Venezuela şi ceea ce mass-media nu-ţi spune

 

Avocatul pentru drepturile omului, Daniel Kovalik, povesteşte despre recenta sa călătorie în Venezuela, ca parte a misiunii internaţionale de observator electoral.

„Tocmai m-am întors de la observarea celei de-a patra alegeri în Venezuela în mai puţin de un an. Jimmy Carter a numit sistemul electoral din Venezuela «cel mai bun din lume» şi ceea ce am asistat a fost un proces inspirator care garantează o persoană, un vot şi include proceduri multiple de audit pentru a asigura alegeri libere si corecte.

Apoi, am venit acasă în Statele Unite pentru a vedea inevitabila acoperire «de ştiri» referitoare la Venezuela ca fiind o «dictatură» şi că ţara are nevoie de salvare. Această acoperire din mass-media nu numai că ignoră realitatea din Venezuela, dar ignoră faptul că SUA a fost cel mai mare impediment pentru democraţie în Venezuela, aşa cum SUA a reprezentat un impediment pentru democraţie în întreaga Americă Latină de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Înainte de alegerile prezidenţiale din Venezuela de la 20 mai, alegeri care au inclus un candidat al opoziţiei, Henri Falcon, din comunitatea de afaceri, guvernul SUA a anunţat că nu va recunoaşte rezultatul, indiferent cine va câştiga. Statele Unite au mers atât de departe încât l-au ameninţat pe domnul Falcon cu sancţiuni dacă va candida la alegeri.

Statele Unite au ameninţat şi cu impunerea de noi sancţiuni economice asupra Venezuelei, în cazul în care câştigă candidatul de stânga Nicolas Maduro, sancţiuni care, aşa cum le-a spus chiar consilierul economic al domnului Falcon, duceau la prăbuşirea economiei venezuelene. Preşedintele Donald Trump şi-a ţinut promisiunea în această privinţă, anunţând sancţiuni mai oneroase a doua zi după alegeri, ceea ce va duce la şi mai multă suferinţă pentru poporul venezuelean.

Rezultatul a fost că Maduro a avut o victorie electorală covârşitoare. Dar nu numai boicotul, observat mai ales în comunităţile mai bogate, aşa cum am prevăzut, a câştigat ziua pentru Maduro. Au existat şi alte motive pe care nu le veţi auzi niciodată în mass-media occidentală.

 

În primul rând, adevăraţii patrioţi ai Venezuelei, nu în mod surprinzător, resimt şi rezistă la sancţiunile economice devastatoare ale Statelor Unite, precum şi la apelul constant la schimbarea regimului. Unii funcţionari din SUA vorbesc chiar despre intervenţia militară pentru a-l răsturna pe Maduro. În parte, votul pentru Maduro a fost un vot împotriva amestecului Statelor Unite în treburile interne din Venezuela.

În ciuda greutăţilor reale din Venezuela, pentru care SUA este în mare măsură de vină, cea mai mare parte a săracilor din Venezuela sunt mai bine acum decât au fost înainte de Revoluţia bolivariană a lui Hugo Chavez şi a lui Nicolas Maduro. De exemplu, în ultimii 7 ani, guvernul a construit 2 milioane de locuinţe pentru venezuelenii cu venituri mici. Într-o ţară cu doar 30 de milioane de locuitori, aceste unităţi sunt acum locuite de o mare parte din populaţia venezueleană. Actualul guvern a oferit, de asemenea, îngrijiri medicale gratuite şi alimente subvenţionate.

 

Înainte de Chavez, cartierele sărace care înconjoară oraşele nu figurau literalmente pe hărţile guvernamentale şi nu aveau servicii publice, şi nici centre electorale. După Chavez, existenţa acestor cartiere a fost recunoscută pentru prima dată şi le-au fost furnizate servicii publice, servicii de sănătate, posturi electorale şi, cel mai important, demnitate. Chavez a început chiar şi un program muzical de clasă mondială care a oferit unui milion de copii defavorizaţi educaţie muzicală. Un absolvent al acestui program, Gustavo Dudamel, este acum considerat unul dintre cei mai mari dirijori din lume.

Recunoscători pentru un guvern de partea lor şi înfruntând extorcarea SUA, săracii au venit să voteze în număr mare pentru Maduro. Aceştia sunt aceiaşi săraci care au coborât din munţi în 2002 pentru a cere revenirea lui Hugo Chavez la putere după ce a fost răsturnat printr-o lovitură de stat susţinută de SUA şi a fost sechestrat. Dar nu aţi auzit niciodată vocile acestor oameni săraci în presa din SUA. Nu auzi niciodată partea lor de istorie, cum au beneficiat de Revoluţia bolivariană şi cu disperare nu vor să se întoarcă la modul în care erau lucrurile înainte.

Deşi li s-a dat voce în Venezuela, părerea lor nu există pentru Occident şi pentru o presă care face propagandă pro-intervenţie şi război. Nu este de mirare că Statele Unite continuă să se lanseze în noi aventuri militare dezastruoase, una după alta.”

Citiți și:

Venezuela urmărește să își rezolve criza financiară prin utilizarea unei monede virtuale

Comunicat emis de Guvernul Republicii Bolivariene Venezuela

 

yogaesoteric
10 martie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More