Uniunea Africană, superstructura creată pe modelul Uniunii Europene, în Africa

 

Pe continentul african există 56 de state. De fapt, 54 de state recunoscute și două state a căror independență este contestată (Sahara de Vest și Somaliland).

Conform estimărilor există 1.250-3.000 de limbi și dialecte vorbite pe întregul continent, iar unele dintre cele mai mari orașe ale Africii sunt Cairo, Khartoum, Accra, Johannesburg, Casablanca, Lagos, Nairobi și Algiers.

Continentul ocupă aproape 15 milioane de kilometri pătrați, cuprinzând și insulele adiacente. Marea Mediterană separă Africa și Europa, în timp ce Istmul Suezului o separă de Asia. Distanța dintre punctul cel mai sudic, Capul Agulhas, și cel mai nordic punct, Ras Ben Sakka din Tunisia, este de 5.700 de km.

Africa este considerată de majoritatea paleoantropologilor cel mai vechi teritoriu locuit de om și locul de unde specia noastră a început să populeze planeta. Acești primi oameni moderni au părăsit Africa și au populat restul lumii în timpul unei migrații care a avut loc acum aproximativ 50.000 de ani.

Romanii și grecii au fost primii europeni care au explorat Africa. Creștinismul a intrat în Africa prin Egipt, din Iudeea, în timp ce expansiunea arabă în Egipt, în secolul al VII-lea, a introdus islamul pe continent.

Înainte de colonizare, Africa găzduia aproximativ 10.000 de triburi. Sclavia a fost practicată și în Africa, începând cu secolul al VII-lea până în secolul al XX-lea. La sfârșitul secolului al XIX-lea, puterile europene se luptau pentru diferite regiuni din Africa și numai Liberia și Etiopia erau scutite de colonialism. După cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriile coloniale au început să se lupte pentru independență. Majoritatea națiunilor suverane din Africa de astăzi au granițe trasate de fostele lor puteri coloniale.

Peste 3.000 de arii protejate, dintre care 198 zone marine, se găsesc astăzi pe continentul negru. Din păcate, bogăția biodiversității este amenințată de conflictele civile, creșterea populației, distrugerea habitatelor, lipsa unei protecții adecvate, braconajul, degradarea solului și tăierea pădurilor.

La nivel politic, în Africa există o încercare de realizare a unui suprastat, similar cu Uniunea Europeană. Uniunea Africană (UA) este o federație formată din toate statele Africii. Sediul central este la Addis Abeba, Etiopia, iar uniunea a fost înființată oficial la 9 iulie 2002. Uniunea Africană este condusă de președintele Uniunii și de șeful statului care găzduiește timp de un an, prin rotație, președinția organizației.

Principalele obiective ale Organizației Uniunii Africane sunt promovarea unității și solidarității între statele din Africa, coordonarea și intensificarea cooperării în scopul dezvoltării, al apărării suveranității și integrității teritoriale a statelor membre, precum și promovarea cooperării internaționale în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Uniunea Africană a creat, de asemenea, trei instituții financiare, în încercarea de a facilita schimburile comerciale din cadrul continentului: Banca de Investiții din Africa cu sediul central la Tripoli, Libia, Fondul Monetar African, cu sediul central la Yaoundé, Camerun, și Banca Centrală Africană cu sediul în Abuja, Nigeria.

Citiți și:

Controlul american asupra resurselor naturale din Africa

Istoria puţin cunoscută. Comerţul cu sclavi africani în lumea arabo-musulmană 
Când omori 10 milioane de africani… este cu putinţă să treci neobservat

 

yogaesoteric
4 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More