Valea Gheizerelor din Peninsula Kamchatka, Rusia – un loc unic în lume

 

Valea gheizerelor se află în Peninsula Kamchatka, Rusia, și este a doua cea mai mare zonă de acest fel din lume, după Yellowstone. Aici găsim aproximativ 90 de gheizere și multe izvoare termale, însă accesul în zonă este unul foarte dificil – nu se poate ajunge cu mașina, cel mai bun mijloc de a vizita regiunea fiind cu ajutorul elicopterului.

Gheizerele din Kamceatka au fost descoperite de către un om de știință local, Tatiana Ustinova, în 1941. A publicat concluziile sale paisprezece ani mai târziu, dar zona a fost explorată puțin până în anul 1972. Un studiu sistematic a fost realizat la mijlocul anilor 1970, și un sistem automat de monitorizare a fost introdus în 1990.

Peste treizeci de gheizere au un nume. Printre acestea este și un gheizer uriaș (Velikan), capabil să producă un jet de apă de până la 40 de metri înălțime.

Din 1980, zona a fost promovată ca unul dintre magneții turistici din Kamceatka și Orientul Îndepărtat Rus. Turiștii străini au fost permiși în vale din 1991. Aproximativ 3.000 de turiști au vizitat acest loc, anual.

La 3 iunie 2007, o masivă scurgere de noroi a inundat două treimi din vale. Oleg Mitvol, de la serviciu rusesc de Supraveghere a Resurselor Naturale a declarat: „Am asistat la un eveniment natural unic, dar consecințele unei astfel de catastrofe naturale sunt ireversibile”.
„Această veste este una tragică pentru omenire. Ne-am pierdut una dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii”, a comentat purtătorul de cuvânt al World Wildlife Fund.

Pe 5 iunie 2007, a fost raportat că un lac termal se formase deasupra văii. Alunecarea de teren a avut loc în timp ce se filma documentarul Wild Rusia, ceea ce face să dispunem de imagini de dinainte și de după dezastru. Gradul de schimbare permanentă a reliefului a fost mai mic decât s-a crezut inițial. Din 9 iunie 2007, apele s-au retras parțial, expunând unele dintre caracteristicile scufundate. Gheizerul Velikan nu a fost îngropat și a fost recent observat ca fiind activ.

 
Gheizerul Velikan

Citiți și:

Vulcanii noroioși de la Ivănești, comuna Pădureni, județul Vaslui

31 de lacuri spectaculoase din România

 

yogaesoteric
24 ianuarie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More