Dr. Anca Nițulescu despre intoxicarea cu metale grele

Ne așteaptă boli cronice, așa-zis incurabile, foarte stranii, din ce în ce mai stranii. Metalele grele în cancer și boli cronice. Cum ne dezintoxicăm de metale grele?

Intoxicarea cu metale grele este una dintre principalele cauze ale bolilor cronice de care suferă omul contemporan. Din păcate, procedurile medicale curente de testare și terapie nu au în vedere acest factor de risc, motiv pentru care nu sunt totdeauna posibile o diagnosticare corectă și o terapie adecvată a diferitelor patologii. Doamna doctor Anca Nițulescu, specialist în domeniu, ne vorbește despre cauzele și simptomele acestei intoxicări, precum și despre procedurile de ultimă oră pe care le oferă Clinica ImunoMedica – în prezent, singura din țară – pentru detectarea metalelor grele și eliminarea lor din organism. (A.G.)

Doamnă Doctor Anca Nițulescu, ați aprofundat problematica intoxicării cronice cu metale grele și sunteți acreditată în acest sens de Societatea Clinică a Toxicologiei Metalelor Grele din Germania. Ce v-a determinat să vă ocupați în mod special de acest subiect?

– Am observat că există foarte multă patologie din categoria așa-numită „ciudată”, „neclasificată”. Există foarte mulți pacienți cu simptome multiple, amestecate, care nu se înscriu într-un anume sindrom, cum erau sindroamele clasice cu care suntem familiarizați. Citind în literatura științifică internațională, am constatat că această problemă a intoxicației cu metale grele devine tot mai pregnantă, intră tot mai mult în atenția unei anumite părți a medicinei, așa-numita medicină integrativă. În plus, faptul că la Clinica Imunomedica exista deja o preocupare pentru detoxificarea de metale grele încă dinainte de venirea mea aici m-a încurajat să-mi construiesc și educația formală în domeniu, obținând o acreditare. Pentru că, din păcate, nu există o specializare oficială, recunoscută de Ministerul Sănătății, în domeniul detoxificării de metale grele. E un domeniu de pionierat pentru care, în România, nu există deocamdată o certificare oficială.

Ce sunt metalele grele și cum se ajunge la această intoxicare cu metale grele? Putem să ne dăm seama că suntem intoxicați cu metale grele?

– „Metalele grele” sunt o denumire improprie, cum zic englezii, a misnomer, pentru că, de fapt, sub această denumire nu intră doar metalele grele ‒ înțelegând din punct de vedere chimic metalele cu număr atomic mare ‒, ci, practic, toate metalele străine de organismul nostru. Se știe că și în organismul omenesc există unele metale necesare echilibrului nostru metabolic, cum ar fi zincul, cuprul, seleniul. Deci avem în trup, în mod normal, unele metale în cantități mici, dar metale cum ar fi mercurul, arsenicul, plumbul, de exemplu, nu ar fi normal să existe deloc în organism. Practic, limita lor normală este zero.

În buletinele de analize se definește un interval de așa-zisă normalitate. Adică se acceptă, de exemplu, la mercur 1μgr/gr de creatinină din urină, doar pentru că majoritatea populației are în trup mercur și atunci este foarte greu să găsești pe cineva cu nivelul zero. S-a definit ca interval de normalitate intervalul în care pacientul, în principiu, nu dezvoltă simptome, pentru că fiecare organism are capacitatea de a tolera o anumită doză de toxicitate. Organismul are și el căile lui naturale de detoxifiere și, dacă persoana se află într-o stare de echilibru foarte bun, are o sănătate generală bună și toate sistemele enzimatice funcționează normal, se produce detoxifierea naturală. Aceasta însă este foarte lentă și funcționează cu succes doar dacă persoana este expusă la doze foarte mici de metale grele. Și atunci foarte multe persoane, majoritatea chiar, nu dezvoltă simptome la doze mici. Dar când se depășește o anumită doză, ne confruntăm cu intoxicații cronice, în care aportul de metale grele are loc lent, în cantități mici, pe o perioadă îndelungată de timp. Aportul fiind însă lent, simptomatologia nu se manifestă brusc și, din cauza aceasta, de obicei, nu ne dăm seama că suntem intoxicați.

