Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Analiză realizată de dr. Joseph Mercola (II)

Citiți prima parte a articolului

RFR decimează fertilitatea masculină ‒ Melatonina poate ajuta la restabilirea acesteia

Un studiu din decembrie 2023[12], care a explorat efectele nefaste ale expunerii pe termen lung la 2.100 MHz RFR (radiații generate de radiofrecvențe) asupra caracteristicilor spermei de șobolan, a adus atât vești bune, cât și proaste.

Efectele nefaste: șobolanii masculi expuși la RFR la 2100 MHz timp de 30 de minute pe zi au avut un procent semnificativ mai mare de spermatozoizi cu forme anormale. A existat, de asemenea, o reducere semnificativă a numărului total de spermatozoizi printre șobolanii expuși.

La un nivel mai detaliat, examinând structura spermatozoizilor la microscop (nivelul ultrastructural), s-au observat daune în părțile critice ale spermatozoizilor, inclusiv la nivelul:
– Acrozomului – o structură asemănătoare unui capac care ajută spermatozoizii să pătrundă în ovul;
– Axonemei, axul central al cozii spermatozoizilor;
– Tecii mitocondriale, care stimulează mișcarea cozii spermatozoizilor;
– Fibrelor dense exterioare, care fac parte din coada spermatozoizilor.

Vestea bună este că suplimentarea cu melatonină a putut preveni aceste probleme. La șobolanii cărora li s-au administrat 10 miligrame de melatonină pe kilogram de greutate corporală prin administrare subcutanată a crescut numărul de spermatozoizi, iar proporția de spermatozoizi cu forme normale a crescut. Mai mult, deteriorarea ultrastructurală a spermei cauzată de expunerea la RF a fost complet inversată. După cum au raportat autorii:

Procentele de morfologie anormală a spermatozoizilor au crescut semnificativ odată cu expunerea la RF, în timp ce numărul total de spermatozoizi a scăzut semnificativ……. Numărul total de spermatozoizi, spermatozoizii cu morfologie normală a crescut și aspectul ultrastructural a revenit la normal prin administrarea de melatonină.

Studiu de caz al unui băiețel de 8 ani

În ianuarie 2024, Hardell et al. a prezentat un studiu de caz[13] al unui băiat de opt ani care se confrunta cu dureri de cap severe și alte simptome în timp ce frecventa o școală situată în apropierea unui turn de telefonie mobilă echipat cu stații de bază 5G.

Școala era situată la 200 de metri de un turn de telefonie mobilă cu stații de bază 5G, sala de clasă fiind la 285 de metri. La scurt timp după ce a început școala, a început să aibă dureri de cap, care au fost inițial sporadice, nu apăreau în fiecare zi sau în fiecare săptămână.

Până în toamna anului 2023, durerile de cap ale băiatului s-au intensificat, apăreau zilnic și au fost evaluate cu 10 pe o scară de 10, unde 0 înseamnă că nu există disconfort și 10 indică durere insuportabilă. De asemenea, a experimentat oboseală (notată cu 5) și amețeli ocazionale (notate cu 7), în special în timpul școlii. Acasă, ocazional avea dureri de cap ușoare (nota 2) care s-au diminuat relativ repede.

În toamna anului 2023, a început să poarte șapcă și îmbrăcăminte de protecție RF la școală, atât în interior, cât și în exterior, după care durerile de cap au dispărut.

Această lucrare citează, de asemenea, studii epidemiologice și cercetări de laborator care leagă expunerea la radiații RF de cancer prin mecanisme precum stresul oxidativ, efectele ARNm și deteriorarea ADN-ului și pledează pentru clasificarea radiațiilor RF ca cancerigen uman din Grupa 1, menționând că „Această clasificare ar fi necesar să aibă un impact major asupra măsurilor de prevenire.”

5G îți modifică microbiomul

În sfârșit, un studiu din februarie 2024[14] realizat de Wang și colab. a examinat impactul 5G RFR asupra profilurilor microbiomului fecal și al metabolomului la șoareci. Rezultatele au indicat că șoarecii expuși la RFR au experimentat modificări semnificative în compozițiile lor microbiene intestinale, caracterizate printr-o scădere a diversității microbiene și schimbări în distribuția comunității microbiene.

