14 copii din Argentina au decedat toți după ce au făcut parte din studiile de vaccin ce au fost efectuate de firma GlaxoSmithKlineFirma a fost apoi amendată cu doar 93.000 de dolari

 


14 copii din Argentina au decedat după ce au făcut parte din studiile de testare ale unui nou vaccin antipneumococic efectuate de firma GlaxoSmithKline. Cu toate acestea, firma a fost amendată cu doar 93.000 de dolari!

În 2012, un judecător argentinian a găsit vinovată compania GlaxoSmithKline de efectuarea de teste ilegale ale acestui nou vaccin. Compania a fost găsită vinovată de efectuarea unor teste pe oameni (fapt care este interzis în Argentina) și de falsificarea acordului parental încheiat de companie pentru a experimenta pe copii.

Curtea a ajuns la această decizie ca urmare a unui raport făcut de Administraţia Naţională pentru Medicamente, Hrană şi Tehnologie (National Administration of Medicine, Food and Technology, ANMAT), care a ajuns la concluzia că studiul care s-a intitulat Busolă (Compass), realizat între 2007 și 2008, „conține erori” în procesul de obținere a scrisorilor de permisiune necesare aplicării vaccinului testat.

Compania a manipulat participanții și a încălcat astfel drepturile pacienților. În testare au fost incluși și „pacienți care nu au reușit să îndeplinească condițiile clinice necesare pentru a fi supuși programului”.
Pentru studiul vaccinului au fost recrutați 15.000 de copii, toți sub vârsta de 1 an, toți din rândul familiilor sărace. Testele au fost făcute în trei spitale publice din trei provincii argentiniene diferite.

Această situaţie scandaloasă a fost descoperită de către medicul pediatru Ana Marchese, care a aflat de studiul Compass în timp ce lucra la unul dintre spitalele publice. Ea a raportat încălcările legislative către Federația Argentiniană a Profesioniștilor din Sănătate (FESPROSA), federație care a preluat cazul şi a făcut ulterior plângerile penale împotriva guvernului.

„Firma GSK Argentina a întocmit un protocol în spital și a recrutat mai mulți medici care lucrau la stat şi care au lucrat şi la acest studiu”, a spus medicul pediatru Ana Marchese. „Aceşti medici au profitat de mulți părinți analfabeți, care și-au adus copiii la spital și care au acceptat tratamentul ca urmare a presiunii, constrângerii și dezinformării. Părinții au semnat forțat un acord de 28 de pagini, neștiind de fapt ce anume semnează.”

„Companiile farmaceutice […] nu pot experimenta [pe oameni, n.n.] în Europa sau în Statele Unite ale Americii, astfel încât acestea sunt nevoite să vină aici, să o facă în țările din lumea a treia”, a spus medicul pediatru Ana Marchese.

Teste similare studiului Compass, care a fost realizat în scopul de a testa un nou vaccin antipneumococic, au fost efectuate și în Columbia și Panama.

În apărarea sa, firma GSK a declarat că noul vaccin nu este semnificativ diferit de vaccinurile pneumococice existente. Însă nimic nu justifică modul în care noul vaccin a fost testat pe copii. Mai ales în situația în care efectele acestui vaccin au fost dramatice: 14 copii din Argentina au decedat după ce au făcut parte din studiile de vaccin efectuate de firma GlaxoSmithKline.

Penalitățile ridicole la care a fost supusă firma, de doar 93.000 de dolari, arată că o viață de bebeluș a fost evaluată la aproximativ 7.000 de dolari.


Notă:
În multe spitale din România se fac teste pe pacienți pentru medicamentele noi. Mulți medici români au acceptat să fie plătiți cu sute sau mii de euro pe pacient pentru astfel de teste. Pacienții români, deși au semnat diverse foi ca şi cei din Argentina, în realitate habar nu aveau ce anume se testează pe ei.

Reamintim că, în decembrie 2015, în loc să cumpere un vaccin hexavalent complet testat și verificat, Ministerul Sănătății a acceptat să cumpere vaccinul Hexaxim, un vaccin aflat încă în perioada de strictă monitorizare pentru depistarea unor eventuale efecte adverse. Vaccinul e administrat tuturor bebelușilor din România de trei ori la rând la 2, 4 și 11 luni. Bebelușii sunt „cobaii” pe care se testează în masă vaccinul Hexaxim, în perioada lui de monitorizare a efectelor adverse. Reamintim că, deși aprobat de UE, vaccinul Hexaxim nu este administrat bebelușilor din Uniunea Europeană. El a fost administrat până acum, în masă, doar bebelușilor din Kazahstan și celor din România.


Citiţi şi:

Fetiţă de doi ani, găsită moartă la două zile după vaccinare!

Ancheta despre cum (NU) ţin autorităţile române evidenţa efectelor adverse ale vaccinurilor (III)
 

 

yogaesoteric
13 iunie 2016

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More