Organismul se adaptează treptat, el își pune în funcțiune toate sistemele biologice pentru detoxifiere și, până la un punct, nu simțim nimic, pentru că acesta este rolul tuturor structurilor organismului: să ne ferească de probleme, ca să putem funcționa în continuare. Sistemele respective își fac treaba și noi nu știm că avem probleme. Acestea apar când se depășește un anumit nivel de intoxicare sau când ni se prăbușește fie imunitatea, fie apar alți factori care se supraadaugă. Deci nu știm de obicei că suntem intoxicați, pentru că, dacă acumularea de metale grele este lentă în organism, nu apar simptome, sau apar doar simptome nespecifice, precum oboseală, insomnie, dureri de cap etc.

Un amalgam de metale cu patologii stranii

Cum se face că astăzi este normal ca fiecare om să aibă o anumită doză de asemenea metale, câtă vreme ele nu sunt proprii organismului nostru?

– În primul rând, este vorba de poluarea globală a planetei, care rezultă din practicile omenești, în primul rând din zona industriei, din momentul în care omenirea a decis că evoluția este important să fie făcută în sensul creșterii economice, deși, în mod normal, evoluția ar fi necesar să fie realizată pe toate planurile. Omenirea și-a dorit un standard de confort material și, până la un anumit punct, acest aspect este justificat – să nu vrei să trăiești în sărăcie, în disconfort –, dar cred că s-a exagerat foarte mult. La ora actuală, de dragul confortului material, s-a trecut peste multe alte deziderate probabil la fel de importante. Această goană după profit, după câștig și după așa-zisa creștere economică a dus la poluarea planetei. Cei care au gândit aceste sisteme nu au văzut de la început și partea nefastă, nu s-au gândit ce se va petrece cu toate substanțele care sunt eliberate în mediu. De-abia după ce poluarea a atins nivele alarmante în anumite țări au început să se gândească ce-i de făcut și să se pună la punct programe de diminuare a poluării.

Dacă vă amintiți, în Anglia, în perioada industrială de după al Doilea Război Mondial, era acel smog în aer, amestecul de particule anorganice de metale plus umezeala din aer în zona respectivă, fiind o insulă. A reieșit astfel smog-ul, smoke, „fum”, plus fog, „ceață”. Se vorbea despre industrial disease („boală industrială”), pentru că muncitorii sufereau de diferite probleme de sănătate, aveau, de pildă, foarte frecvent boli pulmonare. Abia când s-a ajuns la smog, să te uiți în aer și practic nu mai vezi nimic decât ceață, și-au pus problema să curețe mediul. Acum, într-adevăr, Anglia arată altfel, sau alte țări occidentale care și-au realizat sisteme de curățire a aerului, au implementat reglementări legale, administrative, în care să nu se depășească un anumit nivel de poluare.

La ce să ne așteptăm din cauza acestei intoxicări?

– Ce ne așteaptă s-a văzut! În ultimii 30-40 de ani a crescut incidența bolilor autoimune, a cancerelor, a alergiilor. Deci asta ne-așteaptă: boli cronice, așa-zis incurabile, foarte stranii, din ce în ce mai stranii. Să luăm ca exemplu fibromialgia. Eu, în Facultatea de Medicină, nu am auzit de fibromialgie, și nici colegii din generația mea. Fibromialgia este o boală în care pacientul simte durere în toate țesuturile moi, în toți mușchii. Am avut o pacientă care îmi spunea: „Doamna doctor, dacă pun mâna aici, mă doare, dacă pun mâna aici, mă doare, dacă pun mâna pe picior mă doare…”. La început te gândești că pacientul exagerează. Dar după aceea am mers la literatura de specialitate în care este definit sindromul de fibromialgie și am aflat că este o inflamație cu degenerare fibroasă a mușchilor, după cum arată și denumirea: „mialgie” înseamnă durere musculară, iar „fibro-” se referă la țesutul fibros. Din ce cauze? Nu știm, din denumire nu rezultă. Rezultă că este probabil o inflamație a țesutului muscular. Cum apare acest fenomen? Alte articole au pus în evidență, de exemplu, intoxicația cu aluminiu, din pricina căreia apare, de exemplu, miofasciita.

