Un site al UE declară Coaliția pentru Familie și Biserica Ortodoxă drept instituții «iliberale»

 

Se anunță alte vremuri grele pentru creștinii din România după alegeri

Într-un text publicat pe site-ul Uniunii Europene, Euractiv.com, creștinii români sunt etichetați drept „iliberali” sau reprezentanți ai unei mișcări cu vederi obtuze, care nu respectă drepturile comunității LGBT. Asta reiese din comentariul francezului Nicolas Tenzer, care analiza situația politică din România și șansele partidelor înaintea scrutinului din 11 decembrie, punând la zid Coaliția pentru Familie și Biserica Ortodoxă pentru demersul privind modificarea Constituției în sprijinul familiei.

Autorul recomanda ca, după scrutinul de săptămâna trecută, noul guvern să facă tot ce îi stă în putere pentru a ucide din fașă populismul și încercarea unor grupări „iliberale” de a-și impune agenda.

După ce Republica Moldova și Bulgaria s-au alăturat și ele, recent, Ungariei, Republicii Cehe și Slovaciei, prin alegerea unor lideri care au legături strânse cu Kremlinul, România rămâne singurul bastion pro-european – aprecia Nicolas Tenzer, președinte al Centrului pentru Studii și Cercetare pentru Decizii Politice, cu sediul la Paris (CERAP), în articolul publicat de Euractiv.com, site a cărui ediție în limba română este realizată de cei de la Hotnews.

De altfel, Tenzer, care semnează acest text vitriolant la adresa celor trei milioane de români care au semnat pentru modificarea Legii Fundamentale, a participat la începutul lunii octombrie, la București, la conferința Bucharest Forum organizată de Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US, eveniment la care Hotnews a fost partener media.

Redăm mai jos articolul lui Tenzer publicat de Euractiv.com:

„La fel ca vecinii săi, România a fost martoră la ascensiunea unor mișcări iliberale, în special a Coaliției pentru Familie, asociație care se opune cu tărie drepturilor comunității LGBT.

În ciuda legăturilor sale cu Biserica Ortodoxă și cu mișcările de extremă dreaptă pro Kremlin, Partidul Național Liberal a semnat o înțelegere cu Coaliția pentru Familie, prin care se angajează să sprijine referendumul care ar urma să oprească mariajele între persoane de același sex.

Este, de asemenea, foarte evident că propaganda Rusiei, care s-a răspândit în țară printr-o vastă constelație de site-uri online, ar putea convinge persoanele mai vulnerabile, tinerii șomeri și persoane în vârstă, cei mai predispuși la discursurile anti-occidentale și anti-liberale.

Până acum, toate aceste eforturi nu au reușit să clintească politica tradițională. Iar sistemul politic al României a rezistat, cu succes, la apariția unei voci puternice pro ruse în țară.

Când fostul prim-ministru Victor Ponta a vorbit despre «relațiile bune cu Rusia», după alegerea lui Donald Trump, președintele PSD, Liviu Dragnea, a condamnat imediat declarația acestuia.

Un lucru este important: dacă e să dăm crezare sondajelor, PSD va câștiga alegerile din 11 decembrie [PSD a câștigat alegerile, n. red.] și va înlocui guvernul tehnocrat condus de premierul Dacian Cioloș, fost comisar european, aliat al PNL.

Cioloș a fost ales de președintele Klaus Iohannis (PNL) să îl înlocuiască pe Ponta, care a demisionat, anul trecut, în noiembrie, după acuzațiile de corupție aduse în urma incendiului dintr-un club, în care au murit 64 de oameni. Conform celor mai recente sondaje, PSD și aliatul său mai mic, liberalii din ALDE, urmează să obțină 52% din voturi și 56% din locurile din Parlament.

Și, cu toate că nu există riscul imediat al unei revoluții populiste, așa cum s-a întâmplat în Ungaria sau Polonia, crizele sociale și economice determinate de salariile mici ar putea fi ocazia perfectă pentru ca aceste grupări iliberale să facă presiuni pentru a-și impune agenda.

