Viaţa lui Milarepa – copilăria şi tinereţea

Copilăria. Practica magiei negre. În cătarea unui Maestru spiritual.

Cel care avea să fie cunoscut mai târziu ca Milarepa, s-a născut în anul 1052, în Tibet, sub numele de Thopaga (“Încântător de Ascultat”). Provenind dintr-o familie bogată, Milarepa, împreună cu sora şi părinţii săi, se bucurau de admiraţia şi respectul tuturor celor care îi cunoşteau. Când tatăl său, Mila-Dorje-Senge s-a îmbolnăvit grav, a chemat întreaga familie pentru a face cunoscute ultimele sale dorinţe. El voia ca proprietatea sa şi toate bunurile să fie trecute în grija fratelui şi a surorii sale, până când Milarepa va creşte şi se va căsători cu fata cu care fusese logodit încă din copilărie, conform tradiţiei acelor timpuri. După moartea tatălui, mătuşa şi unchiul cei avari ai lui Milarepa au împărţit întreaga avere între ei, deposedând-o pe văduvă şi pe cei doi copii de toate drepturile. Au fost astfel forţaţi să trăiască în cele mai precare condiţii, li se oferea mâncare foarte proastă şi erau trimişi să muncească pe câmp. De-a lungul anilor sănătatea lor s-a şubrezit şi, din cei mai îndrăgiţi oameni ai satului, au devenit obiectul batjocurii tuturor.

Şi-a distrus toţi duşmanii

Când Milarepa a atins vârsta de 15 ani, mama sa a pus laolaltă tot ce a putut procura de la vecini şi a pregătit un festin, invitându-i pe toţi cei care fuseseră prezenţi la moartea soţului ei. A amintit atunci surorii şi fratelui soţului său că ei fuseseră rugaţi să aibă grijă de avere pentru un timp, dar acum, pentru că Milarepa a devenit major, proprietatea şi întreaga avere trebuie restituite. Însă rudele avare au pretins că ei fuseseră primii proprietari, că ei de fapt împrumutaseră fratelui lor întreaga avere şi deci familia lui Milarepa nu avea nici un drept. Mai mult, cu această ocazie ei au fost alungaţi din casa în care locuiseră întreaga viaţă. Pentru a se răzbuna pe cei care îi ruinaseră viaţa, mama l-a trimis pe Milarepa să înveţe magia neagră de la un vrăjitor vestit, ameninţându-l că altfel se va sinucide.

Milarepa a petrecut aproape un an studiind ritualuri de magie neagră de la acest magician. La sfârşitul anului, i-a spus acestuia despre dorinţa de răzbunare a mamei sale şi l-a rugat să îi ofere iniţierea într-un ritual prin care să poată îndeplini această dorinţă. Cu ajutorul magicianului, el a pus în practică acest ritual timp de 14 zile, după care zeităţile tutelare i-au apărut într-o viziune oferindu-i inimile şi capetele însângerate ale 35 dintre rudele sale, mai puţin doi (chiar unchiul şi mătuşa sa). Vraja lui Milarepa s-a manifestat la nunta unei rude când, din cauza unei diversiuni create afară, caii din faţa casei au început să lovească foarte puternic în pereţi, până ce casa s-a prăbuşit cu un zgomot teribil, provocând moartea tuturor celor prezenţi. Pentru ca rudele celor ucişi să nu caute, la rândul lor, răzbunare, Milarepa a realizat un alt ritual de avertisment, prin care a făcut ca o ploaie puternică însoţită cu grindină să distrugă întreaga recoltă a duşmanilor săi. Magicianul şi-a lăudat discipolul, care dobândise astfel reputaţia unui vrăjitor temut. Când mama sa a aflat de dezastrele produse, a fost cuprinsă de o bucurie crudă, spunând tuturor ce fericire i-a oferit fiul ei, provocând moartea şi distrugerea celor pe care îi dispreţuia atât de mult.

A trebuit să înveţe umilinţa perfectă

Însă Milarepa regreta profund toate faptele pe care mama sa îl obligase să le comită. Hotărât să renunţe la orice nouă acţiunea rea şi, implicit, la magia neagră, Milarepa a plecat în căutarea unui maestru care să îi ofere învăţătura cea adevărată, calea spre desăvârşirea spirituală. A fost îndrumat spre marele yoghin cunoscut sub numele de Marpa Traducătorul. Acesta era renumit pentru călătoriile sale în India, de unde aducea în Tibet învăţăturile sacre şi fusese iniţiat de către faimosul yoghin Naropa.

Marpa avea capacitatea de a prevedea evenimentele viitoare, interpretând semnele ce se manifestau în diferite situaţii. În acea perioadă a avut un vis prin care înţelese că urma să îl întâlnească pe cel ce va deveni principalul său discipol, pe care trebuia să îl ajute să “ardă” o mare parte din karma negativă ce o acumulase chiar în această viaţă, iar în final să îl conducă la starea de iluminare. De aceea, încă de la început el s-a manifestat ca un învăţător dur şi tiranic, deşi interior era plin de iubire şi compasiune. Pentru a elimina karma negativă a discipolului său, Marpa ştia că va trebui să îl supună permanent la teste dificile. La scurt timp după ce Milarepa i-a devenit discipolul, Marpa i-a ordonat să construiască o casă din piatră, pe care în final l-a pus să o dărâme şi să mute toate materialele folosite la locul de unde le luase, spunându-i că îşi schimbase planurile şi dorea ca noua structură să fie construită în altă parte. Această muncă herculeană a fost repetată de trei ori în trei locuri diferite, iar în final urma să construiască un edificiu cu multe etaje, mai mare decât tot ceea ce construise înainte. În tot acest timp, discipolul nu şi-a pierdut niciodată încrederea în maestrul său şi nici speranţa că va obţine învăţătura pe care o căuta cu toată fiinţa şi, de aceea, cu un efort supraomenesc, mişca pietre care, în mod normal, puteau fi ridicate doar de trei oameni împreună. Din cauza suprasolicitării, întregul său corp era plin de răni şi abia îşi mai putea mişca braţele şi picioarele. Cu toate acestea, tot ce a putut obţine din partea maestrului a fost o pauză de câteva zile în care să îşi poată vindeca rănile, după care trebuia să îşi reînceapă lucrul.

De-a lungul acestor ani, Marpa a continuat să ofere iniţierea sa celorlalţi discipoli. De mai multe ori Milarepa a încercat să se alăture şi el grupului de discipoli, dar de fiecare dată Marpa îl alunga, certându-l foarte aspru şi chiar lovindu-l, aducându-l în pragul disperării. Dar, cu toate acestea, Milarepa era conştient că purtarea maestrului său se datora doar faptelor sale rele din trecut. De aceea, a fost de multe ori pe punctul de a se sinucide sau de a fugi din casa maestrului, însă de fiecare dată, Damema, soţia maestrului, care îl îngrijea, l-a încurajat spunându-i că Marpa îi va oferi cu siguranţă iniţierea, cât mai curând.

Citiţi în continuare


Viaţa lui Milarepa (2): Iniţierea şi asceza. Atingerea stării de samadhi.


Viaţa lui Milarepa (3): Atingerea desăvârşirii spirituale. Milarepa devine un Maestru spiritual.


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More