Zuckerman şi primăria Bucureştiului, sau cum se pun la cale afaceri de zeci de milioane de euro

 

Nicușor Dan: Am primit promisiunea ambasadorului SUA privind transferul de tehnologie pentru un oraș inteligent

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat la finalul întâlnirii cu ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, că discuțiile au vizat deschiderea Bucureștiului către mari investiții, transferul de tehnologie pentru soluții de transport, dar și problema traficului de ființe umane.

Cum au fost implementate marile proiecte de digitalizare în administrația publică locală, ce priorități au pe agendă autoritățile locale pentru continuarea procesului de digitalizare, ce progrese au fost făcute în privința plăților electronice de taxe, impozite și servicii publice, cum ajută plățile electronice la debirocratizarea și simplificarea serviciilor publice la nivel local, în ce măsură se pot distribui la ora actuală ajutoarele și beneficiile sociale prin mijloace electronice de plată, dar și ce inițiative și soluții smart există pentru mobilitate urbană și digitalizarea plăților în transportul public au fost anunțate la videoconferința Profit.ro – Visa, care a avut loc în data de 3 noiembrie.

„Bucureștiul are potențialul de a deveni un centru regional în afaceri, un centru regional academic, un centru regional cultural. Și am vorbit (…) de deschiderea Bucureștiului către mari investiții. Bucureștiul este necesar să înceapă cu a pune bazele unei competiții economice în interiorul Bucureștiului și acele companii municipale au fost exact opusul a ceea ce înseamnă o competiție corectă pe piața din București. Am vorbit de un ajutor și de un transfer de tehnologie – și am primit promisiunea și sprijinul de la domnul ambasador – în ceea ce înseamnă oraș inteligent, în ceea ce înseamnă soluții de transport pentru mari orașe”, a arătat Nicuşor Dan, în cadrul unei declarații de presă, după întrevederea la care a participat și premierul Ludovic Orban.

Totodată, primarul general a precizat că a oferit asigurări privind sprijinul acordat de municipalitate victimelor traficului de ființe umane.
„Am vorbit (…) de problema traficului de ființe umane și am asigurat Ambasada SUA de suportul municipalității pentru centre de cazare pentru victimele traficului de ființe umane și pentru consiliere pentru aceste persoane. Nu în ultimul rând, vrem ca această relație să continue și am adresat domnului ambasador invitația de a vizita în viitorul apropiat Primăria Capitalei”, a adăugat noul primar.

Zuckerman vrea privatizarea companiilor Primăriei şi nu desfiinţarea lor

 „Companiile din subordine, mai puţin STB-ul şi Termoenergetica, sunt nişte trucuri juridice pentru a scăpa de parcursul de licitaţii şi cea mai mare parte dintre ele o să fie închise, este un angajament pe care l-am luat încă din campania electorală”, a declarat pe 31 octombrie Nicuşor Dan.

Pe 11 septembrie, el anunțase chiar și în cât timp dispar respectivele companii: „Cu toate formalităţile juridice – într-o jumătate de an. Într-o jumătate de an şi cu nuanţa că nu toate companiile”.

Pe 2 noiembrie, premierul României, Ludovic Orban, și primarul general Nicușor Dan au mers în vizită la ambasada SUA – un eveniment fără precedent și cât se poate de neavenit. În interiorul unui stat, cel care se deplasează la sediul autorității este ambasadorul străin și nu invers, cu excepția sărbătorilor naționale. Nu e clar pentru nimeni de ce s-au dus doi dintre cei mai importanți oameni în stat la discuții cu un ambasador străin pe terenul lui.

În jurul orelor 16, au apărut relatările presei despre declarațiile lui Zuckerman de după întrevedere: „Este nevoie să existe o rezoluţie pentru desfiinţarea companiilor deţinute de municipalitate. Au existat decizii ale instanţelor în trecut referitoare la desfiinţarea acestor companii, dar ele continuă să funcţioneze” afirmă el despre companiile primăriei.
Câteva ore mai târziu, la 19:51, a căzut adevărata bombă într-un comunicat oficial al ambasadei pe pagina sa Facebook:
„Astăzi, Ambasadorul Adrian Zuckerman i-a întâmpinat la Ambasadă pe noul Primar al Bucureștiului, Nicușor Dan și pe Prim-ministrul Ludovic Orban. Ambasadorul l-a felicitat pe Primarul Dan pentru câștigarea alegerilor și pentru politica sa de deschidere și transparență. Ambasadorul i-a promis Primarului sprijin în vederea găsirii unor soluții practice și inteligente pentru problemele legate de infrastructură și transport. Cei trei au mai discutat și modurile în care ar putea coopera Ambasada, Primăria București și Guvernul României, pentru a oferi adăposturi și servicii profesioniste victimelor traficului de persoane.

