Vladimir Putin a adresat un mesaj semnificativ către elita occidentală: «Timpul jocului unilateral s-a terminat…»

 

Idei interesante ce pot fi desprinse din discursul preşedintelui Putin la conferinţa de la clubul Valdai din Soci, la 24 octombrie 2014

Cei mai mulţi oameni din Occident nu au aflat de discursul lui Vladimir Putin din cadrul conferinţei internaţionale de la clubul Valdai din Soci, din data de 24 octombrie 2014. Aceasta se datorează mass-media occidentale care a făcut tot posibilul să-l ignore sau să-i răsucească sensul. Există un motiv serios, poate acest discurs ar fi trezit conştiinţe în rândul maselor occidentale spălate pe creier, care poate încă mai cred că Rusia sau Alianţa Estică doreşte război şi distrugere.

Adevărul iese la iveală şi deconspiră cine stă în spatele tuturor conflictelor actuale, actelor teroriste, războiului biologic împotriva populaţiilor diverselor naţiuni şi cine sunt cei ce încalcă zilnic dreptul naţiunilor la autodeterminare şi existenţă. Toate acestea au fost spuse ,,pe şleau” de către Putin în acest discurs. Indiferent de ceea ce cred sau nu cred unii despre Putin, acesta este, probabil, cel mai important discurs politic de la lăsarea „Cortinei de fier” – discursul lui Churchill din 5 martie 1946.

În acest discurs, Putin a schimbat brusc regulile jocului. Anterior, jocul politicii internaționale era purtat după cum urmează: politicienii făceau declarații publice, de dragul de a menține o ficțiune plăcută a suveranității naționale, dar erau strict pentru spectacol și nu aveau nimic de-a face cu substanța politicii internaționale; între timp, se angajau în negocieri în spatele opiniei publice, în camere secrete, în care cele mai bune oferte reale erau făcute cu ciocanul afară şi cu pumnul pe masă.

Anterior, Putin a încercat să joace acest joc, așteptând doar ca Rusia să fie tratată de la egal la egal. Dar aceste speranțe au fost spulberate, iar la această conferință a declarat că acest joc trebuie să se termine, încălcând în mod explicit tabu-ul Occidentului, vorbind direct către oameni, peste capetele șefilor clanurilor de elită și liderilor politici.

Mai jos sunt cuprinse cele mai importante puncte din discursul lui Putin:

• Rusia nu va mai juca aceste jocuri și nu se mai angajează în negocieri în „camera din spate” pe fleacuri. Dar Rusia este pregătită pentru discuții și acorduri grave, dacă acestea sunt favorabile pentru securitate colectivă, sunt bazate pe corectitudine și țin seama de interesele fiecărei părți.

• Toate sistemele de securitate colectivă la nivel mondial acum se află în ruine. Nu mai există nicio garanție internațională de securitate pentru nimeni. Și entitatea care le-a distrus are un nume: Statele Unite ale Americii.

• Constructorii Noii Ordini Mondiale au eșuat, după ce au construit un castel de nisip. Indiferent dacă va fi sau nu construită o nouă ordine mondială de orice fel, nu este doar decizia Rusiei, dar este o decizie care nu se va face fără Rusia.

• Rusia favorizează o abordare conservatoare pentru introducerea inovațiilor în ordinea socială, dar nu se opune investigării și discutării acestor inovații, pentru a vedea dacă introducerea oricărora dintre ele ar putea fi justificată.

• Rusia nu are intenția de a merge la pescuit în apele tulburi create de expansiunea „imperiului de haos” al Americii, şi nu are niciun interes în construirea unui nou imperiu de către ea (acest lucru nu este necesar; provocările Rusiei se află în curs de dezvoltare în teritoriul său deja vast). Iar Rusia nu este dispusă să acționeze ca un salvator al lumii, așa cum ea a fost în trecut.

• Rusia nu va încerca să reformeze lumea după propria ei imagine, dar nici nu va permite nimănui să o reformeze după imaginea lui. Rusia nu se va închide de lume, dar oricine încearcă să o închidă de lume va fi sigur că va culege o tornadă.

• Rusia nu dorește ca haosul să se răspândească, nu vrea război, și nu are intenția de a începe unul. Cu toate acestea, azi Rusia vede izbucnirea războiului global ca fiind aproape inevitabilă, ea este pregătită pentru el și continuă să se pregătească pentru el. Rusia nu vrea război, dar nici nu se teme de el.

