«Vestul promovează minciuna agresiunii ruse pentru a întări forțele NATO în Europa»

 

La începutul lunii iunie 2016, senatul SUA a organizat o serie de audieri, cu scopul de a aduna informații pentru elaborarea viitoarelor politici. Urmau să fie abordate numeroase probleme interne cheie. Cu toate acestea, oficialii federali păreau să fie mai preocupați de o altă „problemă spinoasă” pentru SUA, și anume agresiunea rusă. Discutând despre aceasta, oficialii americani au abordat până și tema amenințării reprezentate de „dezinformarea în masă condusă de Rusia”. Chiar au numit postul rus de televiziune care emite în limba engleză, Russia Today (RT), ca fiind unul dintre mijloacele de propagandă rusești.

Dar propaganda americană este de departe cea mai agresivă.

„Nu ar fi neobișnuit ca Victoria Nuland [asistent al Secretarului de Stat al Statelor Unite, având în competența sa Europa și Eurasia, n.n.] să prezinte o multitudine de minciuni. Este destul de obișnuită să facă acest lucru. Amintiți-vă, aceasta este aceeași doamnă Nuland care le oferea prăjiturele ucrainenilor extremiști în timpul așa-numitei revolte din Ucraina, care a fost finanțată și susținută de forțele și de banii lui George Soros și ale altora, pentru a trage Ucraina departe de Rusia și a crea cu adevărat o situație de pre-război în Est. Nu este adevărat ceea ce a susținut Nuland, că [americanii] au încercat de 20 de ani să aibă o relație bună cu Rusia”, a declarat William Jones de la Executive Intelligence Review pentru RT.

RT:
De ce sunt oficialii americani, în special Victoria Nuland, atât de obsedați de Rusia?


Abayomi Azikiwe:
Deoarece posturile de televiziune cum ar fi RT și alte surse media din afara Statelor Unite adună sute de milioane de telespectatori și cititori; chiar și în interiorul Americii mulți oameni caută canale alternative pentru a obține informații și analize mai obiective. Mass-media din SUA nu este liberă, este controlată de corporații. Chiar și la așa-numitele posturi mass-media naționale publice din SUA – dacă observați cu atenție – majoritatea persoanelor care vorbesc provin din sectorul corporatist. Ele sunt foarte preocupate de controlul informațiilor.

RT:
Oficialii americani continuă să vorbească despre așa-numita agresiune rusească. Unde este această agresiune care face ca Rusia să reprezinte o astfel de amenințare pentru SUA?

A. A.: Nu explică în mod clar, deoarece SUA și NATO au înconjurat Rusia pe mai multe fronturi: în Europa, în Europa de Est, iar încercuirea continuă se răspândește și în alte părți ale lumii, inclusiv în Asia și Africa. America are US-Africa Command (entitate în cadrul Departamentului Apărării prin intermediul căreia SUA a stabilit relații militare cu 53 din cele 54 de state africane). Deci SUA, Departamentul de Stat, CIA, NATO – acestea sunt alianțele militare care au mai multe baze decât oricare altă țară din întreaga lume și de fapt acestea escaladează agresiunea împotriva Rusiei și a altor țări care nu urmează direcția impusă de Departamentul de Stat (organism din administrația americană echivalentă cu ministerul de externe).

RT:
Aceste audieri și discuții între oficialii americani cu privire la propagandă înseamnă oare că ei pierd această bătălie?


A. A.:
Eu cred că o pierd. Pentru că o mulțime de oameni din SUA, în special tinerii, sunt în căutare de informații din afara presei corporative. Cei mai mulți dintre ei nu își iau informațiile din știrile oferite de cele mai importante canale mass-media, care sunt promovate de interesele corporatiste și de guvern. Ei sunt preocupați de faptul că voi nu aveți acest tip de înclinare anti-rusă, anti-chineză, anti-iraniană prezent în orientarea mass-media. Așa că, atunci când sunt oameni în SUA care urmăresc RT și care urmăresc alte posturi din afara SUA, acest lucru reprezintă o provocare pentru controlul lor asupra informațiilor și al modului în care oamenii văd lumea.

