WI-FI – Agresiunea invizibilă (III)

 

Dacă în părţile anterioare ale articolului arătam câteva dintre implicațiile trecerii de la tehnologia 4G la 5G și efectele radiațiilor electromagnetice asupra sănătății, vom trage acum un semnal de alarmă: femeile însărcinate și copiii sunt categoriile cele mai expuse riscului din toată populația! Nu există niciun nivel de siguranță care să protejeze femeia însărcinată și mugurele de viață, copilul ce crește în pântecele ei…


Citiţi a doua parte a articolului

Risc crescut pentru femei însărcinate și copii!

În 2011, Institutul Karolinska din Suedia a emis o avertizare în care se afirmau următoarele: „Femeile însărcinate sunt îndemnate să evite utilizarea dispozitivelor wireless, atât ele însele, cât și să rămână la distanță faţă de alți utilizatori”.

„Standardele actuale (care indică pragurile maxime admise ale radiațiilor emise în cadrul tehnologiei wireless) sunt complet inadecvate. Acestea ignoră complet fătul care se dezvoltă în pântecele mamei.”

Un studiu realizat la Universitatea Yale (Aldad, 2012) a descoperit că, atunci când femelele de cobai însărcinate au fost expuse la radiațiile emise de un telefon mobil obișnuit, au născut pui hiperactivi și cu memorie mai deficientă în comparație cu un grup de control care nu a fost expus. Dr. Hugh Taylor, conducătorul Departamentului de Obstetrică, Ginecologie și Științele Reproducerii de la Școala de Medicină a Universității Yale, împreună cu echipa sa de cercetare, au conchis că radiația emisă de telefoanele celulare a vătămat neuronii din cortexul prefrontal al creierului.

Cercetători de la Samsun (Turcia) au publicat rezultate ale cercetărilor care arătau că la cobaii de laborator care au fost expuși înainte de a se naște la radiația emisă de telefonul mobil s-au constatat vătămări ale acelor părți ale creierului implicate în memorare și învățare (Inkinci, 2013). Cercetători de la Universitatea din Los Angeles, California (Divan, 2008) au studiat 13.000 de mame și copii și au găsit că expunerea prenatală la telefonul mobil a fost asociată cu un risc ridicat de probleme comportamentale și hiperactivitate la copii.

Se poate petrece ca un nou-născut să doarmă cu un router Wi-Fi la capul pătuțului, din neștiința părinților. Sau, dacă părinții sunt mai avizați, s-ar putea să nu știe însă că, de cealaltă parte a peretelui lângă care doarme bebelușul, vecinul şi-a instalat router-ul Wi-Fi (iar radiațiile, știm, desigur, pătrund prin pereți). Iar dacă acel copil mai are în plus și un BabyPhone în pătuț, va deveni pacientul ideal al pediatrilor și neurologilor.

Majoritatea argumentelor care susțin că radiațiile electromagnetice pot produce mult mai multe vătămări copiilor decât adulților s-au concentrat pe faptul că aceștia au un craniu de dimensiuni mai mici și cu o grosime mai redusă, ceea ce sporește expunerea creierului lor la aceste radiații. Astfel, la copii, creierul, ochii și măduva spinării absorb această radiație pe o adâncime de 3 ori până la de 10 ori mai mare decât în cazul adulților. Mai mult ‒ și cu precădere la copii! ‒, aceste radiații deschid bariera hematoencefalică (bariera sânge-creier), permițând toxinelor să pătrundă în creier; au efect asupra memoriei, concentrării și a altor abilități cognitive; perturbă hormonii responsabili pentru ciclurile de somn, ducând la epuizare pe timpul zilei; incită tulburări de comportament și purtări aberante.

Pe lângă aceste argumente, numeroase studii au arătat, de asemenea, că aceste radiații produc efecte asupra celulelor stem embrionare (studiile sunt citate în Pall, 2018). Vătămările crescute produse ADN-ului în urma expunerii la radiații arată că acești copii au o susceptibilitate sporită de a dezvolta cancer. Acțiunea radiațiilor asupra celulelor stem îi face totodată pe copii deosebit de susceptibili la perturbarea dezvoltării cerebrale, fapt care ar putea fi o cauză a autismului. Prezentând toate aceste aspecte, cercetătorul american Martin Pall conchide: „Din toate aceste rezultate ale diverselor studii rezultă că introducerea Wi-Fi în școlile din toată țara ar putea constitui o amenințare majoră la adresa sănătății copiilor noștri, precum și o amenințare la adresa profesorilor și a copiilor pe care urmează să îi nască. Copilul în burta mamei este deosebit de sensibil la aceste radiații”.

