Uniunea Europeană are o problemă
Nu, nu alea la care vă gândiţi voi. Da, știu, UE are probleme multe. Însă, dincolo de acestea, începe să aibă din ce în ce mai mult și o problemă de legitimitate.
Cuvântul cheie este „colonialism”.
Nu mă refer la acțiune. Mulți dintre noi știm, ne dăm seama sau bănuim că ce face acum centrul dezvoltat al țărilor occidentale bogate cu periferia țărilor est-europene este pur și simplu continuarea politicii de colonialism de pe vremuri. Îi zice neo-colonialism. Îi zice Wallerstein. Îi zice Imperiu. Îi zice hegemonie. Îi zice în multe feluri.
Nu asta este problema. Este un secret à la Polichinelle că statele occidentale dezvoltate practică politici de extracție pe spinarea noastră.
Nuu. Problema Uniunii Europene este că slugile, între timp, au cam început să vocifereze, să protesteze la adresa acestor politici neo-coloniale.
Vedeți voi, cât timp furia la adresa extracției de tip colonialist este exprimată pe persoană fizică, de diverși cetățeni obișnuiți, așa ca mine, problema este ușor de gestionat. Imensului aparat de propagandă îi vine ușor să ne demonizeze, să ne baneze, să ne eticheteze și hărțuiască.
Ce te faci, însă, atunci când ditamai șefii de stat folosesc în mod constant această acuză la adresa partenerilor lor instituționali?
Să vă dau citate, de-alea cu ghilimele, să vedeți cum această familie de cuvinte, „colonie”, „colonial”, „colonialism” a ajuns să fie utilizată din ce în ce mai des în discursurile oficiale ale liderilor țărilor post-comuniste din estul Europei.
Viktor Orban, premierul Ungariei și președintele principalului partid maghiar, 2 iulie 2021:
„Este o abordare colonială. Pur şi simplu nu se gândesc la ce pot şi ce nu pot spune despre o altă naţiune și despre legile altor țări.”
„Ungurii nu se vor supune niciodată dictatelor străine.”
Se referea la maniera în care conducătorii Olandei găsiseră de cuvință să-l tragă de urechi pentru politicile sale anti-LGBT.
Janez Janša, premierul Sloveniei, 2 iulie 2021:
„Slovenia nu este o colonie, nu este un stat de mâna a doua.”
Tot ca reacție a unei urecheli superioare venite dinspre superiorii deontologi de la conducerea UE, de data aceasta Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene. Declarația sa e cu atât mai semnificativă, cu cât este făcută în momentul în care Slovenia tocmai preluase președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Jarosław Kaczyński, vicepremierul Poloniei și președintele principalului partid polonez, 25 octombrie 2020:
„Avem de-a face cu o încercare de a ne priva de suveranitate, chiar și în domeniul culturii. Polonia, când a decis să se alăture Uniunii Europene, nu a fost de acord să fie colonia nimănui”.
Deja trei lideri de țări est-europene post-comuniste fac aproximativ aceleași declarații. Uniunea Europeană ne tratează drept colonii, nu drept parteneri cu drepturi egale.
Aceste declarații sunt cu atât mai importante, cu cât ele vin dinspre niște țări care știu prea bine ce înseamnă să fii colonie, având o tristă istorie recentă în această privință. Nu numai că au fost până recent coloniile imperiului sovietic, controlate cu tancurile timp de aproape cincizeci de ani. Dar înainte de asta gustaseră secole la rând și din „deliciile” colonialismului habsburgic.
Deci au experiență în acest domeniu. Știu ce înseamnă experiența colonială. Știu să recunoască semnele prin care unii puternici se poartă ca niște slugi cu cei slabi.
Orice imperiu se menţine frumos pe picioare cât timp supușii nu fac scandal prea tare. Când slugile încep să fie nemulțumite, apar problemele.
Doar în vremurile noastre recente, avem exemplul a trei imperii care ne-au afectat direct și care au fost din ce în ce mai slăbite de către mișcările de nemulțumire ale supușilor care n-au mai vrut să fie supuși. Imperiul Otoman așa a pățit-o. Uriașul cu picioare de lut. Imediat după el, Imperiul Habsburgic. La aproape un secol după, imperiul sovietic.
Toate aceste trei imperii s-au confruntat cu nemulțumiri din ce în ce mai puternice din partea vasalilor, a țărilor de la periferie care nu mai acceptau relația asimetrică dintre centrul bogat și guberniile de extracție de plus-valoare.
Toate aceste imperii s-au confruntat cu mișcări de autonomie, de independență. Care în cele din urmă au dus la destrămarea respectivelor imperii. Procese istorice de lungă durată, dar ireversibile.
Mai mult de-atât. Toate aceste mișcări de independență din partea vasalilor în ultimele două sute de ani s-au bucurat în mod constant în istoriografia oficială de un loc privilegiat. Sunt date drept exemple de onoare, de cutezanță și de forță. Nu doar în istoriografia lor națională, ci și în narativele oficiale ale țărilor mari.
Grecii. Bulgarii. Românii. Ungurii. Cehii. Polonezii. Toate țările din Europa Centrală și de Est s-au ridicat la un moment dat împotriva behemoților care le stăpâneau și le exploatau. Și pentru asta au primit ovații din partea restului lumii. Cutezanța lor le-a fost cântată în versuri și dată drept exemplu generațiilor următoare.
N-am auzit până acum exemplu de lucrare ori de manual de istorie care să prezinte de manieră negativă mișcarea de independență a Greciei ori a României din secolul 19, răscoala din 1956 a ungurilor sau mișcarea de rezistență sindicală Solidarność a polonezilor din anii ’80.
Ei bine, exact asta începe să se petreacă, încet-încet, din nou în această parte de lume. Coloniile sunt din ce în ce mai nemulțumite de hegemon. Și încep să se semețească. Și să pună la îndoială dreptul imperiului de a le hotărî soarta, de a le exploata resursele, de a-i conduce prin dictate arbitrare.
Nu spun că vor reuși din prima. Nu spun că va fi un proces simplu. Nici pentru greci n-a fost ușor, acum două sute de ani. Nici pentru români, acum o sută de ani. Nici pentru unguri, în 1956. Nici pentru polonezi, ori de câte ori au fost tăvăliți de nemți sau de ruși.
Ce vreau să spun este că istoria este de partea acestui tip de atitudine. Pe termen lung, istoric națiunile au dreptate în fața imperiului. Și imperiile întotdeauna, dar întotdeauna pier. Mai devreme sau mai târziu.
Doar România preferă în mod entuziast statutul de slugă. Și la nivel de popor. Și la nivel de administrație oficială. Ce să-i faci: asta e. Mai mult nu se poate. Capul plecat sabia nu-l taie. Ghinion.
Autor: Mirel Palada
Citiți și:
Polonia: Studenții vor învăța că Uniunea Europeană s-a preschimbat într-o entitate ilegală
Interviu cu Sorin Lavric (AUR): „Noi suntem în mod fățiș naționaliști. Politica Bruxelles-ului este una neomarxistă, de distrugere a identităților naționale și a rasei albe” (I)
Dincolo de aparenţe, este evident că Uniunea Europeană este deja vârful de lance pentru instaurarea sinistrei «Noi ordini mondiale» (I)
yogaesoteric
21 septembrie 2021