«Universul încetează să existe, dacă nu ne uităm la el» este concluzia fizicii cuantice

„Universul încetează să existe, dacă nu ne uităm la el” este concluzia fizicii cuantice, după ce s-a observat cum un foton se comportă diferit dacă este sau nu observat de cineva! Rezultă că întreaga noastră viață raportată la realitatea concretă este o iluzie…

Natura misterioasă a realității așa cum este prezentată de fizica cuantică a trecut un nou test, odată cu experimentul extraordinar prin care oamenii de știință au dovedit că realitatea nu există decât atunci când este măsurată.

Universul nu există dacă încetăm să ne mai uităm la el. Aceasta susține o teorie faimoasă din cadrul fizicii cuantice, care argumentează faptul că o particulă își modifică comportamentul pe care l-a avut în trecut în funcție de ceea ce observăm în momentul prezent. Foarte recent, o echipă de cercetători de la Universitatea Naţională din Australia a realizat un experiment prin care a dovedit că această teorie este adevărată la nivelul atomilor.

Conform regulilor din fizica cuantică, limita dintre realitatea exterioară și propria noastră conștiință subiectivă este neclară. Când fizicienii observă atomi sau particule de lumină (fotoni) ceea ce pot vedea depinde de modalitatea pe care au stabilit-o pentru desfășurarea experimentului.

Fizicienii australieni au reușit să pună în practică un celebru experiment imaginat încă din anul 1978 de americanul John Wheeler, „experimentul cognitiv al alegerii întârziate”, ce confirmă faptul că realitatea nu există până în momentul în care nu este măsurată – cel puțin în lumea cuantică.

Experimentul propus de savantul american implică un foton în mișcare căruia i se oferă posibilitatea de a alege să se comporte ca o particulă sau ca o undă. Wheeler urmărea să afle răspunsul la întrebarea: „Care este momentul în care fotonul alege cum să se comporte?” Bunul simț ne spune că un obiect este fie de natura undei, fie de natură corpusculară, independent de modalitatea pe care o alegem să îl măsurăm. Dar specialiştii în fizică cuantică susțin că faptul de a observa un comportament fie de undă, fie de particulă depinde doar de modul în care este măsurat fotonul la sfârșitul „călătoriei” sale.

Tocmai aceasta a descoperit şi echipa australiană.
„Aceasta dovedește faptul că modul de măsurare este totul. La nivel cuantic, realitatea nu există dacă nu ne uităm la ea”, a spus profesorul Andrew Truscott, cel care a condus cercetarea.
În ciuda aparentei sale ciudățenii, rezultatele confirmă validitatea teoriei cuantice.

Fizicienii de la Universitatea Națională Australiană au inversat conceptul original al lui Wheeler referitor la razele de lumină care sunt redirecționate de oglinzi și, în schimb, au folosit atomi împrăștiați de lumina unui laser.

Oamenii de știință coordonați de Andrew Truscott au început prin a aduce atomi de heliu într-o stare suspendată – cunoscută în fizică drept condensatul Bose-Einstein – expulzându-i mai apoi rând pe rând, până când rămânea doar un singur atom. Acest atom a fost lăsat să treacă printr-o pereche de fascicule laser care formau un model de grilaj, un fel de răscruce similară sistemului de fante care împrăştie lumina.
După ce atomul trecea de acest prim grilaj, aleator era adăugat un al doilea grilaj de fascicule laser. Rezulatele obținute i-au bulversat pe fizicieni.
De fiecare dată când cele două grilaje laser erau pornite, atomii de heliu s-au comportat mereu ca unde (se obțineau fenomemene de interferență, ca și cum atomul se deplasa simultan pe ambele căi). De fiecare dată când al doilea grilaj laser nu era introdus, atomul de heliu a trecut prin sistem sub formă de particulă. Ceea ce este fascinant, sau de-a dreptul înfricoşător, este că decizia privind prezenţa celui de-al doilea grilaj laser în sistem a fost cu totul aleatoare şi din punctul de vedere al atomului de heliu care tocmai trecuse de primul grilaj, nici măcar nu se petrecuse încă! Numărul aleatoriu, prin intermediul căruia se determina dacă al doilea grilaj va fi sau nu adăugat, era generat doar după ce atomul trecea de primul grilaj.

Dacă alegeți să credeți că atomul chiar a ales să meargă pe una dintre căi sau pe ambele, atunci trebuie să acceptați și că o măsurare viitoare îi afectează trecutul, a afirmat Truscott.
„Atomii nu s-au deplasat de la A la B. Doar la sfârșitul călătoriei, atunci când au fost măsurați, a ieșit la iveală existența comportamentului lor fie de undă, fie de particulă”, a adăugat el.

Profesorul Andrew Truscott (stânga) împreună cu doctorandul Roman Khakimov

„Afirmațiile fizicii cuantice referitoare la interferență par destul de ciudate atunci când sunt aplicate luminii, care pare a fi mai mult o undă”, a spus doctorandul Roman Khakimov. „Realizarea experimentului folosind atomi, care sunt sisteme complexe care au masă și, în plus, interacționează cu câmpurile electrice și așa mai departe, face ca rezultatul să pară şi mai ciudat.”

Teoria cuantică guvernează lumea la nivelul particulelor elementare și a făcut posibilă dezvoltarea multor tehnologii precum cea a ledurilor, a laserelor și a cipurilor pentru computere.

După un articol din dailymail.co.uk

Citiți și:
Undele cuantice – punte de legătură între ştiinţă şi spiritualitate
«Unităţile de măsură» ale lui Dumnezeu

 

yogaesoteric
14 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More