Zeci de agenţii guvernamentale din SUA utilizează în secret radare pentru supravegherea populaţiei


Peste 50 de agenţii americane responsabile pentru păstrarea ordinii publice îşi echipează în secret ofiţerii cu radare special concepute pentru a putea detecta prezenţa cetăţenilor în interiorul imobilelor, scrie USA Today. Această practică abuzivă, ce a stârnit reacţii vii de îngrijorare din partea militanţilor pentru apărarea drepturilor constituţionale, a atras însă prea puțin atenția curților federale sau statale.

Agenţii guvernamentale cum ar fi FBI sau U.S. Marshals Service (cea mai veche agenţie pentru păstrarea ordinii din SUA) au început să utilizeze astfel de radare încă de acum doi ani, fără a informa cetățenii despre condițiile și modul în care vor fi folosite aceste dispozitive.

Exceptând anumite situaţii speciale, ofiţerilor nu le este permis să recurgă la senzori tehnologici pentru a putea afla ce se petrece în interiorul imobilelor, dacă nu există un mandat judecătoresc. Așadar, utilizarea acestei tehnologii implică unele probleme legale şi constituţionale.

Radarele de acest tip, numite Range-R, funcţionează ca detectori foarte sofisticaţi ai oricărei mişcări, inclusiv a celor extrem de fine cum este respiraţia, de la o distanţă de peste 15 metri. Aparatele pot detecta dacă în imobil se află fiinţe umane, unde anume şi mişcarea acestora.

Numeroşi oficiali federali afirmă că informaţiile dobândite cu ajutorul acestor dispozitive sunt de maximă importanţă şi securitate pentru agenţii care efectuează unele operaţiuni de salvare a ostaticilor sau operațiuni de tip STORM (supravegherea amănunţită şi complexă de către poliţie a unor acţiuni criminale cum ar fi, de exemplu, atacurile teroriste).

Dincolo de aceasta, militanţii pentru dreptul constituţional la viață privată și intimitate şi unii judecători şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la circumstanţele în care agenţiile pot folosi radarele, cu atât mai mult cu cât utilizarea acestei tehnologii a fost ţinută secretă faţă de populaţie.

„Ideea că Guvernul poate emite semnale prin pereţii caselor noastre pentru a afla astfel ce este înăuntru, ridică probleme serioase” – a afirmat Christopher Soghoian, inginerul tehnologic principal al Uniunii Libertăţilor Civile Americane. „Tehnologiile care permit Poliţiei să cerceteze ce se petrece înăuntrul unei case sunt unele dintre mijloacele abuzive pe care Poliţia le are la îndemână.”

Nu s-a știut aproape nimic de folosirea acestor radare de către agenţi până în luna decembrie 2014, când Curtea Federală de Apel din Denver a afirmat că ofiţerii au recurs la un astfel de dispozitiv înainte de a intra într-un imobil pentru a aresta un bărbat care încălcase termenii eliberării condiţionate.

Șeriful U.S. Marshal Josh Moff a declarat în cadrul unei mărturii că s-a folosit de tehnologia Range-R pentru a verifica dacă este cineva în casă înainte de a forţa uşa de la intrarea imobilului unde se ascundea bărbatul respectiv. Însă raportul pe care îl scrisese acelaşi Moff nu menţiona absolut deloc radarul, spunând doar că ofiţerii „aveau destule informaţii pentru a suspecta că Denson era prezent în acel imobil.”

Agenţii aveau mandat pentru arestarea lui Denson dar nu aveau mandat de percheziţie. Judecătorii s-au arătat îngrijoraţi de faptul că se utilizase o astfel de tehnologie fără mandat judecătoresc, avertizând asupra faptului că „folosirea fără mandat de percheziţie de către Guvern a unei tehnologii atât de puternice pentru a supraveghea interiorul caselor implică serioase ameninţări asupra celui de-al patrulea amendament al Constituţiei americane”.

Deși acest tip de radare începuse să fie folosit cu doi ani în urmă, decizia Curţii federale de apel din Denver este primul exemplu al unei curţi judecătoreşti care face referire la această tehnologie şi implicaţiile ei.

Reacțiile anemice ale instituțiilor care ar trebui să apere cetățenii împotriva exceselor statului ridică serioase semne de întrebare despre direcția în care se îndreaptă societatea americană. Dotarea în secret a agențiilor guvernamentale cu radare capabile să identifice prezența oamenilor în imobile se alătură și completează măsurile abuzive de supraveghere electronică a populației, prin intermediul internetului și al comunicațiilor.

„Problema nu este faptul că Poliţia deţine acesată tehnologie, problema nu este tehnologia. Problema a fost şi rămâne cum anume este folosită o astfel de tehnologie şi care sunt măsurile de protecţie”, a afimat Hanni Fakhoury, un avocat al Fundaţiei Frontierelor Electronice.

Înregistrările contractelor federale arată că Marshals Service a început să cumpere tipul acesta de radare în anul 2012 şi că până în prezent au cheltuit peste 180 000 de dolari pentru achiziționarea lor.

Dispozitivul Range-R pe care Marshals Service şi alte agenţii îl utilizează are aspectul unui instrument sofisticat de urmărire. Ecranul afișează dacă de partea cealaltă a zidurilor a fost detectată mişcare și informaţii despre distanţa la care mişcarea a fost semnalată. Dispozitivul nu poate furniza imagini cu ceea ce se petrece înăuntru.

Producătorul lui Range-R, L-3 Communications estimează că a comercializat în jur de 200 de produse de acest tip către 50 de agenţii pentru păstrarea ordinii publice, la un preţ de 6 000 de dolari per bucata.

Conform prospectelor producătorilor, alte dispozitive radar au setări mult mai avansate, incluzând ecrane tridimensionale care arată unde anume se află oamenii într-un imobil. Unul dintre aceste tipuri de radare poate fi montat pe drone. Departamentul de Justiţie a furnizat fonduri pentru cercetarea dezvoltării sistemelor care pot cartografia interiorul clădirilor şi localiza fiinţele umane care se află în ele.

Iniţial, aceste radare au fost create pentru a fi folosite în Irak şi Afghanistan. Ele reprezintă ultimul exemplu de tehnologie de război care ajunge să fie folosită chiar în America, pe proprii cetățeni, prin intermediul poliţiei, dând naştere la întrebări legale complexe pe această temă.

Citiţi şi:

Dezvăluirile extraordinare făcute de un fost angajat al serviciilor secrete despre supravegherea populației

Clienţii serviciilor Microsoft sunt spionaţi de către Guvernul SUA cu permisiunea companiei Microsoft


yogaesoteric
6 martie 2015

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More