Uniunea Europeană decisă să fie deschizător de drum pentru implementarea unui sistem de supraveghere fără precedent: web 3.0

de George Preda

Telefonie mobilă, internet de mare viteză şi fără fir (wireless), televiziune digitală, servicii de plăţi on line, e-banking şi e-bussines. Toate acestea nu sunt însă decât etapele premergătoare, ce au fost strecurate în vieţele noastre aproape fără să ne dăm seama, pentru implementarea unui sistem centralizat de supraveghere – web 3.0. În lumea viitorului, se vrea ca toate obiectele să fie echipate cu tehnologie RFID pentru a avea un corespondent virtual pe internet. În viziunea bolnavă a constructorilor societăţii viitorului, fiinţele umane ar trebui să aibe şi ele o identitate virtuală, prin implantarea de microcipuri. Web 3.0 va permite localizarea, monitorizarea şi controlul tuturor mişcărilor acestor „obiecte”. Ceea ce ieri părea a fi de domeniul SF-ului începe astăzi să prindă contur şi să fie inclus în planurile concrete de acţiune ale guvernanţilor UE.

În luna octombrie 2008, Comisia Europeană a organizat la Nisa o conferinţă pe tema noii reţele virtuale, supranumită şi „internetul lucrurilor” (internet of things, IOT) sau web 3.0. Eric Besson, secretar de stat pentru dezvoltarea economiei digitale, a ţinut un discurs în deschiderea acestei conferinţe, sub titlul: „Să construim împreună internetul viitorului”: „În ultimii zece ani internetul a devenit o infrastructură strategică, jucând un rol economic şi social major. La nivel mondial, mai mult de 1,5 miliarde de oameni utilizează internetul şi încă un milliard li se vor alătura în următorii cinci ani. Aceşti noi utilizatori vor descoperi însă o reţea foarte diferită, cu noi utilităţi. Internetul este un punct de răscruce pentru evoluţie. Comunicaţiille mobile şi dispozitivele RFID, alături de alte tehnologii cheie vor permite în curând lansarea unui „internet al lucrurilor” cu multiple aplicaţii în viaţa de zi cu zi. Internetul viitorului va fi implicat în diverse domenii cum ar fi sănătatea, educaţia, serviciile, transporturile şi managementul energiei. A venit momentul să îi reunim pe toţi beneficiarii reţelei: oameni de afaceri, politicieni, factori de decizie din mediul academic şi non-guvernamental pentru a promova dezvoltarea internetului viitorului în Europa.”

Viviane Reding, Comisarul european pentru o societate informaţională a anunţat cu această ocazie că: „Uniunea europeană va lua în perioada următoare toate măsurile necesare pentru a pregăti ţările membre în vederea realizării celei mai mari revoluţii pe care a cunoscut-o până acum internetul: apariţia „internetului lucrurilor”. Internetul viitorului va schimba radical societatea noastră. UE va fi un deschizător de drumuri în acest sens.”
 
Printre aceste măsuri se numără: lărgirea ariei de acoperire a comunicaţiilor fără fir (wireless) pe tot teritoriul Uniunii Europene, generalizarea utilizării dispozitivelor RFID pentru produse, implementarea de reţele pe fibră optică şi înlocuirea celor vechi pentru a asigura o bandă largă, creşterea securizării comunicaţiilor, trecerea totală a ţărilor membre UE de la televiziunea analogică la cea digitală până în 2012.

Guvernarea globală a internetului este considerată ca fiind crucială la Bruxelles. Comisarul Reding a anunţat pentru începutul anului 2009 şi publicarea unui Ghid al Reţelelor de Acces de Nouă Generaţie, infrastructura pentru web 3.0.

Citiţi şi:

Control total asupra informaţiilor electronice pe teritoriul Marii Britanii

Blogurile vor fi cenzurate de legislaţia UE



yogaestoeric
28 decembrie 2008

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More