Vaticanul este gata să accepte episcopi cu epoleţi în China
Un posibil acord al Vaticanului cu guvernul chinez generează nelinişte şi temeri privind eventuale trădări, avertizează cel de-al 6-lea episcop emerit al Hong Kong-ului, Cardinalul Joseph Zen.
Cardinalul Joseph Zen
„Zilele trecute, fraţii şi surorile care trăiesc pe continent [în China, n.r] au aflat că Vaticanul este gata să se predea Partidului Comunist Chinez şi, prin urmare, sunt neliniştiţi”, a scris Cardinalul Zen într-un articol publicat în 5 februarie 2018, în limba chineză.
„Văzând că episcopii ilegitimi şi excomunicaţi vor fi acum legitimaţi, iar cei legitimi vor fi forţaţi să se pensioneze, este logic ca episcopii legitimi şi clandestini [aparţinând bisericilor interzise de Beijing, n.r] să fie preocupaţi de soarta lor”, a continuat emeritul arhiepiscop al Hong Kong-ului, acum pensionat.
Cardinalul în vârstă de 86 de ani se referă la cele mai recente evoluţii ale relaţiei dintre Vatican şi regimul comunist chinez – relație care a ridicat numeroase sprâncene.
Biserica Romano Catolică este interzisă în China, după ce a refuzat să accepte controlul total al Partidului Comunist Chinez, în anii ʼ50. Ca urmare, regimul comunist a construit o clonă lipsită de fond ‒ numită, oricât de incredibil ar părea, Biserica Catolică Patriotică (sau Asociaţia Catolică Patriotică Chineză), care nu recunoaşte Roma şi ai cărei episcopi jură loialitate Partidului.
China a întrerupt legăturile diplomatice cu Vaticanul în 1951 şi mulţi dintre catolicii chinezi au trebuit să se confrunte cu o alegere grea ‒ de a participa la slujbe în biserici sprijinite de stat şi aprobate de Beijing, având un cler obedient faţă de doctrina materialistă şi atee a comunismului ‒ sau de a deveni membri ai unor congregaţii „subterane” ‒ numite şi biserici clandestine, sau „de apartament”, care sunt constant persecutate de Partidul Comunist.
Noua presupusă împăcare dintre Roma şi Beijing ar putea implica retragerea unor episcopi loiali Vaticanului sau mutarea lor pe poziţii inferioare, pentru a face loc episcopilor cu epoleţi, favorabili Partidului. Se spune că sub noul acord, Vaticanul va propune numirea unor episcopi, iar Partidul va avea ultimul cuvânt în numirea acestora. Mai rău ‒ orice episcop nou numit va trebui să fie membru al Asociaţiei Patriotice.
Soluţia este considerată imorală, deoarece unii episcopi clandestini, care au îndurat persecuţii, arestări şi uneori torturi pentru a ţine aprinsă credința enoriaşilor lor vor fi daţi la o parte sub ochii îngăduitori ai Romei.
Relaţia Partidului Comunist Chinez cu Vaticanul este tensionată: biserica romano-catolică este practic scoasă în afara legii, numeroşi episcopi numiţi de Roma nefiind recunoscuţi de Beijing, iar mulţi fiind persecutaţi pentru credinţa lor.
Conform Cardinalului Zen, Beijingul duce o campanie de persecuţie a creştinilor, care s-a intensificat în ultima perioadă „de la 1 februarie 2018, noile regulamente în privinţa activităţilor religioase au intrat în vigoare”. „Preoţii clandestini din Shanghai au rugat credincioşii să nu meargă la slujbe pentru că vor fi arestaţi”.
„Până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii”
Cardinalul Zen, care a criticat negocierile, a călătorit la Roma pentru o audienţă cu Papa Francisc la începutul lunii ianuarie 2018.
Într-o postare de blog la 29 ianuarie, Cardinalul a spus că Papa i-a spus că doreşte în mod explicit să evite „un alt caz Mindszenty”, referindu-se la un celebru caz al unui cardinal maghiar care a fost persecutat de comuniştii de la Budapesta, refugiindu-se apoi la consulatul american timp de 15 ani – după care i s-a ordonat să părăsească ţara şi a murit în exil, la Viena, după 4 ani.
Cardinalul a spus că Papa a fost „surprins” şi „a promis să examineze problema” când i s-a explicat ce implică noul acord. Cu toate acestea, Vaticanul a răspuns imediat comentariilor Cardinalului, într-o declaraţie din 30 ianuarie, care afirma că Papa Francisc este bine informat despre dialogul cu China, deci „este surprinzător şi regretabil faptul că oamenii din Biserică afirmă contrariul, încurajând astfel confuzia şi controversele”.