Prin profilarea metabolomică, cercetătorii au identificat 258 de metaboliți care au fost semnificativ mai abundenți la șoarecii expuși la câmpuri RF în comparație cu martorii, ceea ce sugerează că acestea pot avea un impact profund asupra proceselor metabolice.

Autorii au concluzionat că expunerea la 4,9 GHz RFR poate provoca disbioza microbiotei intestinale la șoareci și au emis ipoteza că dezechilibrele observate în microbiota intestinală și metabolism ar putea fi legate de comportamente asemănătoare depresiei la șoareci observate în atât de multe studii. Dezechilibrul în profilul metabolic poate fi, de asemenea, asociat cu modificări ale reglării imune sau inflamației.

5G va dăuna oricărei ființe vii

În septembrie 2019, ministrul comunicațiilor, Paul Fletcher MP a cerut Comitetului să completeze și să investigheze „desfășurarea, adoptarea și aplicarea 5G în Australia.”[15] Ca răspuns, Paul Barratt, în numele ElectricSense, a trimis un document, disponibil pentru descărcare pe aph.org, în care afirmă, printre altele:

5G este periculoasă și va dăuna fiecărei ființe vii. Mii de studii leagă expunerea la radiații de radiofrecvență wireless de nivel scăzut cu o listă lungă de efecte biologice adverse, inclusiv:
– Rupere a ADN-ului
mono și dublu catenar;
– Daune oxidative;
– Perturbarea metabolismului celular;
– Creșterea permeabilității barierei hematoencefalice;
– Reducere a secreției de melatonină;
– Perturbarea metabolismului glucozei din creier;
– Generarea de proteine de stres.

Să nu uităm, de asemenea, că în 2011 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat radiațiile de radiofrecvență drept un posibil cancerigen 2B. Mai recent, Programul Național de Toxicologie de 25 de milioane de dolari a concluzionat că radiațiile cu frecvență radio de tipul utilizat în prezent de telefoanele mobile pot provoca cancer.

Dar unde se încadrează 5G în toate acestea? Având în vedere că 5G este setat să utilizeze frecvențe deasupra și sub benzile de frecvență existente, 5G se află în mijlocul tuturor acestor fenomene. Dar tendința (variază de la țară la țară) este ca 5G să utilizeze benzile de frecvență mai înalte. Aceasta duce la propriile sale preocupări particulare.

Barratt continuă să enumere „11 motive pentru a fi îngrijorat de radiația 5G”, inclusiv:

– Electrosmog mai dens;
– Boli de piele și dureri la nivelul pielii, deoarece „analizele adâncimii de penetrare arată că mai mult de 90% din puterea transmisă este absorbită în epidermă și stratul dermic”[16] ;
– Leziuni oculare;
– Efecte asupra inimii, inclusiv impact asupra variabilității ritmului cardiac și a aritmiilor;
– Funcția imunitară redusă;
– Rate scăzute de creștere a celulelor și modificări ale proprietăților și activității celulelor;
– Risc crescut de agenți patogeni rezistenți la antibiotice;
– Necroza la plante și posibilitatea ca alimentele din plante să devină nepotrivite consumului uman;
– Efecte atmosferice și epuizarea combustibililor fosili;
– Întreruperea sistemului ecologic.

Rezultate studiilor 5G sunt înșelătoare, deoarece majoritatea nu pulsează undele. După cum a menționat Barratt, „Acest aspect este important deoarece cercetările privind microundele ne arată deja că undele pulsate au efecte biologice mai profunde asupra organismului nostru în comparație cu undele nepulsate. Studiile anterioare, de exemplu, arată că frecvențele pulsatorii au dus la toxicitate genetică și la ruperi de lanțuri de ADN”.

Protejați-vă familia de EMF excesive

Nu există nicio îndoială că expunerea la RF-EMF (câmpuri electromagnetice generate de radiofrecvențe) este un pericol semnificativ care este important să fie abordat dacă vă preocupă sănătatea dvs. Lansarea 5G îngreunează cu siguranță acțiunile de a ne proteja, dar pericolele suplimentare pe care le implică reprezintă un motiv în plus pentru a acționa și a face tot ce putem pentru a minimiza expunerea.

Iată câteva sugestii care vă vor ajuta să reduceți expunerea la EMF și să atenuați daunele cauzate de expunerile inevitabile. (Pentru mai multe informații, puteți consulta infograficul Environmental Health Trust disponibil aici.)

