Vine o iarnă grea! Europa, dependentă de importul de gaze. Rusia „taie” ţeava!

Europa rămâne vulnerabilă în urma sporirii dependenţei de gazele naturale lichefiate (GNL) importate. Sfârşitul posibil al acordului privind tranzitul gazelor ruseşti către Europa, via Ucraina, a provocat îngrijorare în rândul liderilor europenei.

Suntem într-o situaţie fragilă, ţinând cont de evoluţiile geopolitice şi acum, în Italia şi Europa, avem expunere la comerţul GNL. Tensiunile din Orientul Mijlociu provoacă nervozitate pe pieţe, în condiţiile în care 20% din tranzitul global de gaze se desfăşoară prin strâmtoarea Ormuz”, a spus directorul general al companiei energetice italiene Snam SpA, Stefano Venier.

Regiunea, expusă

Dependenţa Europei de fluxurile globale de gaze naturale lichefiate, de asemenea vulnerabile la perturbări ale producţiei şi concurenţa din alte regiuni, menţine regiunea expusă la potenţiale majorări de preţuri, în special acum în apropierea sezonului rece. De asemenea, preţurile sunt volatile din cauza riscurilor geopolitice.

Oprirea acordului de tranzit nu va avea un impact semnificativ asupra cantităţii de gaze disponibile în Italia pentru următoarea iarnă, ţinând cont de nivelul din depozite. Discuţiile se referă la gaze trimise către ţări ca Austria, care este puternic dependentă de fluxurile din Rusia”, a apreciat Venier, preluat de stiripesurse.ro.

Construcția grupurilor pe gaze de la Mintia s-a blocat

După nenumărate exaltări ale autorităților și întâlniri pe la Guvern, din care reieșea stadiul avansat al noii termocentrale pe gaze de la Mintia, aflăm că în teritoriu lucrările s-au blocat.

Președintele Cartel Alfa Hunedoara, Cristian Iștoc, ne spune că la Mintia nu s-a turnat nici fundația, nu s-au demolat grupurile vechi și de sosit a sosit doar un rotor.

Angajări nu s-au făcut și nimic nu se mișcă. Temerea sindicaliștilor este că se așteaptă ca statul român să nu finalizeze conducta de gaze și să se încalce contractul.

Planul de investiții de un miliard de euro în următorii 3 ani, anunțat de noii patroni irakieni ai termocentralei Mintia în 2023, a înțepenit. Deși termenul de punere în funcțiune a grupurilor pe gaze de 1.700 MW, despre care ministrul Sebastian Burduja spunea că vor fi salvarea sistemului energetic, este decembrie 2026, la acest moment nu se mai mișcă nimic.

Citiți și:
Termocentrala Mintia, vândută pe bucăți de noii proprietari? Sindicatele din Energie reclamă nerespectarea contractului și solicită guvernului să ia termocentrala înapoi la statul român
Dependența Europei de gazul rusesc ar putea avea drept consecință milioane de șomeri. Analiză a think-tank-ului Bruegel

 

yogaesoteric
4 noiembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More