Cercetătorul Barrie Trower afirma: „N-am văzut niciodată un om de știință care să aibă îndrăzneala de a trimite spre publicare într-o revistă științifică un articol în care să propună un nivel al radiațiilor wireless care să prezinte siguranță pentru un copil, născut sau nenăscut. Pur și simplu pentru că așa ceva nu există. Anul trecut (2010) am ținut conferințe în șase țări. Când merg într-o țară, lansez o provocare la televiziune adresată industriei și guvernului să aducă un om de știință care să intre în direct pe post și să citeze un nivel al radiațiilor ce prezintă siguranță pentru copii. În 12 ani de când fac aceasta, nimeni nu a ieșit în față ca să afirme aşa ceva.”

 
Barrie Trower

Scriind despre problemele pe care le-a observat la elevii de școală, același cercetător sublinia: „În toate școlile din întreaga lume pe care le-am vizitat, și care implementaseră tehnologia Wi-Fi, toți elevii se plângeau de aceleași simptome: oboseală, dureri de cap, amețeală, dureri în piept, probleme cu vederea. Efectele radiațiilor vor rămâne multă vreme după ce copiii sunt expuși la școală. A fost realizat un studiu utilizând un telefon mobil obișnuit. S-a observat că, după doar două minute de vorbit la telefon, undele cerebrale naturale ale copiilor erau perturbate, iar acest efect s-a menținut timp de 2 ore după efectuarea convorbirii”.

Concluzia: „Nu există niciun nivel de siguranță cunoscut pentru radiațiile din cadrul tehnologiei Wi-Fi pentru embrion, făt, copil și femeia însărcinată”.

Tehnologia Wi-Fi și cancerul

Raportul BioInitiative din 2012 confirmă că radiațiile electromagnetice pot produce și accelera dezvoltarea cancerelor, prin mecanisme subtile de vătămare celulară și perturbări hormonale. Riscul dezvoltării cancerului, în urma expunerii atât la antenele de telefonie mobilă, cât și la dispozitivele wireless personale, sporește odată cu creșterea numărului cumulat de ore de expunere, a numărului anilor de expunere, a puterii radiate de antene, a duratei în care este expusă o anumită parte a trupului (ex. urechea de care ținem lipit telefonul, organele genitale aflate aproape de buzunarul de la pantaloni în care ținem de obicei telefonul – sau inima, dacă obișnuim să ținem telefonul în buzunarul de la cămașă). Totodată, riscul e cu atât mai mare cu cât este mai mică vârsta la care persoana a fost pentru prima oară expusă la aceste radiații.

Noi motive de îngrijorare au apărut după ce, în 2018, un nou studiu a descoperit o dublare a ratei tumorilor cerebrale în ultimele două decenii, din cauza radiațiilor electromagnetice. Studiul, publicat în Journal of Public Health and Environment, a investigat riscul apariției unui tip agresiv și adeseori fatal de tumoare cerebrală, cunoscută sub numele de glioblastom multiform (GBM). Savanții au analizat 79.241 de cazuri de tumori maligne timp de peste 21 de ani, observând că, în Anglia, cazurile de GBM au crescut de la aproximativ 1.250 pe an în 1995 până aproape de 3.000. Grupul de cercetători a afirmat că ratele crescute ale tumorilor lobului temporal frontal „ridică suspiciuni că utilizarea telefoanelor mobile și a celor fixe fără fir ar putea produce gliom”. Profesorul Dennis Henshaw susține: „Descoperirile noastre ilustrează nevoia de a cerceta mai atent și de a căuta să explicăm mecanismele din spatele acestei evoluții a cancerului, în loc de a ascunde sub preș factorii declanșatori ai maladiei și de a ne concentra doar asupra medicației.”