– Identificați sursele majore de EMF, cum ar fi telefonul mobil, telefoanele fără fir, routerele Wi-Fi, căștile Bluetooth și alte articole echipate cu Bluetooth, mouse fără fir, tastaturile, termostatele inteligente, monitoarele pentru copii, contoarele inteligente și cuptorul cu microunde din bucătărie. În mod ideal, luați în considerare fiecare sursă și stabiliți cum puteți limita cel mai bine utilizarea acestora.

– Cu excepția unei situații de urgență care pune viața în pericol, copiii nu ar fi bine să folosească un telefon mobil sau un dispozitiv fără fir de orice tip. Copiii sunt mult mai vulnerabili la radiațiile telefonului mobil decât adulții din cauza oaselor craniului mai subțiri.

– Cercetările[17] demonstrează, de asemenea, că bebelușii cu vârsta sub 1 an nu învață limba în mod eficient din videoclipuri și nu transferă ceea ce învață de pe iPad în lumea reală, așa că este o greșeală să crezi că dispozitivele electronice oferă o educație valoroasă.

– Conectați computerul la internet printr-o conexiune Ethernet prin cablu și asigurați-vă că îl puneți în modul avion. Evitați, de asemenea, tastaturile, trackball-urile, mouse-ul, sistemele de jocuri, imprimantele și telefoanele fără fir. Optați pentru versiunile cu fir.

‒ Dacă este necesar să utilizați Wi-Fi, opriți-l când nu îl utilizați, mai ales noaptea când dormiți. În mod ideal, optați pentru sisteme de conectare la internet astfel încât să puteți elimina complet Wi-Fi. Dacă aveți un notebook fără porturi Ethernet, un adaptor USB Ethernet vă va permite să vă conectați la internet printr-o conexiune prin cablu.

– Evitați să utilizați încărcătoare fără fir pentru telefonul mobil, deoarece și acestea vor crește EMF-urile în întreaga casă. Încărcarea fără fir este, de asemenea, mult mai puțin eficientă din punct de vedere energetic decât utilizarea unui încărcător atașat la o priză, deoarece consumă energie continuu (și emite EMF), indiferent dacă utilizați respectivul dispozitiv sau nu.

– Închideți electricitatea în dormitorul dvs. noaptea. Această acțiune este bună și determină de obicei reducerea câmpurilor electromagnetice de la firele de curent din pereți, cu excepția cazului în care există o cameră alăturată lângă dormitorul dvs. În această situație, este recomandat să utilizați un aparat de măsurare pentru a determina dacă este nevoie să opriți alimentarea și în camera adiacentă.

– Utilizați un ceas deșteptător alimentat de baterii, în mod ideal unul fără lumină.

– Dacă încă folosiți un cuptor cu microunde, luați în considerare înlocuirea acestuia cu un cuptor cu convecție cu abur, care vă va încălzi mâncarea la fel de rapid și mult mai sigur.

– Evitați să folosiți aparate „inteligente” și termostate care depind de semnalizarea fără fir. Aceasta ar include toate televizoarele „inteligente” noi. Acestea sunt numite inteligente deoarece emit un semnal Wi-Fi și, spre deosebire de computerul dvs., nu puteți opri acel semnalul Wi-Fi. Luați în considerare utilizarea unui monitor mare de computer ca televizor, deoarece nu emite Wi-Fi.

– Refuzați un contor inteligent acasă atâta timp cât puteți sau adăugați un scut la un contor inteligent existent, care s-a demonstrat că reduce radiațiile cu 98% până la 99%.[18]

– Luați în considerare mutarea patului bebelușului în camera dvs. în loc să utilizați un monitor wireless pentru bebeluși. Alternativ, utilizați un monitor cu fir.

– Înlocuiți becurile CFL cu becuri incandescente. În mod ideal, îndepărtați toate luminile fluorescente din casă. Nu numai că emit lumină nesănătoasă, dar, mai important, vor transfera curent în trupul tău doar fiind în apropiere.

– Evitați să purtați telefonul mobil lipit de trup altfel decât pe modul avion și nu dormiți niciodată cu el în dormitor decât dacă este pe modul avion. Chiar și pe modul avion poate emite semnale, motiv pentru care îmi pun telefonul într-o geantă Faraday.[19]

– Când folosiți telefonul mobil, utilizați difuzorul și țineți telefonul la cel puțin 3 metri distanță de dvs. Urmăriți să reduceți radical timpul petrecut pe telefonul mobil. În schimb, puteți recurge la telefoane software VoIP pe care le puteți utiliza în timp ce sunteți conectat la internet printr-o conexiune prin cablu.

