Uriaşa reptilă de tip elefant: un rival al dinozaurilor

 

Un strămoș al mamiferelor moderne, de dimensiunea unui elefant din prezent, a fost un competitor serios al dinozaurilor care au trăit în urmă cu peste 22.000 de milioane de ani, relatează Press Association. Mai multe oase fosilizate descoperite în Polonia aparţin unui ierbivor fără dinţi care mergea pe patru picioare şi cântărea nouă tone.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, animalul era un dicynodont, reptilă cu trăsături de mamifer care a coexistat cu dinozaurii înainte ca aceştia să ajungă să domine Pământul. Alţi reprezentanţi ai acestui grup aveau o mărime ce varia între cea a animalelor de vizuină – similare cu şobolanii şi cea a vacilor de astăzi.

Specia recent identificată, numită Lisowicia bojani, a dat peste cap teoria potrivit căreia dinozaurii au fost singurele animale terestre de dimensiuni mai mari care au trăit în Triasic.

Imaginaţi-vă că aţi încrucişa un rinocer cu o broască ţestoasă uriaşă: aţi putea obţine ceva de genul Lisowicia bojani, un văr nou de mamifer din triasic, care avea un trup în formă de rinocer, un cioc ca o broască ţestoasă şi cântărea cât un elefant african, adică aproximativ 9 tone.

Noul schelet parţial fosil descoperit în Polonia este al unui vechi ierbivor numit dicynodont; numele însemnând „doi dinţi de câineˮ, referindu-se la colţii caracteristici de pe maxilarul superior, care seamănă cu nişte canini de dimensiuni foarte mari. Aceste vietăți fac parte din grupul mare evolutiv numit synapside, care au fost unele dintre cele mai numeroase şi variate animale terestre de la mijlocul Permianului până în Triasicul mediu, în perioada de la 270 de milioane până la aproximativ 240 de milioane de ani în urmă.

Dicynodonţii au evoluat într-o gamă remarcabilă de forme și mărimi, o specie fiind prima dintre vertebratele cunoscute că au trăit în copaci. Unii au crescut la fel de mari ca hipopotamii de astăzi, care cântăresc aproximativ 1,5 tone. Cu toate acestea, înregistrarea fosilă sugerează că grupul a fost în declin până când luptătorii L. Lupani l-au văzut. Şi chiar şi în zilele de glorie ale dicynodonţilor, nu s-au apropiat de dimensiunile dinozaurilor timpurii.

Thomas Sulej şi Jerzy Dzik de la Institutul de Paleobiologie din Varşovia (Polonia), împreună cu Grzegorz Niedzwiedzki de la Institutul de Zoologie din Varşovia şi Centrul de Biologie a Evoluţiei din cadrul Universităţii Upsala (Suedia) au descoperit noua fosilă într-o carieră de argile, exploatată în trecut pentru o fabrică de cărămidă, în satul Lisowice, aproximativ la 100 de kilometri nord-vest de Cracovia, aflat în sudul Poloniei. În 2006, echipa a primit o informaţie – cum că cineva a găsit fragmente osoase la locul respectiv. La prima lor vizită la locul respectiv au găsit fosile în primele 15 minute; iar timp de 11 ani de muncă după aceea au excavat mai mult de 1000 de oase.

Nu au recunoscut imediat noul dicynodont ca atare – în parte pentru că este atât de mare, spune Sulej. „Prima noastră idee a fost că era un sauropodˮ, care erau cele mai mari ierbivore cunoscute în perioada respectivă, ajungând la 11 metri lungime. Dar fragmentele craniului şi oasele membrelor au diagnosticat animalul ca cel mai mare şi mai recent dicynodont găsit vreodată. Echipa l-a numit după sat şi după anatomistul secolului al XVIII-lea, Ludwig Heinrich Bojanus; ei estimează că era de 4,5 metri lungime şi 2,6 metri înălţime.

În ciuda moştenirii lor reptiliene, exemplarele de dicynodont şi rudele lor au fost strămoşii tuturor mamiferelor moderne. „Descoperirea de la Lisowice modifică ceea ce credeam despre cea mai recentă istorie a dicynodonţilor, rudele mamifere din Triasicˮ, a declarat doctor Thomas Sulej, unul dintre cercetătorii de la Academia de Ştiinţe din Polonia care a fost implicat în această descoperire. „În plus, ridică şi mai multe întrebări în legătură cu motivul pentru care ei şi dinozaurii erau atât de mariˮ, a adăugat el. Colegul său, doctorul Grzegorz Niedzwiedzki, susţine că „Lisowicia este extrem de interesantă, deoarece contrazice multe aspecte din teoriile clasice privind reptilele cu aspect de mamifer din Triasic.ˮ

Fosilele au fost descoperite în localitatea poloneză Lisowice, al cărei nume a inspirat denumirea genului. Studiul efectuat asupra oaselor, publicat în revista Science, demonstrează că Lisowicia avea circa 4,5 metri lungime şi 2,6 metri înălţime, aproximativ cât mărimea unui elefant din prezent. Animalul era cu 40% mai mare decât un exemplar de dicynodont identificat anterior. Spre deosebire de multe dintre rudele sale, care se deplasau la mică distanţă de sol – precum şopârlele de astăzi – Lisowicia stătea pe picioare într-o manieră similară cu cea a unor mamifere din prezent, precum rinocerii şi hipopotamii. „Dicynodonţii au fost animale care au avut un succes uimitor în Triassicul mijlociu şi târziuˮ, a adăugat dr. Niedzwiedz.

„Lisowicia este cel mai tânăr dicynodont şi cel mai mare tetrapod non-dinozaurian din Triasic. Este natural să vrem să aflăm cum au ajuns dicynodonţii atât de mariˮ, a mai spus cercetătorul. Fosilele sunt primele care dezvăluie faptul că exemplare mai mari de dicynodont au trăit simultan cu primele sauropode – dinozauri cu gât lung. În timpul acestei perioade, cu 210-205 milioane de ani în urmă, dinozaurii nu deveniseră încă supergiganţii care aveau să fie unii dintre ei. Unul dintre dinozaurii mari timpurii, un sauropod din ceea ce este în prezent Argentina, numit Ingentia prima, nu cântărea decât circa zece tone şi nu era mai masiv decât Lisowicia. Sauropodele care au trăit mai târziu, precum diplodocus şi brachiosaurus, au inclus cele mai mari animale terestre care au trăit pe Pământ.

Despre dicynodonţi se crede că ar fi murit înainte ca dinozaurii să fi ajuns la apogeul dominaţiei lor de 200 de milioane de ani. Ei au aparţinut unui grup mult mai divers de reptile cu trăsături de mamifere numit therapsida, care a inclus atât exemplare carnivore cât și ierbivore. Grupul therapsida ar fi inclus animale cu pielea lipsită de solzi şi cu sânge cald.

Citiți și:

Excepțional – Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens au fost descoperite în Maroc. Cum rescriu acestea istoria strămoșului omului?

Descoperire neașteptată, în Antarctica! Au fost scoase la iveală fosilele unui formidabil monstru marin, ce a trăit acum 150 de milioane de ani


 

yogaesoteric
16 iunie 2019

 
 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More