Ziua Internaţională YOGA, o sărbătoare a luminii

Cum au serbat yoghinii ziua de 8 octombrie 2009

8 Octombrie 2009. Ziua Internaţională YOGA. Cu această ocazie, în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate yoghinii au realizat în aer liber, la unison, prezentarea unor exerciţii YOGA (ASANA-e) şi au meditat în spirală YANG .

Braşov
„Hai să facem YOGA!”

Ziua Internaţională YOGA; în acelaşi timp o zi însorită de toamnă în oraşul de la poalele Tâmpei. Un grup de oameni se adună în Piaţa Sfatului, centrul istoric al Braşovului. „Ce faceţi aici?” întreabă jucăuş nişte copii. „YOGA”, li se răspunde prompt. „Vrem şi noi să facem YOGA; mami, mami – hai să facem YOGA!”
Cu zâmbetul pe buze, yoghinii se pregătesc să realizeze consacrarea acţiunii. În clipa în care cu toţii închid ochii, clopotele Bisericii Negre încep să bată. Peste 150 de yoghini din Braşov au venit în centrul oraşului pentru a realiza la unison HATHA YOGA, posturile yoghine corporale. Este modul lor de a celebra această zi, la fel ca şi al colegilor lor din ţară şi din lume. Unii dintre ei au relatat că nu a contat faptul că s-au aflat în centrul oraşului, ei s-au simţit la fel de interiorizaţi şi la fel de bine ca în mijlocul naturii sau în camera unde îşi realizează practica yoghină zilnică.

Poate că această acţiune ar fi fost dificil de realizat în 2004, după acţiunea brutală a autorităţilor împotriva yoghinilor şi a campaniei mincinoase dusă de mass-media împotriva MISA. Acum, pur şi simplu, lumea priveşte de pe margine cu simpatie şi interes. Nu mai contează că yoghinii „sunt de la MISA” ori că sunt „de-ai lui Bivolaru”. Minciunile propagate de mass-media sunt acum lăsate în urmă. Oamenii au ocazia să întâlnească oameni. „Ideea de a organiza această acţiune în centrul oraşului ne-a venit deoarece prea mult YOGA a fost suspectată şi condamnată de oameni, fără ca ei să ştie ce este cu adevărat. Aşa că am venit chiar aici, în mijlocul oamenilor pentru a le arăta câte ceva din ceea ce este practica tradiţională milenară YOGA”, explică Traian Ionescu, unul dintre organizatori.
La fiecare ASANA realizată îi sunt prezentate efectele. „Ia uite, asta aş putea să o fac şi eu!” se entuziasmează cineva de pe margine. Acum YOGA li se adresează tuturor. Totul decurge natural şi firesc, iar o oră trece foarte repede.

Cu sufletele deschise

După şedinţa de HATHA YOGA, urmează o meditaţie în spirală YANG. Oamenii de pe margine sunt invitaţi în spirală. Cei care sunt mai deschişi ori care au mai mult curaj fac pasul înainte. Se formează spirala: în funcţie de zodie, cei prezenţi se „înfăşoară”, spiră după spiră, în sens YANG, sensul invers de rotaţie al acelor de ceas. Yoghinii meditează pe muzica live interpretată de Byblos, care umple Piaţa Sfatului. „Pentru noi este o ocazie de a trăi cu atenţie clipa prezentă, sau de a simţi o mare iubire şi împlinire, ori de a ne simţi energizaţi în întreaga fiinţă”, povesteşte unul dintre yoghini. „Am simţit ceea ce am făcut azi ca pe o mare responsabilitate” mărturiseşte Anton Mihalcea, „pentru că le-am arătat oamenilor câte ceva despre noi. Am venit cu sufletul deschis, dincolo de orice prejudecată sau temere care ar fi putut să apară datorită anilor de mediatizare negativă a sistemului YOGA. Oamenii ne-au înţeles, au înţeles ceea ce suntem cu adevărat, chiar dincolo de cuvinte.” 

„Am fost copleşită de graţia revărsată asupra noastră. Am trăit o stare de bucurie şi de libertate pentru că am avut ocazia de a ne exprima în acest mod”, povesteşte Adina Oprean. Pentru o altă colegă de-a ei, Otilia Stroie, Ziua Internaţională YOGA a fost „o sărbătoare a luminii”: „practic Piaţa Sfatului este inima Braşovului. Am simţit că mă identific cu sufletul Braşovului şi în acest mod am reuşit să mă expansionez foarte mult cuprinzând întregul oraş în inima mea.”
Pentru un alt yoghin, Liviu Zambalic, sărbătoarea YOGA a fost „un moment magic, cu o mare încărcătură spirituală. A fost un exemplu de acţiune susţinută de către Dumnezeu. M-a impresionat unitatea dintre oamenii care au fost prezenţi aici, a fost o punte clară de legătură între oameni. Este genul de moment care deschide sufletul oamenilor.”