Acum, pas cu pas, s-au definit patologiile. Știm, în mare, ce patologie produce un metal sau altul, dar problema este că, în prezent, metalele sunt în număr mare în mediu, în aer, în apă, în alimente ‒ nu este unul singur, și atunci simptomele sunt amestecate. Iar ce vedem noi în testele de la Clinica Imunomedica este că pacienții au în trup metale amestecate. Știți cum se zice: „de toate pentru toți”. Deci nu este un singur metal, pot fi 2-3 în cantitate mai mare, iar altele în cantitate mai mică, dar, de obicei, sunt mai multe, un amalgam de metale.

O încărcare reală cu metale grele

Ce propune, de pildă, Clinica Imunomedica pentru terapia celor care prezintă deja patologii asociate cu intoxicarea de metale grele?

– Noi punem la dispoziție un test care se numește testul de detecție cu provocare a metalelor în sânge și urină. Ce înseamnă aceasta? Metalele grele, odată intrate în organism, nu circulă libere în sânge și nu se elimină liber în urină decât în cantitate foarte mică. Or, sângele le duce și le depozitează în organe. De aceea, dacă testăm doar sângele sau doar urina, separat, găsim cantități mici, aproape nesemnificative. Și atunci, pe plan internațional s-a conceput acest test ‒ Germania are multă experiență, de ani de zile, încă după al Doilea Război Mondial ei au folosit în mod constant acest test. Și Elveția, iarăși, are o experiență îndelungată, iar experiența acestor țări a fost preluată în Statele Unite.

Deci, ca să facem organismul să elimine metalele grele în urină, injectăm intravenos două substanțe care se numesc chelatori: EDTA (etilen diamino tetraacetic acid) și DMPS (acid dimercapto-propano-sulfonic), care au această proprietate de a „lega” metalele grele și a le elimina în urină. Luăm de la pacienți probe de sânge și urină atât înainte de perfuzie, cât și după. Pacientul, după perfuzie, stă o oră în sala de așteptare, timp în care bea 1-2 căni de apă, nu foarte mult, pentru că deja în perfuzie primește 300 ml de ser fiziologic în care sunt dizolvate substanțele și apoi, după o oră, dă proba de urină și o nouă probă de sânge.

Faptul că metalele nu circulă spontan, libere, nu le găsești în mod normal în urină și în sânge, e bazat pe dovezi reale, pe sutele de teste pe care le-am făcut noi înșine la Clinica Imunomedica. Putem constata valorile de metale grele în urină și sânge înainte de provocare și, în urină, după provocare. Înainte de provocare nu găsești mai nimic, iar după provocare, găsești „fără număr”: și mercur, și plumb, și aluminiu, și arsenic, și cadmiu, și mangan etc. Și atunci, concluzia care este? Că cei mai mulți oameni sunt slabi eliminatori spontan; mai ales în urină nu găsești mai nimic, dar după provocare găsești foarte multe metale.

S-au adus tot felul de critici acestui test, cum că nu este relevant, pentru că, injectând aceste substanțe, intervii asupra metabolismului. Da, intervii, dar la sfârșit, când îți apar în urină mercur, plumb, cadmiu, aluminiu etc., nu te întrebi de unde au apărut?! Evident că nu au apărut din chelatorul injectat de noi. Acesta are o formulă chimică, formula este cunoscută, nu conține plumb, cadmiu, aluminiu etc. Deci au apărut din organism. Orice critici s-ar aduce, testul este relevant și ne indică o încărcare reală cu metale.