• Rusia nu intenționează să aibă un rol activ în contracararea celor care încă încearcă să construiască sinistra lor Nouă Ordine Mondială, mai ales în momentul în care eforturile lor vor începe să afecteze interesele cheie ale Rusiei. Rusia ar prefera să stea și să privească cât de multe lovituri pot încasa bietele lor capete. Dar cei care încearcă să tragă Rusia în acest proces, prin nerespectarea intereselor sale, vor fi prompt învățați adevăratul sens al durerii.

• În politica externă și, cu atât mai mult, în politica internă, puterea Rusiei nu se bazează pe elite și pe afacerile încheiate de ele în spatele scenei, ci pe voința poporului.

• Există încă o șansă de a construi o nouă ordine mondială, care va evita un război mondial. Această nouă ordine mondială trebuie în mod necesar să includă Statele Unite ale Americii, dar poate face acest lucru numai în aceleași condiții ca pentru oricare altă țară: sub incidența dreptului internațional și a acordurilor internaționale; abținerea de la orice acțiune unilaterală; cu respectarea deplină a suveranității altor națiuni.

Pe lângă aceste idei de bază, iată, în continuare alte câteva idei expuse de Vladimir Putin în discursul său:

Noi reguli sau un joc fără reguli

„Cred că această formulă descrie cu exactitate punctul de cotitură istorică unde am ajuns astăzi și alegerea cu care ne confruntăm cu toții. Nu este nimic nou, desigur, în ideea că lumea se schimbă foarte rapid. Știu că acest lucru este ceva despre care ați vorbit la discuțiile de astăzi. Este cu siguranță greu să nu observi transformările dramatice în politica mondială și economie, în viața publică și în industrie, tehnologiile informaționale și sociale. Este practic imposibil să se evite o transformare. Ați avut deja discuții detaliate, dar eu voi expune punctul meu de vedere. Acesta va coincide cu punctele de vedere ale altor participanți cu privire la anumite puncte și diferă față de ale altora. În analiza situației de astăzi, să nu uităm lecțiile istoriei.

Mai întâi de toate, modificări ale ordinii mondiale – și ceea ce vedem astăzi sunt evenimente pe această scară – care, de obicei, au fost însoțite nu de război mondial, dar de conflicte zonale, și prin lanțuri de conflicte la nivel local intensive. În al doilea rând, politica la nivel mondial este mai presus de toate despre liderul economic, problemele legate de război și pace, precum și dimensiunea umanitară, inclusiv a drepturilor omului. Lumea este plină de contradicții astăzi. Trebuie să fim sinceri în a cere reciproc, dacă avem o plasă de siguranță de încredere. Din păcate, nu există nicio garanție și nicio certitudine că sistemul actual de securitate globală și regională este capabil de a ne proteja de răsturnări. Acest sistem a fost slăbit serios, fragmentat și deformat. Organizațiile de cooperare internațională și regională politică, economică și culturală, de asemenea, trec prin momente grele…”

„… Războiul Rece s-a încheiat, dar el nu s-a terminat cu semnarea unui tratat de pace clar și transparent, cu acorduri privind respectarea normelor existente sau crearea de noi norme și standarde. Acest lucru a creat impresia că așa-numitul «învingător» din Războiul Rece a decis să exercite presiune pentru a remodela lumea în funcție de propriile nevoi și interese. Dacă sistemul existent de relații internaționale, drept internațional și verificările și soldurile au stat în calea acestor obiective, acest sistem trebuie declarat lipsit de valoare, depășit și trebuie reformat imediat…”

„… Poate că nu avem motive reale de îngrijorare, susțin și pun întrebări incomode? Poate poziția excepțională a Statelor Unite și modul în care acestea își desfășoară conducerea lor este într-adevăr o binecuvântare pentru noi toți, și imixtiunea lor în evenimentele din întreaga lume este să aducă pace, prosperitate, progres, creștere economică și democrație, iar noi ar trebui, poate, doar să ne relaxăm și să ne bucurăm? Permiteți-mi să spun că nu este cazul, absolut nu este cazul.”