(Fotografii Adevărul realizate de Stelian Grăjdan)

Arad
„Am fost răsplătiţi însutit”

În Arad, deşi oficialităţile au încercat să îngreuneze desfăşurarea acestei manifestări, acţiunea a fost o reuşită. „Iniţial alesesem un loc mult mai central pentru şedinţa de HATHA YOGA şi spirală, dar am primit aprobare doar pentru un colţ al ştrandului din Arad, de altfel foarte frumos”, povesteşte Dorina. „În momentul în care am început acţiunea, la unison cu colegii noştri din ţară, am intrat într-o altă dimensiune spaţio-temporală. Atmosfera era de bine, pace, calm, bucurie şi încântare. Păsările ne acompaniau cu cântece încântătoare. Totul era magic. Spirala a fost extraordinară, sufletele noastre se înălţaseră către Dumnezeu şi totul în jurul nostru a devenit sacru. După spirală am făcut binecuvântări pentru planetă, ţară, popor, oraş şi o scurtă meditaţie cu starea de iubire. A fost minunat. Am experimentat cu toţii legea dăruirii oculte. Prin disponibilitatea pe care am avut-o pentru această acţiune, însoţită de bucuria de a arăta oamenilor că YOGA este un lucru benefic, noi cei care am participat am fost răsplătiţi însutit.”, ne-a relatat Dorina, unul dintre cei aproximativ 20 de yoghini din Arad care au celebrat astfel Ziua Internaţională YOGA.


Pentru Felix acţiunea realizată în 8 octombrie „a însemnat o deschidere faţă de lumea din jurul meu. Am simţit că am realizat programul de HATHA YOGA chiar în inima subtilă a oraşului meu. În ASANA-e energia curgea, nu prin corpul meu, ci prin străzile oraşului care se transformaseră în NADIS-uri. Cu această ocazie am realizat cât de multe lucruri putem face pentru oraşul în care locuim, atunci când identificăm oraşul cu propriul nostru trup. Era o atmosferă de sărbătoare la care participa totul. Aştept cu bucurie următorul 8 octombrie.” Colega sa Adriana, din anul 5 de curs, a simţit în timpul ASANA-elor „o mare libertate a spaţiului. Vibraţia locului unde practicam YOGA creşea parcă văzând cu ochii şi în jurul nostru se expansionau energiile benefice.” În timpul spiralei ea a perceput „o integrare perfectă în armonia macrocosmică, universală.” Tot Adriana, o altă yoghină din anul 4, povesteşte că a simţit cum spaţiul în care se aflau a devenit sacru. „În timpul ASANA-elor se simţea o energie de susţinere foarte mare. Unele dintre aceste posturi le realizam mult mai greu acasă, acolo totul a devenit atât de simplu! La spirală, de asemenea, starea a fost deosebită, de înălţare, de pace, de calm. Totul a fost minunat.”

Iaşi
Susţinere excepţională

Organizatorii din Iaşi povestesc cu încântare că au avut parte de o susţinere excepţională. Aprobarea la Primărie, afişele, pliantele, toate s-au realizat în timp record. „În timpul manifestării am simţit pregnant o stare de fraternitate şi iubire atât faţă de colegii de curs care au participat, cât şi faţă de trecători, pe care i-am simţit curioşi, incitaţi, perplecşi, amuzaţi şi binevoitori. Am simţit o mare recunoştinţă pentru Ghidul spiritual şi fericire că sunt la cursul de YOGA, că sunt ceea ce sunt şi o bucurie foarte mare de a dărui şi celorlalţi oameni din această experienţă. Toţi cei care am participat ne-am bucurat din plin de susţinerea ce ne-a fost oferită.”, relatează Evelina Adam.