Procedura de detoxifiere

În Clinica Imunomedica realizăm detoxifierea pe cale intravenoasă cu aceleași substanțe DMPS și EDTA. Noi folosim Calciu-EDTA în perfuzii care se pot administra o dată pe săptămână, o dată la două săptămâni sau mai rar, în funcție de situația pacientului. Sunt pacienți care vin și cer să facă foarte frecvent detoxifierea. Dar din experiența de peste trei ani de când aplic aceste proceduri, m-am plasat pe o poziție mai moderată, în sensul că prefer să le administrez procedura o dată la două săptămâni. De ce? Pentru că, din păcate, acești chelatori leagă și mineralele fiziologice ‒ EDTA, de exemplu, leagă foarte mult zinc, fier, iar dacă este Sodiu-EDTA, leagă foarte mult calciu. De aceea, noi folosim Calciu-EDTA, ca să nu provocăm scăderi ale calcemiei.

Din aceste motive, unii pacienți se simt mai obosiți după ședințele de chelare, pentru că, probabil, le scade zincul, le scade fierul, dar și pentru că se mobilizează aceste metale grele, pentru a fi eliminate. Noi punem perfuzia astăzi, dar eliminarea continuă timp de 24 de ore în urină, după care organismul trece printr-un proces de ajustare.

Ca să nu se creeze impresia că această procedură ne spoliază de mineralele fiziologice, doresc să precizez că, după ședința de chelare, eu le prescriu un protocol de suplimentare cu zinc, fier, seleniu și le administrez oral N-acetil cisteină și acid alfalipoic, care conțin sulf și au afinitate pentru metalele grele. Prin urmare, suplimentăm cu minerale fiziologice și administrăm și oral substanțele necesare care să-i ajute să continue eliminarea, în afara tratamentului intravenos. Cum spuneam, din experiența de până acum, prefer să adopt o poziție mai moderată, pentru că avem de-a face cu intoxicații cronice. În intoxicațiile cronice, organismul pacientului s-a obișnuit cu aceste metale, le-a integrat cumva. Sigur că produce simptome, dar organismul face toate eforturile să se ajusteze la condițiile date.

Trupul nostru are propriile lui mecanisme de autoreglare, înnăscute, date de Dumnezeu, și este un exemplu extraordinar de altruism și generozitate. Toate țesuturile conlucrează în așa fel, încât rezultatul global, la nivelul organismului, să fie cel mai bun. Știți, ne gândim uneori la societatea omenească. Fiecare zice: „Și dacă fac cutare, ce-am de câștigat?!”. Celulele organismului nu-și pun întrebarea: „Ce câștig eu dacă fac asta?”. Celulele știu ce este cel mai bine de făcut într-o situație și toate fac ceea ce este necesar. Din această cauză, organismul ajunge să tolereze uneori niveluri foarte mari de toxicitate. Dacă, să spunem, rinichiul și-ar pune problema: „Eu muncesc în plus și ficatul stă degeaba! De ce să mă mai obosesc?”, atunci unde s-ar ajunge? Nu-și pun însă problema, toate lucrează la maximum pentru a face ceea ce este necesar. Și acest mecanism dat de Dumnezeu, înnăscut ‒ adică inbuilt, cum zic englezii, făcut „din construcție” de către Creator ‒, ne descoperă natura lui Dumnezeu, care este generozitatea și armonia.

Citiți și:
Medicul este necesar să fie alături de om (I)
Studiu Harvard: poluarea crește rata deceselor provocate de Covid-19
Un cercetător de top confirmă că otrăvirea cu aluminiu prin intermediul chemtrails este reală

 

yogaesoteric
27 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More