat un miting de protest, de la ora 10, la care sunt aşteptate peste 200 de persoane.

Un eveniment deosebit al săptămânii ce s-a încheiat a fost spirala de comuniune cu sufletul neamului, realizată în 24 ianuarie, de ziua Unirii, în centrul Bucureştiului, la Universitate. Aproximativ 100 de yoghini au înfruntat frigul pentru a meditata la calităţile ce-l definesc pe român – omenia, dărnicia, vitejia, credinţa, calităţi ce astăzi sunt „adormite”. Televiziunile au privit cu obiectivate evenimentul, care a fost prezentat la ştiri alături de vizita la Focşani a preşedintelui Traian Băsescu şi la Iaşi a premierului Călin Popescu Tăriceanu.

30 ianuarie 2006
yogaesoteric

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More