4 beneficii surprinzatoare ale cântatului asupra sănătăţii

 

Chiar dacă nu te poţi lăuda cu o voce de invidiat, iar cei din jur îţi fac semne disperate să te „calmezi”, ar fi bine să te mai gândeşti o dată înainte de a te opri din cântat. Specialiştii site-ului sixwise.com au găsit câteva beneficii surprinzătoare ale cântatului asupra sănătăţii.

1. Reduce stresul şi durerea

În timp ce cânţi scad pulsul şi tensiunea arterială, stresul se reduce, spune Patricia Preston-Roberts, specialist în terapie prin muzică în New York. Ea utilizează cântatul pentru pacienţi care au suferit traume fizice şi psihice. „Persoanele care au fost traumatizate îşi doresc de multe ori pur şi simplu să iasă din trup. Folosind vocea îi ajutăm să reia legătura cu trupul lor. În plus, cântatul blochează mai mulţi centri nervoşi care captează durerea.”

2. Face bine la bătrâneţe

Cântatul în cor face bine tuturor, însă este şi mai util, se pare, persoanelor în vârstă. După un studiu realizat timp de trei ani, s-a constatat că membrii unui cor format din adulţi de peste 55 de ani au avut mai puţine vizite la medic, mai puţin probleme cu ochii, au fost mai puţin predispuşi la depresii, n-au avut nevoie de medicamente şi nici n-au căzut atât de des pe cât o făceau înainte. Chiar şi conducătorul studiului, dr. Gene D. Cohen, directorul Centrului de cercetări în domeniul Îmbătrânirii şi Sănătăţii din cadrul Universităţii George Washington, a fost surprins de rezultate. „Media de vârsta a persoanelor din cor era de 80 de ani. Nu mă aşteptam ca efectul acestei activităţi să fie aşa de mare asupra unor oameni la vârste atât de înaintate”, a declarat dr. Cohen. În plus, bătrâneii şi-au îmbunătăţit semnificativ respiraţia, dar au lucrat din plin şi la poziţia trupului.

3. Previne boala Alzheimer

Cercetările au mers mai departe şi s-a pus problema dacă nu cumva starea de bine pe care o dă cântatul poate aduce contribuţii majore şi asupra celor care au probleme de demenţă, pierderea memoriei sau Alzheimer. „Partea creierului care coordonează vorbirea este diferită de cea care procesează muzica, aşa că persoanele care suferă de probleme precum demenţa se pot bucura mai mult timp de muzică, chiar dacă nu mai pot conversa”, spune Clive Ballard, director al centrului de cercetării din cadrul Alzheimer’s Society și profesor la King’s College din Londra.

4. Îmbunătăţeşte sistemul imunitar

Ştim cu toţii că în momentul în care avem o problemă, sistemul nostru imunitar „lasă garda jos” şi predispune organismul la diverse boli. Studii realizate la Universitatea din Frankfurt, Germania, relevă faptul că persoanele care cântă în mod frecvent au un nivel mai ridicat de imunoglobulină A şi cortizol. Doar să asculţi muzică, nu are acelaşi efect.

Citiţi şi:

Muzica va fi o terapie a viitorului, consideră profesorul Giorgio Fabbri

Muzica în locul medicamentelor: meloterapia

 

yogaesoteric
14 martie 2020

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More