„A dicta unilateral și a institui cuiva modele proprii produce rezultatul opus. În loc de soluționare a conflictelor aceasta conduce la escaladarea lor, în loc de state suverane și stabile, vedem răspândirea tot mai mare de haos, și în loc de democrație există suport pentru un public foarte dubios, de la neo-fasciști deschişi la radicali islamiști. De ce sunt sprijiniți astfel de oameni?… Ei au sponsorizat odată mişcările extremiste islamice pentru a lupta cu Uniunea Sovietică. Aceste grupuri au dobândit experienţă de luptă în Afganistan şi mai târziu au dat naştere la talibani şi Al-Qaeda. Occidentul, dacă nu i-a sprijinit, cel puţin a închis ochii, şi, aş spune, a dat informaţii, sprijin politic şi financiar pentru invazia teroriştilor internaţionali în Rusia (nu am uitat acest lucru) şi în ţările din Asia Centrală…”

„… Numai prin înțelepciune actuala conducere egipteană a salvat această țară arabă cheie de la haos. În Siria, ca și în trecut, Statele Unite și aliații săi au început finanțarea directă și înarmarea rebelilor, permițându-le să-și îngroașe rândurile cu mercenari din diferite țări. Permiteți-mi să întreb de unde primesc aceşti rebeli banii de arme și specialiști militari? Cum a reușit ISIL să devină un grup puternic, în esență o adevărată forță armată? În ceea ce privește sursele de finanțare, astăzi, banii nu provin doar din droguri, a căror producție a crescut nu doar cu câteva puncte procentuale, ci mult mai mult, din moment ce forțele coaliției internaționale au fost prezente în Afganistan…”

„… Trebuie să spun că, în încercarea de a rezolva criza din sud-estul Ucrainei, chiar și acum OSCE joacă un rol foarte pozitiv. În lumina schimbărilor fundamentale din mediul internațional, creșterea incontrolabilității și diverselor amenințări, avem nevoie de consensul global al forțelor responsabile. Nu este vorba despre unele oferte locale sau o divizie a sferelor de influență în spiritul diplomației clasice, sau dominația globală completă a cuiva. Cred că avem nevoie de o nouă versiune de interdependență. Nu trebuie să ne fie frică de ea. Dimpotrivă, acesta este un instrument bun pentru armonizarea pozițiilor. Acest lucru este deosebit de relevant, având în vedere consolidarea și dezvoltarea anumitor regiuni de pe planetă, procedeu care necesită în mod obiectiv instituționalizarea unor astfel de noi poli, crearea de organizații regionale puternice și elaborarea unor norme de interacțiune a acestora. Cooperarea dintre aceste centre s-ar adăuga în mod serios la stabilitatea, securitatea politicii și economiei mondiale. Dar, în scopul de a stabili un astfel de dialog, avem nevoie să plecăm de la premisa că toate centrele regionale și proiectele de integrare formate în jurul lor trebuie să aibă drepturi egale la dezvoltare, astfel încât acestea se pot completa reciproc și nimeni nu le poate forța să intre în conflict sau opoziție artificial…”

„… Suntem conștienți de faptul că lumea a intrat într-o eră de schimbări și transformări la nivel mondial, când cu toții avem nevoie de un anumit grad de precauție și de capacitatea de a evita măsuri necugetate. În anii de după Războiul Rece, participanții la politica globală au pierdut aceste calităţi oarecum. Acum, avem nevoie să le memorați. În caz contrar, speranțele pentru o dezvoltare pașnică, stabilă va fi o iluzie periculoasă, în timp ce tulburările de astăzi vor servi pur și simplu ca un preludiu la prăbușirea ordinii mondiale. Da, desigur, am spus deja că a construi o nouă ordine mondială mai stabilă este o sarcină dificilă. Vorbim despre muncă îndelungată și grea. Am fost capabili să elaborăm norme de interacțiune după Al Doilea Război Mondial, și am reușit să ajungem la un acord la Helsinki în anii 1970. Datoria noastră comună este de a rezolva această provocare fundamentală în această nouă etapă de dezvoltare.”

Acestea au fost ideile principale şi câteva pasaje din discursul fulminant şi la obiect al preşedintelui Putin. Concluzia este una singură: Rusia şi în general Alianţa Estică nu doreşte război şi distrugere, doreşte o lume a păcii, unde fiecare naţiune să se dezvolte, în colaborare cu celelalte naţiuni de pe planetă şi împreună, în mod echitabil, să rezolvăm marile probleme cu care ne confruntăm. Dacă România ar fi avut un lider, măcar jumătate la valoarea lui Putin, poate aveam şanse să fim o naţiune respectată, cu o economie viabilă şi profitabilă şi poporul să trăiască în siguranţă şi prosperitate. Dar se pare că nu a apărut încă acesta, mai ducem speranţe.

Discursul integral al lui Putin (în limba engleză):


Citiți și:

Poate fi înţeles Putin?

Adevărul despre Rusia și situația actuală din Ucraina – o nouă încercare masonică de a declanșa un conflict mondial

Război economic: China şi Rusia se aliază împotriva dolarului

 

yogaesoteric
4 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More