Un ziarist «mărturiseşte» la televiziunea de stat din China că a provocat panică şi dezordine pe burse


Un ziarist financiar a „mărturisit” că a provocat „panică şi dezordine” pe bursele chinezeşti şi că a provocat „pierderi enorme ţării”, potrivit unei înregistrări video difuzate la finele lunii august de televiziunea de stat din China, în condiţiile în care Beijingul se străduia să readucă liniştea pe pieţele financiare, scrie AFP.

Wang Xiaolu, un ziarist al revistei Caijing, a fost arestat după recenta furtună care a marcat bursele chinezeşti, sub acuzaţia că a publicat informaţii false despre burse, potrivit agenţiei oficiale China Nouă.

Wang afirmase, într-un articol publicat în luna iulie, că autorităţile de reglementare ale sectorului studiază posibilitatea unei ieşiri a fondurilor publice de pe pieţe. Comisia chineză de reglementare a pieţelor financiare (CSRC) a dezminţit rapid informaţia, calificând articolul drept „iresponsabil”.

Ziaristul a apărut într-o înregistrare difuzată de televiziunea de stat CCTV, „mărturisind” în faţa camerei că a încercat în mod deliberat să dramatizeze situaţia. „Nu ar fi trebuit să public acest articol, care a avut o influenţă negativă asupra pieţei într-un moment foarte sensibil. […] Sunt profund dezolat”, spune acesta.

Acest tip de „mărturisire televizată”, chiar înainte de începerea unui eventual proces, este o practică curentă în China, unde justiţia rămâne strâns controlată de puterea politică.

Potrivit China Nouă, ziaristul a mărturisit că „informaţiile false au provocat panică şi dezordine pe Bursă, a minat serios încrederea în pieţe şi a provocat pierderi ţării şi investitorilor”.

Dar revista Caijing, o publicaţie reputată pentru calitatea anchetelor sale, a afirmat pe site-ul său că „apără dreptul ziariştilor de a-şi îndeplini misiunea conform legii”.

La rândul său, cotidianul britanic Financial Times scria că guvernul chinez a stopat achiziţiile de acţiuni şi intervenţiile pe piaţă, concomitent cu represiunea persoanelor acuzate că „destabilizează piaţa”.


Citiți și:

Pe fondul unui sistem financiar bolnav, China ar putea antrena întreaga lume într-o criză fără precedent
Damien McBride, fost consilier al precedentului prim ministru britanic, avertizează asupra unui colaps economic iminent

 

yogaesoteric
17 octombrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More