În ciuda celei mai mari creșteri economice din UE, din 2016, cabinetul Cioloș nu a reușit să transforme asta în îmbunătățirea standardelor de viață. Deși considerat un tehnocrat respectat, dar cu un suport politic șubred, marjele sale de manevră au fost limitate.

Dacă PSD câștigă alegerile cu procente suficiente, se va bucura de o mai mare legitimitate în conducerea țării.

Înconjurat din toate părțile de țări care, treptat, pivotează către Rusia, viitorul cabinet al României va avea o misiune dificilă în a sugruma din fașă sentimentele populiste în ascensiune.

În primul rând, noul cabinet va trebui să reafirme dorința României de a rămâne fidelă NATO și UE. Este crucial pentru Europa și pentru securitatea României ca Bucureștiul să fie recunoscut drept o insulă a parteneriatului pro european.

Să nu uităm că, în prezent, Rusia a încercuit România cu președinți-marionetă și că trupele rusești staționate în Crimeea se află la doar 250 de km de coastele românești ale Mării Negre. Iar creșterea și îmbunătățirea capacităților de apărare, la care făcea referire Dragnea, reprezintă o acțiune bună în această direcție.

În al doilea rând, viitorul cabinet trebuie să fie sigur că programul său economic și ambițiile sale de a le da speranțe românilor cu salarii și pensii mici nu pun în pericol echilibrul bugetar.

În al treilea rând, noul cabinet va trebui să fie în mod real angajat în îmbrățișarea valorilor europene și liberale. Orice idee de a tolera populismul și iliberalismul, inclusiv intoleranța față de drepturile homosexualilor, va fi interpretată negativ de partenerii europeni ai României.

Astfel de tendințe ar putea chiar să legitimeze grupări populiste în interiorul țării. Această luptă împotriva principiilor iliberale trebuie, de asemenea, combinată, cu angajamentul sincer al garantării drepturilor civile și al respectării minorității rrome.

În al patrulea rând, sprijinirea UE ar trebui să fie prioritatea majoră a viitorului cabinet. În vreme ce Rusia și aliații săi populiști din Europa încearcă să submineze valorile europene și ale Uniunii Europene, România ar trebui să arate o preocupare reală pentru o reformă sustenabilă a UE în contextul Brexit-ului și al pericolelor legate de amenințările la libertatea presei și a valorilor toleranței, care au loc în Ungaria și Polonia.

Cât privește UE, Bruxelles-ul și statele importante ale UE ca Franța și Germania ar trebui să țină cont de faptul că România reprezintă un bastion împotriva expansiunii Rusiei în Europa și să-i încurajeze opiniile pro occidentale.

Ar trebui să ia aminte și la cuvintele președintelui Klaus Iohannis care afirma că «România este tratată adesea ca o țară de mâna a doua, cu oameni nepregătiți. Dar noi nu suntem așa».

Permisiunea lor ca România să adere la spațiul Schengen ar fi un prim pas. România va deține președinția rotativă a UE la începutul lui 2019, exact când UE și Marea Britanie urmează să încheie negocierile pentru Brexit.

Datorită poziției pe care a deținut-o, Cioloș este foarte popular printre colegii săi din Comisia Europeană. Cei din Uniune nu ar trebui să treacă nici peste afirmațiile puternic pro europene ale celorlalți politicieni români.

Dacă PSD va obține victoria în aceste alegeri și va forma viitorul guvern, va oferi, cu siguranță, României, o binevenită stabilitate, într-o vreme în care Moscova încurajează haosul.”

Și întrucât PSD a câștigat alegerile, acum știm cam ce ne așteaptă…

Citiți și:De la marxism-leninism la neomarxism, marxismul cultural și corectitudinea politicăFlorin Zamfirescu: «UE ne obligă şi ne dirijează spre un materialism cumplit. Soros crede în metisare, într-un unic popor si într-un unic guvern»

 

yogaesoteric19 decembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More