WI-FI – agresiunea invizibilă (I)
Wi-Fi este o tehnologie utilizată pentru realizarea de rețele locale de comunicații fără fir (WLAN – wireless local area networks). Tehnologia implică cel puțin o antenă Wi-Fi conectată la Internet și o serie de computere și alte dispozitive electronice care comunică fără fir cu antena Wi-Fi, permițând conectarea lor la Internet. Industria telecomunicațiilor și cercetătorii finanțați de aceasta susțin că nu există niciun efect nefast asupra sănătății în urma utilizării Wi-Fi. Vom urmări în cele de mai jos să arătăm dacă este adevărat ce susțin ei și să aflăm ce anume putem face pentru a ne proteja.
Este radiația Wi-Fi nocivă?
Este peste tot. La fiecare colț de stradă, la serviciu și acasă. O întâlnim în școli, spitale, locuri publice, în mijloacele de transport în comun, chiar și în avioane. Vecinii o folosesc. Noi o folosim. Wi-Fi este tehnologia viitorului, iar „viitorul a început azi”. Mulțumită acestei tehnologii, nu mai suntem niciodată în situația de a nu putea avea acces la rețeaua world wide web. Dar cu ce preț?
Principala problemă a routerelor Wi-Fi este emisia acestei radiații în mod constant, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână (desigur, dacă sunt lăsate în stare de funcționare, cum se petrece în casele multora dintre noi). Comparativ, telefoanele mobile, deși emit același tip de radiație, fac aceasta la intensitate maximă doar atunci când primesc sau trimit un apel și, de asemenea, atunci când au activate datele mobile sau GPS-ul.
Nu suntem expuși doar la radiațiile emise de propriul nostru router Wi-Fi. Cum radiațiile trec și prin pereți, asta înseamnă că, într-un apartament de bloc, de pildă, suntem expuși la un cumul de radiații provenite de la toți vecinii care au instalat Wi-Fi. Acest aspect este ușor de observat atunci când, pe laptop, verificăm rețelele wireless disponibile.
Din ce în ce mai mulți oameni de știință și cercetători în domeniu dezvăluie efectele produse de aceste radiații asupra sănătății. În funcție de durata și de intensitatea expunerii, riscurile pot să varieze de la insomnii și dureri de cap până la tumori cerebrale. Numeroși experți și-au exprimat îngrijorarea legată de radiațiile emise de dispozitivele wireless. Joel Moskowitz, directorul Centrului pentru Sănătatea Familiei și a Comunității de la Universitatea Berkeley, California, menționează probleme neurologice, cancer și afectarea aparatului reproducător (atât la bărbați, cât și la femei), categoriile cele mai expuse riscurilor fiind femeile însărcinate și copiii. Un studiu recent, în cadrul căruia cobaii au fost expuși la niveluri ridicate de radiație Wi-Fi și de la telefoane mobile a arătat creșteri ale stresului oxidativ și schimbări hormonale tipice cancerului și bolilor neurologice.
Se preconizează că toate aceste probleme se vor acutiza odată cu trecerea de la tehnologia actuală 4G la 5G. Vom analiza în continuare implicațiile acestui progres tehnologic.
De la 4G la 5G: care sunt implicațiile?
„Noi, semnatarii, oameni de ştiinţă, doctori şi organizaţii de mediu, precum și alte persoane (…), solicităm oprirea de urgenţă a dezvoltării reţelelor wireless 5G (generaţia a cincea), incluzând 5G prin intermediul sateliţilor spaţiali. 5G va creşte masiv expunerea la radiaţii de frecvenţe radio (RF) în plus faţă de reţelele de telecomunicaţii 2G, 3G şi 4G deja funcţionale. Radiaţiile RF s-au dovedit a fi periculoase pentru oameni şi mediu. Punerea în funcţiune a 5G reprezintă un experiment asupra umanităţii şi a mediului, ce se defineşte în termeni de crimă în legislaţia internaţională.”
Așa începe apelul internațional intitulat „Stop 5G pe Pământ şi în Spaţiu!” adresat către Națiunile Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană, Consiliul Europei și toate guvernele naționale, semnat până acum de peste 48.000 de persoane din 111 țări.
