Yemenul, scuză pentru a ataca Iranul?
În primul rând, o notă despre noul autor la sonar21.com. Peter Haensler este un om de afaceri și avocat elvețian care trăiește în Rusia. L-am întâlnit pe Peter în timpul recentei mele deplasări la Moscova. Sper să vă faceți timp să citiți seria sa de cinci articole.
Acum, să trecem la al treilea război mondial. Răspuns scurt la întrebarea pe care o prezint în titlul acestui articol……. Da!!! Înainte de 16 martie, houthi nu încălcaseră încetarea focului dintre Hamas și Israel. Atacurile asupra siturilor Houthi din Yemen au loc după ce gruparea a declarat că va relua atacurile în Marea Roșie dacă Israelul nu respectă termenii încetării focului și nu permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza. Dar nu este vorba despre supunerea houthi. Este vorba despre Iran.
Nu-i o coincidență faptul că Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a publicat, pe 14 martie, următoarele:
„Iranul, China și Rusia au emis, la 14 martie, o declarație comună prin care condamnă efectiv strategia de «presiune maximă» a SUA față de Iran.[i] Declarația a fost emisă în urma unei reuniuni a miniștrilor adjuncți de Externe iranian, chinez și rus la Beijing.[ii] Declarația a făcut apel la «părțile relevante» – o referire la Statele Unite – să «ridice toate sancțiunile unilaterale ilegale» asupra Iranului. Declarația a descris activitățile nucleare iraniene ca fiind «exclusiv în scopuri pașnice», în ciuda numeroaselor indicii conform cărora Teheranul și-a reluat programul de arme nucleare.[iii] Iranul deține în prezent suficient uraniu înalt îmbogățit pentru a construi șase arme nucleare, conform Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.[iv] Declarația a subliniat, de asemenea, angajamentul părților de a-și consolida cooperarea prin intermediul BRICS și al Organizației de Cooperare de la Shanghai. Teheranul dorește să utilizeze aceste instituții pentru a submina sancțiunile SUA și pentru a construi o ordine economică paralelă cu cea condusă de SUA.”
Publicarea acestei declarații coincide cu încheierea de către Rusia, China și Iran a exercițiului lor militar anual comun naval. Aceasta este cea de-a șaptea iterație din 2019. ISW ignoră în mod convenabil acordul de securitate comună pe care Rusia și Iranul l-au încheiat pe 17 ianuarie.
Tratatul ruso-iranian privind parteneriatul strategic cuprinzător, semnat pe 17 ianuarie 2025, include dispoziții privind cooperarea în domeniul energiei nucleare pașnice. Articolul 23 al tratatului prevede că:
„Părțile contractante promovează dezvoltarea unor relații pe termen lung și reciproc avantajoase în scopul punerii în aplicare a unor proiecte comune în domeniul utilizării pașnice a energiei nucleare, inclusiv construirea de instalații de energie nucleară”.
Acordul sprijină colaborarea în curs de desfășurare în industria nucleară civilă iraniană, compania rusă de stat Rosatom sprijinind în prezent construcția a două noi unități la centrala nucleară iraniană Bushehr. Această cooperare este considerată o contribuție semnificativă la securitatea energetică și la creșterea economică a Iranului.
Este important de remarcat faptul că tratatul subliniază, de asemenea, aderarea la acordurile internaționale de neproliferare. Articolul 10 menționează cooperarea privind „neproliferarea ….… în cadrul tratatelor internaționale relevante”, care este interpretat ca referindu-se la Tratatul de neproliferare nucleară (TNP). Acest angajament, împreună cu disponibilitatea istorică a Rusiei de a sprijini sancțiunile împotriva Iranului pentru încălcarea obligațiilor internaționale, oferă o garanție esențială împotriva proliferării armelor nucleare. Una pe care Statele Unite ar fi necesar să o ia în serios dacă speră să înregistreze progrese cu Rusia în ceea ce privește alte aspecte de interes reciproc.
Există afirmații neconfirmate din partea Yemenului conform cărora au tras o combinație de rachete și drone către portavionul USS Harry S Truman. Administrația Trump, până în acest moment, nu a spus nimic despre un astfel de atac. Sunt sigur de un aspect: Yemenul va lansa rachete și drone asupra navelor americane și israeliene din Marea Roșie, iar SUA vor continua să lanseze atacuri în Yemen. Dacă Houthis reușesc să lovească o navă americană, cred că administrația Trump va folosi acest fapt drept casus belli pentru a ataca Iranul.
În loc să se ascundă de frică, cred că Iranul se pregătește pentru probabilitatea unui atac american și va riposta împotriva instalațiilor militare americane din regiune. Situația ar putea scăpa foarte repede de sub control. Dacă saudiții permit avioanelor de luptă americane să lanseze rachete împotriva Iranului, atunci instalațiile petroliere saudite sunt, de asemenea, susceptibile de a fi atacate.
Nu există adulți în jurul lui Trump capabili să îl convingă să renunțe la această politică nebunească. Trump pare să creadă cu adevărat că poate forța atât Yemenul, cât și Iranul să se supună cu o combinație de atacuri cu avioane de luptă și rachete. El, împreună cu neoconservatorii americani, riscă să învețe o lecție foarte dură dacă își pun în aplicare amenințările.
Autor: Larry Johnson
Citiți și:
Trump, Vance și NOUA nouă ordine mondială
Ce este necesar să știe Trump despre Rusia
yogaesoteric
28 martie 2025