18. Cele zece neplăceri cauzate de noi înşine


1. A te stabili în viaţa de familie fără a avea mijloace sigure de existenţă, înseamnă să-ţi cauzezi tu singur aceeaşi neplăcere pe care şi-ar provoca-o un idiot care mănâncă fructul cel otrăvit al omagului.

2. A-ţi duce mereu viaţa în deplină ignoranţă este ca şi cum ai sări tu singur într-o prăpastie adâncă.

3. A trăi permanent în ipocrizie este ca şi cum ţi-ai turna singur otravă în mâncare.

4. Dacă îţi lipseşte fermitatea, şi totuşi încerci să acţionezi ca şef al unei comunităţi spirituale, înseamnă să-ţi provoci tu singur o neplăcere similară ca aceea a unei bătrâne slăbite care încearcă să păzească singură o turmă de oi.

5. Dacă te consacri în întregime unor ambiţii egoiste şi nu lupţi pentru binele celorlalţi, îţi cauzezi tu singur o mare neplăcere similară cu aceea pe care o încearcă un orb care s-a rătăcit în deşert.

6. Dacă încerci să întreprinzi unele lucruri care evident te depăşesc, deoarece sunt dificile, fără a avea cu adevărat puterea şi abilitatea de a le duce la bun sfârşit, înseamnă să-ţi provoci singur o neplăcere similară cu aceea pe care o încearcă un om slăbit şi anemic, care vrea să ducă în spinare o povară ce este mult prea grea pentru el.

7. Dacă nu respecţi preceptele pline de înţelepciune ale sistemului YOGA sau pe acelea ale maestrului tău spiritual, din orgoliu şi autosatisfacţie, înseamnă să îţi provoci singur o neplăcere similară cu aceea a unui rege care duce o politică perversă.

8. A-ţi risipi timpul colindând prin lume în loc sa te consacri plin de dăruire practicilor YOGA şi meditaţiei, înseamnă să îţi provoci singur o neplăcere la fel de mare cu aceea a unui cerb care coboară în vale, în loc să rămână în munţi, unde se afla în deplină siguranţă.

9. A te lăsa absorbit de urmărirea unor ţeluri lumeşti, decât de atingerea Înţelepciunii Divine, înseamnă să-ţi provoci singur o neplăcere la fel de mare ca aceea a unui vultur care şi-a rupt o aripă.

10. A-ţi însuşi fără scrupule ofrandele aduse maestrului său Trinităţii, înseamnă să-ţi provoci o neplăcere comparabilă cu aceea a unui copil care înghite un cărbune aprins(15).

Acestea sunt cele 10 neplăceri care sunt cauzate de noi înşine.

Înapoi                            Continuare…

(15)Karma rea care rezultă dintr-o asemenea acţiune va fi la fel de dureroasă din punct de vedere spiritual ca şi durerea pe care o provoacă – fizic – înghiţirea unui cărbune aprins.

yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More