Usturoiul este mai bun decât un medicament în detoxifierea în siguranță a plumbului din organism

Usturoiul este folosit în întreaga lume ca un condiment culinar, dar cercetările recente indică faptul că, printre cele peste 100 de proprietăți medicinale ale sale, se numără și aceea de a fi mult mai sigur și mai eficient decât un medicament de chelare utilizat în mod obișnuit pentru a scoate plumbul din organismul uman.

Un studiu remarcabil publicat în revista Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology a dezvăluit ceva foarte special despre usturoi: este un detoxifiant natural al plumbului și nu numai că este la fel de eficient ca un medicament de chelare obișnuit cunoscut sub numele de d-penicilamină pentru a scoate acest metal din organism, dar este, de asemenea, mult mai sigur.

Studiul intitulat „Compararea efectelor terapeutice ale usturoiului și ale d-penicilaminei la pacienții cu otrăvire profesională cronică cu plumb” a urmărit să confirme cercetările anterioare efectuate pe animale care au arătat că usturoiul (Allium sativum) este eficient în reducerea concentrațiilor de plumb din sânge și din țesuturi.

Studiul a măsurat concentrațiile de plumb din sângele a 117 lucrători de la o fabrică de baterii auto, care au fost repartizați aleatoriu în două grupuri – unul care a primit usturoi (1,2 miligrame de alicină din aproximativ 1.000 mg de extract de usturoi, de trei ori pe zi) și unul care a primit d-penicilamină (250 mg, de trei ori pe zi), timp de 4 săptămâni. Semnele și simptomele clinice ale intoxicației cu plumb au fost, de asemenea, investigate și comparate cu constatările inițiale.

Studiul a constatat următoarele:

Îmbunătățirea clinică a fost semnificativă în cazul unui număr de manifestări clinice, inclusiv iritabilitate (p = 0,031), cefalee (p = 0,028), scăderea reflexului tendinos profund (p = 0,019) și a tensiunii arteriale sistolice medii (0,021) după tratamentul cu usturoi, dar nu și cu d-penicilamină. BLC-urile [concentrațiile de plumb în sânge] au fost reduse semnificativ (p = 0,002 și p = 0,025) de la 426,32±185,128 la 347,34±121,056μg/L și de la 417,47±192,54 la 315,76±140,00μg/L în grupurile cu usturoi și, respectiv, d-penicilamină, fără diferențe semnificative (p = 0,892) între cele două grupuri. Frecvența efectelor secundare a fost semnificativ (p=0,023) mai mare în grupul d-penicilamină decât în grupul cu usturoi. Astfel, usturoiul pare mai sigur din punct de vedere clinic și la fel de eficient ca d-penicilamina. Prin urmare, usturoiul poate fi recomandat pentru tratamentul intoxicației cu plumb ușoare până la moderate.”

În mod clar, în ciuda reducerii aproape egale a concentrațiilor măsurabile de plumb în sânge în ambele grupuri, îmbunătățiri ale diferitelor manifestări clinice măsurate au fost constatate doar în grupul cu usturoi. De asemenea, efectele secundare au fost mai mari în grupul cu d-penicilamină. Aceste rezultate indică în mod clar superioritatea usturoiului față de medicament și subliniază modul în care intervențiile bazate pe medicamente sfârșesc adesea prin a „normaliza” valorile țintă, de exemplu concentrațiile de plumb în sânge, fără a duce la îmbunătățirea calității vieții sau chiar a semnelor clinice obiective și a simptomelor subiective ale pacientului tratat; dimpotrivă, adesea pacientul se simte mult mai rău în urma tratamentului medicamentos.

Expunerea la plumb este omniprezentă în epoca noastră modernă și s-a estimat că reprezintă aproximativ 0,2% din totalul deceselor și 0,6% din anii de viață ajustați în funcție de invaliditate la nivel global. Expunerea la acest metal greu are ca rezultat afectarea sistemelor cardiovascular, scheletic, gastrointestinal, renal, reproducător și nervos ale organismului uman. S-a identificat că este deosebit de nociv pentru sugari și copii, ale căror sisteme nervoase în curs de dezvoltare sunt mult mai sensibile la toxicitatea plumbului decât cele ale adulților. De fapt, un studiu PLoS * din 2008 a constatat o scădere a volumului creierului la adulții care au fost expuși la plumb în copilărie.

Standardul de îngrijire care implică medicamente precum d-penicilamina este lamentabil, având în vedere că această substanță chimică a fost asociată cu următoarele efecte secundare:

  • Anemie aplastică
  • Mărire a sânilor
  • Anorexie
  • Suprimarea măduvei osoase
  • Tulburări ale colagenului
  • Diaree
  • Disgeuzie (gust distorsionat)
  • Leziuni renale
  • Leziuni hepatice
  • Leziuni musculare

Substanța chimică este atât de toxică încât incidența totală a efectelor secundare ale tratamentului cu d-penicilamină este de 30-60%, cu o rată de retragere de 20-30%.

Usturoiul, pe de altă parte, este un condiment culinar apreciat în mod obișnuit în întreaga lume, cu o gamă largă de beneficii secundare potențiale și o marjă de siguranță ridicată.

Notă:
* Kim M Cecil, Christopher J Brubaker, Caleb M Adler, Kim N Dietrich, Mekibib Altaye, John C Egelhoff, Stephanie Wessel, Ilayaraja Elangovan, Richard Hornung, Kelly Jarvis, Bruce P Lanphear. Decreased brain volume in adults with childhood lead exposure în PLoS Med. 2008 May 27 ;5(5):e112. PMID: 18507499

Citiți și:
Dr. Anca Nițulescu despre intoxicarea cu metale grele
Cum ne dezintoxicăm de metale grele?
Usturoiul distruge multe infecții. Dar de ce nu îl prescriu medicii?

 

yogaesoteric
26 februarie 2023

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More