Numărul persoanelor bolnave de cancer în Statele Unite, conform statisticilor din 2014-2015 efectuate de American Cancer Society, se ridica la 14.483.830. În realitate, acest număr este încă și mai mare, deoarece nu include zecile de mii de persoane cu carcinom in situ (cancer non-invaziv), nici milioanele de americani diagnosticați cu cancer de piele, al celulelor bazale și al celulelor scuamoase. Pentru copiii americani cu vârste între 5 și 14 ani, cancerul rămâne a doua cauză care duce la deces. Tratamentul cancerului poate costa până la un milion de dolari pe cap de locuitor. Ne putem întreba cum vor fi plătite cazurile nenumărate ce vor rezulta de pe urma tehnologiilor Wi-Fi promovate cu atâta agresivitate în fiecare sector al societății?

Controverse în lumea științifică?

Pe 28 martie 2018, un studiu guvernamental american a conchis că există „dovezi clare” că radiațiile emise de telefoanele mobile produc cancer, mai precis un cancer al țesutului inimii la cobai, afecțiune mult prea rară pentru a putea fi explicată printr-o apariție întâmplătoare. 11 oameni de știință independenți au discutat timp de trei zile acest studiu, care a fost efectuat de către Programul Național de Toxicologie din cadrul Departamentului SUA pentru Sănătate și Servicii și care se numără printre cele mai vaste efectuate cu privire la efectele radiațiilor emise de telefoanele mobile. Oamenii de știință care au realizat studiul au expus mii de cobai la doze de radiații echivalente cu cele ale expunerii medii ale unui utilizator de telefon mobil pe întreaga durată a vieții. Niciuna dintre marile corporații de știri din SUA sau Europa nu a difuzat această descoperire științifică! Pe de altă parte, când apare un articol sponsorizat de industria telecomunicațiilor, care încearcă să convingă publicul că aceste tehnologii nu au niciun efect advers asupra sănătății, știrea este imediat preluată și difuzată. De ce? Autorii unui studiu publicat anul trecut în The Guardian, intitulat Adevărul incomod despre cancer și telefoanele mobile, încearcă să explice:

„Când Henry Lai, profesor de bioinginerie la Universitatea din Washington, a analizat 326 de studii legate de siguranța tehnologiilor wireless, publicate între anii 1990 și 2006, el a descoperit că 44% dintre ele nu găsiseră niciun efect biologic datorat acestor radiații, iar 56% găsiseră. Aparent, părerile savanților erau împărțite. Însă atunci când Lai a reclasificat studiile după criteriul sursei de finanțare a acestora, a apărut o cu totul altă imagine: 67% dintre studiile independente au găsit efecte biologice, în comparație cu doar 28% dintre studiile finanțate de industria telecomunicațiilor. Descoperirile lui Lai au fost replicate într-o analiză din 2007 publicată în revista Environmental Health Perspectives, care a conchis că probabilitatea ca studiile finanțate de industrie să găsească efecte asupra sănătății era de două ori și jumătate mai mică decât în cazul studiilor independente. (…)

Neutralizarea din partea industriei a problemei siguranței a deschis poarta pentru modificarea societății propusă prin Internetul Obiectelor. Acesta va necesita însă augmentarea tehnologiei 4G actuale cu cea 5G, crescând astfel masiv expunerea întregii populații la radiații. La fel ca în cazul telefoanelor mobile, tehnologia 5G este pe punctul de a fi introdusă fără vreo testare prealabilă, pentru a se vedea dacă prezintă sau nu siguranță. În ultimii 30 de ani, miliarde de persoane din toată lumea au fost expuse la un experiment de sănătate publică: folosește un telefon mobil azi, și află mai târziu dacă îți va produce vătămări genetice sau cancer…”.

Citiţi şi:

5G și rețeaua de control a IA. Prima parte 
Tehnologia 5G ucide. Astrofizicianul Aurélien Barrau trage un semnal de alarmă 
Mii de studii ştiinţifice oferă informaţii tot mai îngrijorătoare despre wi-fi, care deja e strict reglementat în şcolile unor ţări ale lumii

 

yogaesoteric
23 septembrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More