– Evitați să folosiți telefonul mobil și alte dispozitive electronice cu cel puțin o oră (de preferință mai multe) înainte de culcare, deoarece lumina albastră de la ecran și EMF-urile inhibă producția de melatonină.[20][,21].

– Cercetările arată clar că cei care utilizează mult timp computerele și telefoanele mobile sunt mai predispuși la insomnie.[22] De exemplu, un studiu din 2008[23] a arătat că persoanele expuse la radiațiile de la telefoanele mobile cu trei ore înainte de culcare au avut mai multe probleme în a adormi și a rămâne într-un somn profund.

Efectele EMF sunt reduse de blocanții canalelor de calciu, așa că asigurați-vă că aveți un aport suficient de magneziu. Majoritatea oamenilor au deficit de magneziu, ceea ce va agrava impactul EMF. După cum menționează expertul EMF dr. Martin Pall:

Când ai deficit de magneziu, obții o activitate excesivă a VGCC-urilor. De asemenea, primești un aflux excesiv de calciu prin receptorul N-metil-D-aspartat, cauzat de deficiența de magneziu, care este, de asemenea, problematică, așa că este important să atenuăm acest aspect, deficienta.”

Pall a publicat, de asemenea, un studiu[24] care sugerează că creșterea nivelului de Nrf2 poate ajuta la ameliorarea daunelor EMF. O modalitate simplă de a activa Nrf2 este să consumați compuși alimentari care stimulează Nrf2. Exemplele includ legume crucifere care conțin sulforafan, alimente bogate în antioxidanți fenolici, carotenoizi (în special licopen), compuși cu sulf din legume, izotiocianați din grupa verzei și alimente bogate în terpenoizi.

S-a demonstrat că hidrogenul molecular țintește radicalii liberi produși ca răspuns la radiații, cum ar fi peroxinitriții. Studiile au arătat că hidrogenul molecular poate atenua aproximativ 80% din aceste daune.[25],[26],[27],[28,[29].

Hidrogenul molecular va activa, de asemenea, Nrf2, un agent biologic ce declanșează hormeza (procesul prin care concentrații scăzute de substanțe toxice pot avea de fapt un efect benefic), care reglează superoxid dismutaza, catalaza și toți ceilalți antioxidanți intercelulari benefici. Aceasta, la rândul său, scade inflamația, îmbunătățește funcția mitocondrială și stimulează biogeneza mitocondrială.

Autor: Dr. Joseph Mercola

Surse și referințe:

  1. Revista International de Andrologia October-December 2023; 21(4): 100371
  2. Annals of Clinical Case Studies ISSN: 2688-1241
  3. Scientific Reports February 12, 2024; 14, Article number 3571
  4. Aph.gov.au Inquiry into 5G in Australia
  5. YouTube 5G Technology
  6. AAP.org, Growing Up Digital October 1, 2015 (Archived)
  7. The Global Healing Center November 13, 2014
  8. Amazon.com Mission Darkness Faraday Bag for Phones
  9. Journal of Advanced Research March 2013; 4(2): 181-187
  10. Int J Environ Res Public Health. 2015 Feb; 12(2): 2071–2087
  11. Behav Sleep Med. 2014 Sep 3;12(5):343-5
  12. CNN June 12, 2014
  13. Sheng Li Zue Bao 2015 Feb 25;67(1):1-18
  14. Biochemical and Biophysical Research Communications November 27, 2009; 389(4): 651-656
  15. Molecular and Cellular Biochemistry January 2013; 373(1-2): 1-9
  16. Journal of Bone and Mineral Metabolism September 2014; 32(5): 494-504
  17. British Journal of Pharmacology 2013; 168: 1412-1420
  18. Frontiers in Pharmacology October 27, 2016

Citiți și:
Analiză dr. Joseph Mercola: Războiul 5G – Tehnologie versus umanitate (I)
Studiu: Antenele 5G de pe blocuri, locuințe și chiar grădinițe și școli pot provoca deficiențe hormonale și cancer

 

yogaesoteric
5 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More