17. Cele zece lucruri inutile(12)


1. Corpului nostru fizic efemer şi iluzoriu, este inutil să îi arătăm o atenţie excesivă.

2. Ţinând cont de faptul că, totdeauna după moarte, noi nu luăm absolut nimic din toate cele fizice cu noi pe lumea cealaltă din tot ceea ce fizic, acum, ne aparţine şi că propriile noastre rămăşiţe fizice sunt scoase atunci din casa care ne-a aparţinut, este absolut inutil să muncim excesiv de mult şi chiar să suferim multe privaţiuni pentru a aduna lucruri fizice cât şi pentru a construi o locuinţă în această lume.

3. Ţinând cont de faptul că, cel mai adesea, imediat după moarte, descendenţii noştri (dacă sunt ignoranţi din punct de vedere spiritual), sunt incapabili să ne mai ofere fie chiar şi cel mai mic ajutor în lumea de dincolo, este complet inutil să le lăsăm drept moştenire bogăţiile noastre pământeşti în locul celor spirituale, fie chiar şi din cauza afecţiunii pe care le-o păstrăm(13).

4. Ţinând cont de faptul că după moarte noi ne continuăm drumul singuri în lumea de dincolo, fără prieteni şi fără familie, este complet inutil să le consacrăm acestora, pe parcursul vieţii, prea mult timp (în detrimentul practicii noastre spirituale), numai pentru a le face pe plac sau pentru a-i copleşi cu afecţiunea noastră ataşată(14).

5. Ţinând cont de faptul că toţi descendenţii noştri, fără excepţie, sunt fiinţe muritoare, şi că ei vor pierde la rândul lor, după moarte, bunurile materiale pe care noi am putea să le lăsăm drept moştenire, este complet inutil să facem cadou aceste bunuri.

6. Ţinând cont de faptul că, imediat după moarte, noi ne abandonăm în totalitate propria noastră locuinţă, este complet inutil să ne consacrăm viaţa dobândirii de lucruri materiale.

7. Ţinând cont de faptul că nerespectarea legămintelor spirituale atrage după sine o stare mizerabilă de existenţă, este aproape inutil să intrăm pe o cale spirituală cum este YOGA, dacă în realitate noi nu aspirăm să ducem o viaţă cu adevărat sfântă.

8. Este complet inutil doar să asculţi Învăţăturile pline de înţelepciune ale sistemului YOGA şi să reflectezi în mod speculativ asupra lor, fără ca să le practici, pentru a atinge cu adevărat puterile spirituale care pot într-adevăr să te ajute în clipa morţii.

9. Este aproape inutil să trăieşti fie chiar o vreme îndelungată alături de un maestru spiritual dacă, lipsindu-ţi aspiraţia, abnegaţia şi umilinţa, eşti cu toate acestea incapabil să evoluezi spiritual.

10. Ţinând cont de faptul că toate fenomenele aparente ale existenţei sunt întotdeauna efemere, tranzitorii, schimbătoare, instabile, şi că niciodată viaţa lumească nu ne poate oferi acces la adevărata Realitate, nici vreun câştig permanent, este complet inutil să ne consacrăm acţiunilor lumeşti neprofitabile din punct de vedere spiritual, care sunt urmărite în detrimentul căutarii Divinei Înţelepciuni.

Acestea sunt cele zece lucruri inutile.

Înapoi                         Continuare…

(12)Aceste lucruri sunt inutile în sensul indicat de Milarepa atunci când el a realizat că viaţa noastră nu trebuie să fie risipită în vâltoarea lumii, fără a trage nici un profit spiritual. Învăţăturile simple cuprinse în această categorie de percepte conduc, prin practică perseverentă, la încetarea oricărei acţiuni care să aibă un scop egoist. Ele formează suprema doctrină a renunţării la fructele acţiunilor noastre cu oferirea acestora lui DUMNEZEU şi sunt subiacente căii numită KARMA YOGA, care este amplu prezentată în faimosul text spiritual BAGHAVAD GITA.

(13)Risipirea momentelor atât de importante ale vieţii în acumulări de bunuri materiale, sperând prin aceasta că vom ajunge să beneficiem atât noi cât şi familia noastră, nu este niciodată un lucru înţelept. Timpul petrecut pe pământ trebuie consacrat obţinerii de bogăţii spirituale, singurele care sunt cu adevărat nepieritoare. Acestea sunt bogăţiile pe care părinţii ar trebui să le lase moştenire copiilor lor mai degrabă decât să le intensifice şi să le prelungească sclavia în existenţa SAMSARA-ică. Acest percept este dezvoltat şi prezentat ceva mai nuanţat în următoarele două.

(14)Timpul consacrat familiei şi prietenilor nu trebuie să fie folosit exclusiv în a le arăta în mod excesiv afecţiunea şi bunăvoinţa noastră, ci mai degrabă noi trebuie să-i ajutăm cu tenacitate ca aceştia (rudele şi prietenii) să păşească la rândul lor pe calea spirituală pentru a pătrunde astfel şi ei în universul divin în care toţi suntem uniţi în aceeaşi fraternitate. Relaţiile sociale convenţionale fiind efemere şi iluzorii este complet inutil ca yoghinul să-şi risipească excesiv de mult în ele momentele preţioase ale existenţei sale ca fiinţă umană încarnată.

yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More