„Companiile de telecomunicaţii din toată lumea”, anunță textul apelului, „cu suportul guvernelor, sunt în poziţia de a implementa, în următorii doi ani, reţeaua wireless de generaţie a cincea (5G). (…) În principiu, tot ce posedăm şi cumpărăm, de la frigidere și maşini de spălat până la cartoane de lapte, perii de păr şi scutece pentru copii va conţine antene şi microcip-uri şi va fi conectat wireless la internet. Fiecare persoană de pe planetă va avea acces instant la comunicaţii wireless de foarte mare viteză, din orice locaţie, chiar şi din păduri tropicale, din mijlocul oceanelor sau din Antarctica.”
Deși poate pentru unii cititori aceste detalii sunt deja cunoscute, inițiatorii apelului avertizează că, în urma implementării tehnologiei 5G, vor rezulta schimbări de mediu fără precedent, la nivelul întregii planete. Pentru a asigura funcționarea în condiții optime, se estimează că pe Pământ vor fi instalate milioane de noi stații 5G, iar în spațiu, 20.000 de noi sateliți. Mai mult decât atât, Internetul Obiectelor va cuprinde, până în anul 2020, aproximativ 200 miliarde de obiecte cu caracter transmiţător, iar câțiva ani mai târziu se estimează că numărul acestora va ajunge la un trilion.
Apelul subliniază că există peste 10.000 de studii de specialitate apărute în reviste științifice de prestigiu, care atestă că „radiaţiile din frecvenţe radio (RF) sunt nocive pentru viaţă”. În sprijinul acestei afirmații stau „dovezile clinice acumulate despre oameni bolnavi şi afectaţi, dovezi experimentale legate de distrugerea ADN, a celulelor şi organelor într-o largă varietate de plante şi animale, precum şi dovada epidemiologică a faptului că majoritatea afecţiunilor civilizaţiei moderne – cancer, boli de inimă şi diabet – sunt cauzate de poluarea electromagnetică.”
Apelul este tranșant: „Dacă planurile industriei de telecomunicaţii pentru 5G se concretizează, nicio persoană, animal, pasăre sau insectă de pe planetă nu va mai avea capacitatea de a evita expunerea, 24 ore pe zi, 365 zile pe an, la niveluri de radiaţie RF de zeci până la de sute de ori mai mari decât cele existente în acest moment, fără posibilitatea de a nu fi expus nicăieri pe planetă. Aceste planuri legate de 5G ameninţă să provoace efecte grave și ireversibile asupra oamenilor, ca şi distrugerea permanentă a tuturor ecosistemelor Pământului.”
Și, după ce ne sunt puse în față aceste perspective deloc liniștitoare, se afirmă: „Este necesar să fie luate măsuri imediate în vederea protejării umanităţii şi a mediului, în conformitate cu imperativele etice şi acordurile internaţionale”.
De ce va crește tehnologia 5G expunerea la radiații
Apelul explică modul în care funcționează tehnologia 5G:
„În vederea transmiterii unui volum enorm de date pentru Internetul Obiectelor (IoT – Internet of Things), tehnologia 5G, atunci când e dezvoltată total, va folosi unde milimetrice, ce sunt transmise slab prin material solid. Acest aspect va solicita fiecărui operator să instaleze staţii de bază la fiecare 100 de metri, în fiecare arie urbană din lume.
Spre deosebire de generaţiile anterioare de reţele wireless, în cadrul cărora o singură antenă transmite către o arie largă, staţiile de bază şi dispozitivele 5G vor avea antene multiple aranjate în reţele fazate, care colaborează pentru a emite raze fascicule focalizate, dirijabile, asemănătoare cu laserele, ce se pot urmări reciproc. Fiecare telefon 5G va conţine duzine de antene mici, toate colaborând pentru a urmări şi ţinti o rază foarte focalizată către cel mai apropiat turn de comunicaţii celulare. Comisia Federală pentru Comunicaţii din Statele Unite (FCC) a adoptat reguli permiţând capacităţi de putere efectivă pentru aceste fascicule de până la 20 de waţi, de zece ori mai puternice decât nivelurile admise pentru telefoanele actuale.” Numele acestei tehnologii este MIMO (input-uri multiple, output-uri multiple).
Citiți a doua parte a acestui articol
Citiți și:
11 motive de îngrijorare datorate implementării tehnologiei 5G
Camuflaj pentru 5G: Antenele ce emit radiații foarte puternice sunt ascunse în falși copaci
yogaesoteric
8 septembrie 2019