Au mai vorbit și despre importanța privatizării companiilor municipale, care, în ciuda hotărârilor pronunțate în instanță, continuă să funcționeze. Astfel de companii împiedică concurența de pe piața liberă, prin faptul că pun piedici companiilor din sectorul privat care ar putea concura pentru a efectua lucrări în beneficiul orașului și, de cele mai multe ori, reprezintă un paradis al patronajului politic.”

Deci legendarele și păguboasele companii ale primăriei generale, declarate ilegale de instanță, pline de datorii, suprapopulate cu angajați și falimentare nu mai e necesar să fie închise, așa cum a promis permanent Nicușor Dan de atâta amar de vreme. Companiile bucureștene, cele 22, e nevoie să fie privatizate. Nici vorbă de așa ceva în declarațiile de după întâlnire ale ambasadorului american, în lumina reflectoarelor, să zicem așa. Doar o frază strecurată discret într-un comunicat pe înserat.

Ambasadorul SUA pune cruce locurilor de veci

Senzațional! Ambasadorul Statelor Unite la București a decis și a impus scoaterea la mezat a 20 de companii ale Primăriei Generale a Capitalei. Între acestea este și compania care administrează cimitirele. Uriașa afacere, care anual înseamnă miliarde de euro, a fost tranșată cât ai bate din palme în sediul Ambasadei Statelor Unite la București. Care este șmecheria? Și ce interese are la acest capitol domnul Zuckerman?

Șmecheria este uriașă. Pe măsura intereselor ambasadorului Statelor Unite la București, care a adoptat în mod implacabil comportamentul unui guvernator al României. Să explicăm pe scurt. În mai multe intervenții, făcute înaintea campaniei electorale, dar și în timpul acesteia, ca și imediat după, Nicușor Dan s-a pronunțat ferm pentru desființarea imediată a 20 dintre cele 22 de companii ale Primăriei Generale. Sub motiv că ele ar avea un număr uriaș de angajați, respectiv 33.900, și consumă o bună parte din bugetul Capitalei. Pe parcursul scurtei vizite efectuate împreună cu premierul Ludovic Orban pe teritoriul Statelor Unite, respectiv la ambasadă, domnul Adrian Zuckerman l-a răzgândit pe noul primar general. Companiile nu vor fi desființate, ci vor fi privatizate.

Înainte să vedem ce înseamnă asta, cu riscul de a încărca memoria cititorului, iată lista acestor companii, pentru că numai astfel vom avea dimensiunea fabuloasă a afacerii care se pune la cale:
Compania Municipală Imobiliară
Compania Sănătate pentru Toți
Compania de Iluminat Public
Compania Consolidării
Compania de Dezvoltare Durabilă
Compania de Publicitate și Afișaj
Compania Ecoigienizare
Compania Municipală de Tehnologia Informației
Compania Națională de Managementul Transporturilor
Compania de Agrement
Compania Parcuri și Grădini
Compania de Pază și Securitate
Compania de Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde
Compania de Protecție Civică și Voluntariat București
Compania Municipală Energetică
Compania de Străzi, Poduri și Pasaje
Compania de Managementul Traficului
Compania Turistică
Compania de Administrare a Cimitirelor

În lista de mai sus nu se regăsesc cele două companii pe care Nicușor Dan le-a exclus de la desființare, respectiv Societatea de Transporturi București și Termoenergetica. Dar nu știm dacă domnul guvernator Zuckerman le exclude de la privatizare. Nu știm încă. Din enumerarea de mai sus, putem înțelege cu ușurință dimensiunea extraordinară a operației de privatizare preconizată și decisă în ultimul moment al unei întâlniri desfășurate probabil în bula superprotejată din interiorul Ambasadei Statelor Unite. Un spațiu în care convorbirile nu pot fi interceptate în niciun fel.

