WeWork și gustul amar al viitorului
Falimentul WeWork, înregistrat oficial la 7 noiembrie, marchează două elemente extrem de importante. Pe de o parte arată cât de fragile sunt așa-zisele rădăcini ale „economiei woke”, iar pe de altă parte se constituie într-un alt simptom al mega-crizei în care SUA trage întreg Occidentul Colectiv.
Au existat numeroase rapoarte referitoare la iminența începerii unei crize imobiliare în SUA și-n statele ocupate de aceasta. Pentru orice om normal la cap, criza imobiliară este o consecință a politicilor aberante practicate de FED și de celelalte mari Bănci Centrale ale lumii. Să mergi atâta amar de vreme cu dobânzi zero sau chiar negative nu avea cum să se lase cu altceva decât cu distorsiuni masive. Iar criza despre care vorbim a fost doar amânată prin mijloace iluzionistice și scamatorii de calitate îndoielnică.
În ceea ce privește WeWork, putem vedea în întreaga evoluție a companiei întreaga nemernicie a Noii Lumi care neagă fundamentele normalității. WeWork era o afacere moartă din start. Așa ceva, pur și simplu, nu avea cum să reziste. În spiritul Noii Lumi, WeWork statuta un sharing masiv inclusiv al spațiilor de birouri ale companiilor, un fel de fluidizare a business-ului. A crede că așa ceva ar putea funcționa este o nebunie. Spațiul de lucru face parte din cultura unei organizații, din mediul său. Doar că arhitecții noii lumi digitale statutaseră că spațiul de lucru este integral digital, mutat în cloud, iar biroul ar trebui să devină ceva similar unui hotel, un spațiu care se folosește doar pentru chestii ocazionale. Oricine susținea altceva era considerat un idiot de către tefelimea care îngurgita fără probleme prostiile socialiste vândute post de capitalism de ultim răgnet.
Iată că inevitabilul s-a produs. Întreaga afacere a făcut implozie. WeWork e incapabilă să se autosusțină, a adunat datorii înfiorătoare, iar ceea ce fusese evaluat la 47 miliarde de dolari (!!!) are acum o evaluare de sub 50 milioane de dolari. Există însă și un tâlc al acestei afaceri.
Din toată frauda cu creierii fraierilor avem și un câștigător: Adam Neumann, fondatorul și fostul CEO al companiei. Acesta era cunoscut pentru modalitatea absolut abracadabrantă în care făcea afaceri. De altfel, orice om sănătos la cap putea să realizeze că ceea ce se petrece acolo numai business nu e. Dincolo de modul aberant în care își formase echipa, Neumann mai deconta din banii firmei și cheltuieli aberante. De exemplu, pentru cei din managementul companiei organizase și deconta ……. cursuri de inițiere în Kabala. Înțelegeți nebunia? Desigur, nu de la asta s-a dus în cap afacerea, dar e un semn serios că ceva e în neregulă acolo.
Neumann însă a ieșit miliardar din această afacere frauduloasă, fiind cotat acum cu o avere situată între 2,5 și 3 miliarde de dolari. O sumă bunicică pentru o țeapă atât de masivă. Păgubiții sunt japonezii de la SoftBank, cei care, probabil, se pregătesc pentru multe astfel de picaje ale țepelor pe care le au în portofoliu.
Observați cum, prin ceea ce vedem acum, pare că se întrepătrunde criza din 2008 cu cea din 1999. Cele două crize, rămase nerezolvate, par a-și scoate acum colții în lume, măturând absolut toate nebuniile trecutului care aveau pretenția că sunt „practici solide de business”.
Da, suntem în plină criză imobiliară, da, suntem în plină criză hi-tech și da, urmează ca și criza nerezolvată a anilor ’80 să se ralieze printr-o criză profundă a petrolului. Arătam recent pe contul meu de Telegram cum se prăbușește întregul raționament al energiilor așa-zis verzi. Peste tot auzi cât de spectaculoasă e scăderea de prețuri în zona energiilor verzi, dar în continuare proprietarii mega-parcurilor energetice „prietenoase cu mediul” au nevoie de subvenții masive. De ce se petrece asta? Pentru că, în ciuda prețurilor mari ale petrolului, energia verde are în continuare nevoie de subvenție. Altfel este nerentabilă. Există o singură energie verde rentabilă, iar aceea este cea hidro.
În anii ’80, speriați de perspectiva pierderii monopolului energetic din cauza energiei verzi, arabii au ieftinit masiv prețul petrolului aruncând în derizoriu noțiunile de „mașină electrică” sau de „energie solară”. Pe vremea aia erau mult mai proști și chiar credeau basmele cu Albă ca Zăpada din Energie. Acum, nici măcar sperietoarea „Albă ca Zăpada” nu mai e ce-a fost pentru că, din rațiuni de corectitudine politică, americanii au făcut-o neagră și oricât ai fi de prost înțelegi farsa. De aceea arabii, împreună cu rușii și iranienii au făcut front comun și cresc prețul combustibilului sub stindardul „fie ce-o fi”. Iar ceea ce vedem este că, în ciuda vânzărilor mai mici, au venituri mai mari. Și marfa lor se caută în disperare. E idealul oricărui negustor!
De aceea vă spun că, în poli-criza care urmează, după imobiliare va reintra în ecuație, în forță, criza energetică. Aceasta e una în două stadii. În prima fază, distorsiunea pe piață a fost produsă de criza Operațiunii Speciale a Rusiei din Ucraina, similar crizei iraniene din 1981-1982. Urmează ca, în stadiul al doilea, să se ralieze toți producătorii. Fără doar și poate criza va fi atât de mare încât vom vedea prețuri de 4-5 ori mai mari decât cele din prezent. Dacă acum vi se pare că barilul de petrol la 400$ e o fantasmă, atunci vi se va părea un chilipir!
Asta în timp ce FED-ul va continua ‒ obligat de situația internă ‒ să mențină sus dobânzile, provocând o nouă panică similară celei din 80. Iar asta nu va fi totul, întrucât SUA vor fi ajunse din urmă de sumele aberante cheltuite cu războaiele din Ucraina și Israel. Astfel, celălalt vector, al datoriilor și deficitelor, va impune un nou suflu inflaționist similar celui de la criza post Vietnam din 1969.
Ceea ce vedem acum și se va amplifica în continuare va fi mama tuturor crizelor, cea care va răzbuna fiecare exces făcut de SUA în secolul XX și rămas neacoperit sau, dacă vreți, acoperit prin intervenția unui ciocan și mai mare. Modul rudimentar în care SUA și-au externalizat și rezolvat dezechilibrele interne se răzbună în cel mai pervers mod posibil. Așa cum o corabie reparată superficial se scufundă brusc, la fel vom vedea și SUA în anul care urmează.
Autor: Dan Diaconu
Citiți și:
Dan Diaconu: Un tur de orizont asupra evoluțiilor economice ale Occidentului
Dan Diaconu: „Tot ceea ce vedeţi acum în Europa are o singură cauză: împiedicarea de către SUA a joncţiunii germano-ruse”
yogaesoteric
8 decembrie 2023