RT:
Poți oare să repari legăturile cu o altă țară, dacă pretinzi întotdeauna că ea este o amenințare pentru tine?

A. A.: Este foarte dificil să se stabilească orice tip de relații corecte și juste atunci când această competiție intensă este promovată până la nivelul de comunicare în masă. Deci acesta este un lucru pe care Departamentul de Stat al SUA trebuie să îl analizeze serios, dar, după toate aparențele, America s-a consacrat hegemoniei mondiale.

„Doamna Nuland este unul dintre autorii reali [ai propagandei anti-ruse], deoarece ea a fost implicată de la bun început. Și ea își asumă o responsabilitate personală în încercarea de a distruge cu adevărat Rusia ca națiune puternică. Tocmai de aceea există aici o obsesie, pentru că președintele Putin a reacționat, și a reacționat puternic fiindcă vrea să apere suveranitatea Rusiei. Prin urmare, SUA și oameni ca Nuland – nu toți americanii, ci unii dintre cei aflați la putere – reacționează foarte puternic la aceasta”, a afirmat William Jones de la Executive Intelligence Review la pentru RT.

SUA folosește „fantomaticele” amenințări ale Rusiei ca pe un „lanț în jurul gâtului Europei” pentru a o îngenunchea, e de părere Valery Korovin, director al Centrului pentru Studii Geopolitice.

Creșterea cheltuielilor în domeniul apărării în rândul statelor NATO din Europa, motivată de o imaginară „amenințare rusă”, este o idee consolidată în Europa de Est. „Aceasta are sens nu numai din perspectiva conceptului că Europa de Est este parte a UE, ci și din prisma întregii idei de Uniune Europeană”, a declarat Valery Korovin presei ruse. Ea s-a referit la recentele afirmații ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în ceea ce privește creșterea planificată a cheltuielilor de apărare a țărilor europene membre ale NATO, pentru prima dată în aproape un deceniu, din cauza fricii față de așa-numita „agresiune rusă” și a crizei migranților din zona Mediterană.

„Europa a ajuns într-un punct mort conceptual și din punct de vedere al civilizației”, a adăugat Korovin. „Este «diluată» și nu are nicio idee în ce direcție ar trebui să progreseze în continuare.”
Analistul politic a sugerat mai departe că Europa nu are nicio idee de consolidare, niciun „punct de asamblare”. Prin urmare, a specificat Korovin, Washingtonul a propus frica și teama de ruși ca pe o „idee de mobilizare pentru societatea europeană”.

America urmărește un anumit scop: să „lege” Europa de ea

„Aceasta este o idee artificială, creată de către SUA în scopul de a «lega» Europa de ea, aducând-o în genunchi și punând un lanț în jurul gâtului Europei”, a continuat Korovin.

La sfârșitul lunii mai, Financial Times a publicat un interviu cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat cele menționate mai sus în privința creșterii cheltuielilor pentru apărare. „Ne confruntăm cu o incertitudine, ne confruntăm cu mai multe amenințări, mai multe provocări de securitate decât în ultima generație și avem nevoie de unitate, avem nevoie de putere, avem nevoie de stabilitate”, a adăugat el.

Țările Baltice, care se învecinează cu Rusia, au făcut cele mai mari schimbări în acest sens. Bugetul apărării Letoniei va crește cu aproape 60% în acest an. În Lituania, creșterea va fi de 35%, iar în Estonia de 9%. Polonia, principala putere militară a Europei de Est, își sporește bugetul pentru apărare cu 9%, a mai declarat șeful NATO.


Citiți și:

Al Treilea Război mondial a început deja. SUA, Rusia, China și Armagedonul

Cartea jucată de Putin în Siria (I)

Răspunsul lui Putin dat unui jurnalist BBC

 


yogaesoteric
27 septembrie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More