Un primar irlandez despre România

 

Mărturisirea unui fost primar irlandez, după o vizită în Transilvania

Primarul orașului Kilkenny, Andrew McGuinness, a vizitat orașul Beclean în anul 2015, la Zilele Orașului, și a participat la Festivalul Celtic în calitate de invitat special.

Impresionat de ceea ce a văzut în orașul de pe Someș, din județul Bistrița-Năsăud, dar și în împrejurimi, bărbatul în vârstă de 35 de ani a scris un editorial despre călătoria sa în România. Mărturisirile sale despre Transilvania au venit la câteva luni după vizita sa și au apărut în septembrie 2015 în publicația Kilkenny People, unul dintre cele mai cunoscute ziare din zona de sud-est a Irlandei.

„La trei zile după ce mi-am încheiat mandatul de primar al orașului Kilkenny am acceptat invitația de a călători în România pentru a lua parte, în calitate de muzician, la Festivalul Celtic din orașul Beclean, situat în Transilvania. Nu am mai fost niciodată înainte în România, nu am știut nimic despre zona respectivă sau despre festival și nu știam la ce să mă aștept, dar am sărit imediat în această mini-aventură știind că sunt pe mâini sigure cu Ovidiu Filip, sau Philly cum îi spunem noi toți în Kilkenny”, scrie Andrew McGuinness în introducerea sa.

Mai departe, Andrew McGuinnes povestește cum apropiații săi au rămas șocați aflând că va vizita România, cu toții spunându-i că nu este „prea sigur”, România fiind ca o „zonă de război”. El a decis totuși să aibă încredere în prietenii săi Ovidiu Filip și consilierul local Bogdan Rusu, pe care speră să-l vadă primar într-o bună zi.

„Există o prejudecată generală despre România, bazată pe ideea greșită că peste tot sunt țigani care cerșesc pe stradă, blocuri comuniste, depravare și sărăcie. Acest aspect este pur și simplu neadevărat, fiind o teribilă nedreptate care li se face românilor care trăiesc și muncesc aici în Kilkenny și care sunt foarte mândri de locurile lor de origine. Da, într-adevăr, există cerșetori pe stradă, dar nu mai mulți decât avem și noi, și da, există câteva clădiri urâte, la fel ca peste tot în lume. Însă acele clădiri sunt înconjurate de clădiri cu o arhitectură fină, care scot în evidență elemente ale Romantismului și ale Neo-clasicului.

Când te uiți dincolo de clădiri și vezi că orașele sunt înconjurate de peisaje care îți taie răsuflarea, câmpuri verzi și lanțuri muntoase impresionante, pe care nu ai cum să le observi la prima vedere, realizezi că România pe care ți-o imaginai, locul despre care aveai tot felul de rezerve înainte de a ajunge aici, nu este deloc acela pe care ți l-ai închipuit.

În opinia mea, ce crede majoritatea de aici despre România subliniază nivelul foarte mare de ignoranță al oamenilor. Judecăm prea devreme și credem poveștile depreciative mult mai ușor decât pe acelea favorabile.(…) M-am simțit ca un idiot fiindcă am crezut ce e mai rău. România este de fapt o țară minunată, plină de istorie, cultură, cu mâncare gustoasă și cu vreme bună. Dar, cel mai important, are cei mai prietenoși oameni pe care i-am cunoscut. Nu îmi ajung cuvintele frumoase să exprim ceea ce simt față de toți oamenii pe care i-am cunoscut la Beclean”, a mai adăugat irlandezul McGuinness.

Citiți și:

Bunătatea la români

Mesajul unui britanic pentru români: «Aveți o ultimă șansă să luptați pentru țara voastră înainte să vă fie luată cu totul!»

O suedeză a fost impresionată de tradițiile și de «căldura» românilor


 

yogaesoteric
25 iulie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More