În ultimele sale observaţii, Cardinalul Zen a criticat cuvintele Cardinalului Pietro Parolin, secretarul de stat al Sfântului Scaun, care a spus într-un interviu din 31 ianuarie că „ştim suferinţele suferite ieri şi astăzi de fraţii şi surorile chineze”.
„Dar ştie, acest om de puţină credinţă, care este adevărata suferinţă?”, a întrebat retoric Cardinalul Zen. „Fraţii şi surorile din China nu se tem că vor fi reduşi la sărăcie, aruncaţi în închisoare, sau torturaţi; cea mai mare suferinţă a lor este să se vadă trădaţi de «familie»”.
Cardinalul din Hong Kong susţine că Parolin a manipulat scrisoarea Papei Benedict al XVI-lea adresată catolicilor chinezi în interviul publicat din 31 ianuarie de Vatican Insider.
În timp ce Cardinalul Parolin sublinia respingerea, de către Benedict al XVI-lea, a oricărei soluţii care implică „un conflict permanent cu autorităţile civile legitime”, Cardinalul Zen spune că aceste observaţii „ascund” o altă bucată a scrisorii Papei, care spunea răspicat ‒ „în acelaşi timp, cooperarea cu autorităţile nu este acceptabilă atunci când acestea se amestecă în mod nejustificat în chestiuni legate de credinţa şi disciplina Bisericii”.
Cardinalul Zen a menţionat, de asemenea, comentariile Papei Francisc adresate episcopilor asiatici în timpul vizitei sale în Coreea: „cerinţa prealabilă a dialogului este coerenţa cu propria identitate”.
De care parte a baricadei este puşcăria
Cardinalul a citat cuvintele unei surse din Vatican care a vorbit cu Reuters despre acordul cu China: „Suntem ca nişte păsări într-o cuşcă, dar cuştile pot deveni mai mari, cerem tot ce putem și este posibil”.
În viziunea Cardinalului Zen, „adevărata problemă nu este mărimea cuştii, de care parte a baricadei este, de fapt, cuşca”.
„Credincioşii clandestini nu se află în ea. Dar acum ei vor să îi forţeze să intre în ea, astfel încât şi ei să poată fi «împăcaţi» cu cei care sunt deja înăuntru!”, a spus el. „Desigur, în cuşcă sunt persoane care se găsesc prinse acolo, dar şi persoane servile şi arogante care se găsesc în interiorul ei prin voinţa personală.”
Cardinalul Zen este cunoscut pentru remarcile sale din trecut potrivit cărora „în China există o singură Biserică Catolică şi că toţi credincioşii, atât ai Bisericii oficiale, cât şi ai celei clandestine, îl iubesc pe Papă”.
Dar acum cardinalul nu mai îndrăzneşte să spună asta.
El a spus că a discutat opiniile sale despre dialogul cu Beijingul într-o audienţă privată cu Papa Francisc în urmă cu trei ani.
„Când i-am spus că, în mod obiectiv, Biserica Oficială a Chinei este schismatică (prin faptul că are o administraţie autonomă independentă de Vatican şi controlată de guvern), Papa a răspuns:«Bineînţeles!»” povesteşte cardinalul.
Cardinalul Zen a spus că răspunsul Vaticanului din 30 ianuarie 2018 la comentariile sale a determinat vizite sau apeluri telefonice de consolare după acuzaţiile Vaticanului.
„Dar aceştia au înţeles greşit, pentru că nu eu trebuie să fiu consolat. Ar fi fost mai bine ca ei să fi mers să-l consoleze pe acel purtător de cuvânt. El este o pasăre într-o cuşcă, forţată să îndeplinească o astfel de funcţie jenantă”.
Cardinalul a citat un comentator din China Morning Post, publicaţie controlată de regimul de la Beijing, care afirma că Vaticanul trebuie să-şi „reajusteze diplomaţia lumească, indiferent de preferinţele spirituale”.
Cu toate acestea, cardinalul a adăugat: „Dar ele nu sunt doar preferinţe, ci principii – aşadar non-negociabile!”
Citiți și:
În China s-a pornit prigoana împotriva creştinilor. Sunt interzise crucile pe turnul bisericilor, iar cei ce se împotrivesc sunt arestaţi
Există chiar şi în prezent un holocaust silenţios al creștinilor?
yogaesoteric
16 aprilie 2018