10 minciuni despre care toată viața ai crezut că sunt adevărate

 

Mai mulţi megapixeli înseamnă o cameră mai bună

Este una dintre cele mai răspândite concepţii greşite. Şi totul se datorează marketingului care ne spune de ani de zile că „mai mult înseamnă mai bine”, încercând să-i convingă pe potenţialii cumpărători să cheltuie sume mai mari.

De fapt, nu doar numărul de megapixeli contează în nivelul de calitate al unui aparat foto sau a unei camere pentru smartphone. Pentru că mai mulţi megapixeli nu înseamnă neapărat o fotografie mai bună. Iar uneori, să înghesui prea mulţi megapixeli pe un senzor mic creează chiar zgomot pe imagine şi efectul opus. Mult mai mult contează sensibilitatea la lumină, lentilele sau obiectivul în cazul aparatelor foto, apertura, viteza de expunere sau performanţele senzorului şi ale softului de procesare.

Mac-urile nu se pot virusa

„M-am săturat de Windows, e plin de malware, îmi iau Mac!” De câte ori n-ai auzit fraza asta? Află că e complet falsă. Există malware şi pentru OS X, în special în macro-urile pentru documentele Word şi Excel. Apple recunoaşte oficial existenţa acestui pericol pentru sistemul lor de operare. Vestea bună e că sunt foarte puţini viruşi. Numărul lor mic are două explicaţii: Mac-urile sunt mult mai puţine comparativ cu PC-urile care rulează Windows, iar OS-ul Apple are la bază Unix, care permite mult mai puţin acces unui user sau program fără privilegii speciale.

Este bine să descarci şi să încarci mereu complet bateria telefonului

Da, e bine. Dacă ai mai avea baterie NiMH. Dar bateriile pe bază de Litiu nu funcţionează aşa, pentru că nu mai au acea memorie a metalului. De fapt, cel mai bine este să eviţi descărcările complete şi nici să nu o încarci mereu până la 100%. Cel mai bine este să urmăreşti să îţi păstrezi bateria în intervalul 20%-90% şi, cam doar o dată pe lună să efectuezi un ciclu complet de încărcare şi descărcare pentru recalibrare.

Pong a fost primul joc video

A fost poate primul joc de care am auzit cu toţii. Adevărul este altul. Calculatoarele sunt mult mai vechi decât crezi. Pong a fost inventat în 1972 de Atari şi seamănă cu tenisul, pentru cei care nu au auzit de el. Însă pe atunci jocurile video aveau deja vreo 20 de ani vechime. Primul joc video de succes a fost creat în 1952. Se numea OXO şi era un x şi zero ce putea fi jucat pe computerele EDSAC, pe un ecran de osciloscop. A fost inventat de Alexander Douglas şi a reprezentat teza sa de doctorat pentru Cambridge.

Fişierele şterse din Recycle Bin sunt pierdute pe veci

Pentru cei care nu se pricep la calculatoare, să şteargă din greşeală un fişier cu Shift+Delete poate fi o tragedie. Din fericire (sau din păcate, dacă cel care recuperează datele este pus pe rele), fişierele şterse încă păstrează o urmă fizică pe hard şi pot fi recuperate cu uşurinţă, cu ajutorul softurilor dedicate. Datele se păstrează până când pe sectorul respectiv informaţia este suprascrisă. Singurele metode care şterg definitiv sunt cele de tip military grade sau distrugerea fizică efectivă a suportului media.

Einstein a fost corigent la matematică

E un fel de legendă istorică. Adevărul este că Albert Einstein nu a picat la matematică, aşa cum s-a scris într-un tabloid al vremii. Chiar celebrul fizician a infirmat, atunci când i s-a arătat articolul respectiv. De fapt, înainte să împlinească 15 ani, Einstein stăpânea la perfecţie integralele şi diferenţialele. Singurul examen pe care l-a picat a fost în 1895, la Şcoala Politehnica Federală. Era totuşi cu doi ani mai tânăr decât restul candidaţilor.

Metalele puse în cuptoarele cu microunde strică circuitele electrice

Obiectele metalice puse într-un cuptor cu microunde nu strică cuptorul. Totuşi, nu faceţi asta, pentru că metalul respectiv va produce scântei şi posibil să facă arc electric. Se va încinge îndeajuns de mult încât să topească componentele de la interior sau să te trezeşti că încep să ia foc. Un alt mit este cel conform căruia la microunde mâncarea se încălzeşte de la interior spre exterior. Este fals, pentru că atunci când pătrund în materia respectivă, microundele îşi pierd radiaţia exponenţial.

Marele zid chinezesc este singura construcţie vizibilă de pe Lună

Întreabă-ţi prietenii care este singura construcţie făcută de om vizibilă de pe Lună şi-ţi vor răspunde: „Marele Zid Chinezesc”. Total fals. Niciunul dintre astronauţii care au participat în programul Apollo nu a putut vedea vreo construcţie umană de pe lună. Şi chiar şi astronauţii aflaţi pe orbita Pământului îl văd cu mare greutate, spre deosebire de luminile oraşelor, care pot fi văzute cu uşurinţă de pe partea opusă Soarelui. Chiar şi faimosul Chris Hadfield a încercat să-l găsească de la bordul ISS, dar a spus că este foarte dificil, pentru că „Marele Zid este îngust şi cenuşiu”.

Iarna vine când Pământul este la distanţă mai mare de Soare

Anotimpurile nu au drept cauză apropierea Pământului de Soare. De fapt, planeta noastră se afla în cel mai îndepărtat punct faţă de Soare tocmai atunci când în emisfera nordică este vară. Adevărul este că anotimpurile apar datorită inclinării axei Pământului la 23,4 grade. În timp ce planeta noastră orbitează în jurul Soarelui, suprafaţa planetară primeşte lumina în cantităţi diferite. Cea mai multă lumină o primeşte suprafaţă care este perpendiculară. Tocmai de aceea, în iulie, în emisfera nordică zilele sunt mai lungi, iar în ianuarie sunt mai scurte. Simultan, în emisfera sudică se petrece invers.

Thomas Edison a inventat becul

Edison este creditat de obicei pentru invenţia becului, dar faimosul inventator american nu e singurul care a contribuit la apariţia tehnologiei. Cu aproape 80 de ani înainte, italianul Alessandro Volta (de la el vine şi denumirea măsurii electrice – volţi) a creat prima metodă de generare a curentului electric: pila voltaică. La scurt timp după aceasta, englezul Humphrey Davy a produs prima lampă electrică. A conectat o pilă voltaică la doi electrozi din cărbune. Lampa sa cu arc electric este primul dispozitiv care a reuşit să producă lumină, deşi nu era foarte practică. Iar în 1840, Warren de la Rue a inventat un bec cu filament din platină. Marea piedică în calea succesului comercial a fost însă costul ridicat al platinei. Până în 1879 au mai fost şi alţii care au îmbunătăţit conceptul, însă Thomas Edison a fost cel care l-a patentat.


Citiţi şi:

5 aspecte uimitoare, inedite și mai puțin cunoscute despre Marele Zid Chinezesc

Specia zburătoare cea mai rapidă la zborul orizontal nu este drepneaua neagră, așa cum se credea până acum, ci un… liliac!

Ştiaţi că există PEŞTI CARE POT ZBURA zeci sau chiar sute de metri?

 

yogaesoteric
17 noiembrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More