Unitatea în diversitate a tuturor practicanţilor de YOGA din lume

Pentru toţi ceilaţi yoghini, momentul cel mai important al acestei zile a fost meditaţia Starea de unitate în diversitate a tuturor practicanţilor de YOGA din lume, ce a avut loc în 8 octombrie de la 21.00 la 21.30. Pe adresa redacţiei am primit de la Rebeca o relatare deosebită de la această meditaţie, pe care v-o oferim:

„Am început ziua de 8 octombrie cu o mare bucurie în suflet şi simţeam că sufletul meu sărbătorea cu mult entuziasm această Zi Internaţională a Yoga, simţind totodată o satisfacţie deosebită, ca şi cum ar fi aşteptat demult această ocazie.
Întreaga zi a fost aşadar pentru mine o sărbătoare minunată, trăită mai mult interior, care a fost încununată de meditaţia ce fusese anunţată pentru aceeaşi seară, cu tema Starea de unitate în diversitate a tuturor practicanţilor de YOGA din lume. Am început meditaţia cu acelaşi entuziasm debordant pe care l-am simţit toată ziua şi, aproape fără niciun efort de interiorizare din partea mea, m-am simţit „luată pe sus” de câmpul specific care se crease, câmpul de unison al tuturor celor care realizau meditaţia respectivă atunci. Am simţit chiar că în câmpul extraordinar care se crease erau incluse (chiar fără ştirea lor) toate sufletele de pe planeta noastră, care aspirau către Dumnezeu şi toate erau îndreptate către El, la unison, într-o stare de unitate plină de iubire, de seninătate şi de lumină. Sentimentul era copleşitor şi înălţător.
Îmi simţeam bucuria exuberantă, exteriorizată unindu-se cu bucuria tuturor celor care participau sufleteşte la această sărbătoare minunată, care cuprindea întreaga planetă. De altfel, toate stările minunate pe care le-am trăit în această meditaţie aveau dimensiuni planetare… Un sentiment nou pentru mine şi absolut încântător.

Încă de la început, l-am simţit pe ghidul nostru spiritual ca şi cum ar fi stat în mijlocul unei roţi a energiilor şi de la el plecau raze subtile, ca nişte fire magice, de care eram legaţi fiecare dintre noi (cei care ne conectăm la el), fire prin care primeam fiecare inspiraţiile şi ajutorul său divin. Am perceput în acest context că acţiunile noastre spirituale, asumate cu responsabilitate aveau impact asupra întregii planete. Senzaţia mea era aceea că prin aceste fire care ne conectau pe fiecare la ghidul nostru spiritual curgeau către noi inspiraţiile şi impulsurile sale divine, care, fiind în acord cu voinţa noastră sunt cele care ne determină să angrenăm acţiuni spirituale benefice, sublime, care ajută la ridicarea nivelului de vibraţie al întregii planete.
Apoi, ca şi cum aş fi trecut într-o a doua etapă, am simţit cum inima mea se lărgeşte din ce în ce mai mult, primind în ea toate fiinţele. Am fost chiar surprinsă să-mi dau seama la un moment dat, având conştiinţa mult expansionată (la nivelul întregii planete), că în inima mea erau cuprinse toate fiinţele de pe această planetă şi le îmbrăţişam pe toate în inima mea, într-o stare de iubire deplină, de unitate şi totodată de firesc. Simţeam că toţi suntem una şi aceeaşi fiinţă şi între noi nu există nicio diferenţă.

În continuare, starea mea s-a aprofundat, intrând tot mai adânc în propria mea fiinţă, în profunzimile inimii mele; mă simţeam că şi cum parcurgeam un fel de spaţiu interior, către profunzimi tot mai adânci ale fiinţei mele. Starea era una de o extremă simplitate, în sensul că profunzimea aceea era caracterizată de o simplitate extraordinară, pe care o recunoşteam ca fiind natura mea adevărată… Acolo, în adâncul fiinţei mele pot spune despre mine doar că existam… Nu mai era nimic de care să am nevoie, nu mai exista niciun gând, niciun sentiment, nicio percepţie… Mă simţeam imperturbabilă.. Simţeam că sunt nimic şi totodată că sunt totul, într-o simplitate şi un firesc deplin… Spre finalul meditaţiei s-a conturat din ce în ce mai mult o stare de triumf spiritual sublim, am simţit că întreaga noastră planetă era „invadată” de o lumină divină, înălţătoare şi toate sufletele de pe ea erau înălţate către Dumnezeu. Era o planetă a iubirii, a unităţii, a păcii, a armoniei…”

Citiţi şi:
Congresul Internaţional Yoga şi Înţelepciunea Planetară Milenară, Bucureşti 2008
Eşti gata de drum?

yogaesoteric
22 octombrie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More