SUA, Marea Britanie și Franța au atacat Siria

 

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat un atac asupra Siriei. Reacţia Rusiei şi a NATO

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat sâmbătă dimineaţă că a aprobat în colaborare cu Marea Britanie şi Franţa un atac militar asupra siturilor cu arme chimice ale Siriei, relatează BBC.
[…]

Forţele armate siriene au afirmat într-o declaraţie că SUA, Franţa şi Marea Britanie „au lansat 110 de rachete care au vizat Siria, sâmbătă, la ora locală 03:55”, scrie CNN.
Sistemele de apărare siriene „au interceptat majoritatea rachetelor, dar unele ţinte au fost lovite, inclusiv Centrul de Cercetare din Barzeh”.
[…]

Preşedintele Comisiei de afaceri externe din Consiliulul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentul rus, Konstantin Kosacev, a declarat sâmbătă că atacurile aeriene ale SUA, Marii Britanii şi Franţei în Siria sunt o încălcare a legislaţiei internaţionale şi par să aibă ca scop să împiedice inspectorii autorităţii privind armele chimice să îşi îndeplinească misiunea, transmite News.ro.
[…]

Conform Ministerului rus al Apărării, niciunul dintre atacuri nu a afectat zone în care sistemul de apărare aeriana rusesc protejează bazele de la Tartus şi Hmeimim.

Cel puţin trei civili ar fi fost răniţi în urma atacului cu rachete asupra Damascului, relatează CNN care citează televiziunea de stat siriană.
[…]

NATO susţine atacurile efectuate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra Siriei, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.
[…]

Atacurile cu rachetă vor avea loc „asupra ţintelor asociate cu posibilităţi de a crea arme chimice” ale guvernului sirian, a mai explicat Trump. Acesta a precizat că scopul este de a „descuraja producţia, răspândirea şi uzul de arme chimice”.
[…]

The Guardian scrie că Statele Unite folosesc rachete de croazieră Tomahawk, şi că în atac iau parte atât avioane de luptă cât şi nave acvatice.

Un oficial al administraţiei americane citat de CNN a declarat că acţiunea „nu se termină aici” şi că atacul din noaptea aceasta a fost doar primul val al operaţiunii.

Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a reacţionat în urma atacului asupra Damascului şi a Homs. Acesta a declarat că avertizările de la Moscova au fost ignorate şi că Rusia este în acest moment ameninţată. „Am avertizat că astfel de acţiuni vor fi urmate de consecinţe”, a precizat acesta.Anatoly Antonov

Ambasadorul a mai precizat că „insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă” şi că Statele Unite nu au dreptul moral să atace alte ţări de vreme ce şi acestea deţin arme chimice.
[…]

Donald Trump a mai precizat în intervenţia sa că „am un mesaj pentru acele două guverne cele mai vinovate de susţinerea, echiparea şi finanţarea regimului criminal al lui Assad”.
„Către Iran şi Rusia: Ce fel de naţie vrea să fie asociată cu măcelul în masă al femeilor şi copiilor?”, a spus preşedintele.

Trump, atacat din interior. „Bombardamentele sunt ilegale”. Ce a răspuns Pentagonul

Președintele SUA, Donald Trump, cel care a ordonat atacul din Siria, este acuzat de congresmeni democrați, dar chiar și republicani, că a luat decizia fără un acord în Congresul SUA. Atacul ar fi ilegal și chiar o operațiune „neglijentă”, au spus democrații, invocând un amendament legal care spune că orice decizie de acest fel se ia prin vot în Congresul SUA.

În replică, James Mattis, secretarul american al Apărării, spune că președintele Trump este autorizat legal să lanseze atacul din Siria chiar și fără acordul Congresului, potrivit Articolului II din Constituția SUA. Șeful Pentagonului a invocat articolul din Constituție care spune că „președintele este comandantul suprem al forțelor armate ale SUA”
„Credem că președintele are toate motivele să apere interesele vitale ale Americii și asta a făcut noaptea trecută”, a spus Mattis.James Mattis

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a îndemnat țările din organizație să „dea dovadă de reținere în aceste circumstanțe periculoase”, informează CNN.
Șeful ONU le-a solicitat statelor „să evite orice acțiuni care ar duce la escaladarea situației și să înrăutățească suferințele poporului sirian”.
El şi-a amânat o vizită în Arabia Saudită pentru a gestiona urmările acţiunii militare lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa.
[…]

Această operaţiune comună a avut loc la o săptămână după anunţul privind un atac chimic la Douma, în apropiere de Damasc, atribuit de Occident forţelor guvernamentale.


Citiți și:

NOUTĂŢI în RĂZBOIUL din SIRIA. Extinderea teatrului de operaţiuni: GRECIA – TURCIA şi ISRAEL – IRAN

Oligarhii khazari din spatele lui Trump vor neapărat declanșarea celui de-al treilea război mondial

 

yogaesoteric
15 aprilie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More