Observăm cum Primăria Generală a Capitalei funcționează ca un fel de Guvern, ministerele fiind în acest caz înlocuite de aceste companii, care, până la Gabriela Firea, au fost parte integrantă din aparatul Municipalității, iar în timpul mandatului ei au fost externalizate. În esență, cea mai mare parte a bugetului uriaș al Primăriei Generale, plus cei mai mulți bani atrași din proiecte pe fonduri europene au trecut și urmau să treacă prin trezoreria acestor companii. Pentru că ele puneau și urmau să pună în operă toate deciziile luate de Consiliul General. Dar de unde vin banii? De unde vin miliardele cheltuite anual de instituțiile subordonate sau asociate Primăriei Generale? Aceste fonduri sunt generate de impozite și taxe pe care le plătesc sistematic cetățenii celui mai bogat oraș din România. Cu veniturile cele mai consistente. Cu proprietățile imobiliare cele mai taxabile. Acești bani merg la Guvern, iar Guvernul întoarce o parte din ei, mică, dar totuși de ordinul miliardelor, către trezoreria Primăriei Generale. Iar alți bani vin din proiecte. Finanțate de Uniunea Europeană.

Acum să răspundem la întrebarea în ce constă marea afacere preconizată de Ambasadorul Statelor Unite la București, din postura sa de guvernator. Aceste companii, în care lucrează un număr uriaș de specialiști în diverse domenii, vor fi privatizate pe nimic. Se va constata, așa cum veți afla în curând, că ele nu au apucat să obțină vreun profit. Sunt înființate prea de curând. Unele chiar lucrează pentru moment în pierdere. Vor fi privatizate pe nimic, la pachet cu întreaga lor infrastructură. Sedii, care înseamnă clădiri și terenuri, utilaje, unele extrem de complexe etc. Tot la pachet vin și specialiști, unii de primă mărime, care lucrează în toate domeniile pe care le acoperă aceste companii.

Beneficiarii privatizării nu pot fi decât firme concurente cu capital privat, care acționează în prezent pe piață sau chiar societăți care se vor înființa înadins, ca ciupercile, pentru a se alege cu ceva la capătul hăcuirii care se pune la cale. După care ele vor accesa miliardele din bugetul Primăriei Generale pentru a se ocupa de domeniile pe care le-am enumerat mai sus, dar păstrând sub formă de profit o parte însemnată a acestora. Cu alte cuvinte, dacă domnul Zuckerman va decide în viitor ca cimitirele să fie preluate de un om de afaceri ales de domnia sa, acesta se va trezi peste noapte multimilionar. Va lua de-a gata toate taxele aferente locurilor de veci și tot câștigul de pe urma lucrărilor de înfrumusețare, de modernizare și de întreținere care se efectuează zilnic în cimitirele Capitalei. Să zicem că domnul X va fi norocosul câștigător al cimitirelor. Vă asigurăm că va spune nu că Dumnezeu i-a pus mâna pe cap, ci că domnul Adrian Zuckerman a făcut acest gest generos, prin care l-a blagoslovit cu milioane și poate cu zeci de milioane de euro. Ori, în aceste condiții, va căuta în fel și chip o posibilitate de a se revanșa. Chiar dacă nu a existat în prealabil o înțelegere în acest sens.

Bogdan Tiberiu Iacob, arheologul presei de investigație din România, consideră că ne aflăm în pragul unei a doua dintre cele mai mari afaceri făcute în România pe bani publici și privați de către un reprezentant al Statelor Unite, ambasador la București, transformat în mega om de afaceri. prima fiind de acum concretizată și publică, preluarea Fondului Proprietatea de către înaintașul lui Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite la București Mark Gitenstein.

Dar ce ne facem cu Nicușor Dan? Care până ieri promitea una și care începând de ieri face alta? Iar această „alta” nu mai este o nevăzută. Dimpotrivă. A fost văzută. Iar dacă se săvârșește, spre paguba milioanelor de bucureșteni și spre bucuria unor oameni de afaceri din anturajul factorului intern și factorului extern, cine va scoate castanele din foc? Nu cumva chiar Nicușor Dan?

Citiţi şi:

Gheorghe Piperea, despre România: «O colonie ținută în frâu de vătafi semianalfabeți»

Dan Diaconu: «M-am săturat de SUA!»

 

yogaesoteric
21 noiembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More