5 cure bune oricând

 

Pentru menţinerea sau redobândirea sănătăţii, cât şi pentru o stare generală de bine, curele cu fructe şi legume proaspete sunt unele dintre metodele cele mai la îndemână, care şi-au dovedit din plin eficienţa.

În acest articol facem cunoştinţă cu 5 tipuri de cure, care sunt indicate pentru detoxifierea, ameliorarea unor boli, menţinerea unei siluete armonioase şi frumuseţe.

Cura cu mere

În ce constă:

Varianta I: timp de patru săptămâni, cu 20 de minute înaintea fiecărei mese, se mănâncă 1-3 mere.
Varianta II: timp de 1-3 zile, se consumă exclusiv mere.

Pentru cine-i bună:
Varianta I este foarte eficientă în combaterea bolilor metabolice (diabet, gută, obezitate), împotriva tulburărilor de tranzit intestinal, contra unor afecţiuni respiratorii, ba chiar şi a unor forme mai uşoare de cancer.
Varianta II, mai dură, este foarte eficientă împotriva obezităţii, a unor afecţiuni tumorale, a colitei de putrefacţie.
Cura intensivă nu poate fi ţinută de oricine, fiindu-le contraindicată persoanelor subponderale, hipotensive ori cu început de gastrită sau ulcer.

Consumul regulat de mere (1 măr/zi) ajută în prevenirea bolilor de inimă, a tulburărilor hepatobiliare, a afecţiunilor reumatice, a cancerului.

Pentru frumuseţe:

Foloseşte în locul loţiunii tonice o infuzie de coajă de măr preparată astfel: coaja unui măr se pune într-o cană cu apă călduţă, se lasă acoperită până ce ajunge la temperatura camerei.

Cura cu prune

În ce constă:

Fie un pahar cu suc (obţinut la storcător din fructe proaspete) băut cu 30 de minute înainte de mesele principale, fie 8-10 prune mâncate dimineaţa, înaintea micului dejun.

Pentru cine-i bună:

Cura cu prune se recomandă reumaticilor şi hipertensivilor datorită puternicului efect diuretic. Prunele sunt şi un bun laxativ, de aceea li se recomandă celor cu constipaţie cronică.
Chiar dacă prin fierbere îşi pierd din calităţi, prunele sub formă de compot sunt foarte bune pentru cei cu hemoroizi.

Curele cu prune au şi o puternică acţiune anticelulitică.
Greutatea în plus – chiar multe kilograme acumulate în timp – dispare mai uşor dacă mănânci trei zile pe săptămână exclusiv prune. Atenţie însă, prunele sunt contraindicate în hiperglicemie, deci nu recurgeţi la această metodă de armonizare a greutăţii trupului dacă aveţi diabet.
Cura cu prune detoxifică organismul, ajutându-te să elimini atât toxine, cât şi… grăsime.

Pentru frumuseţe:
Prunele sunt foarte bune pentru îngrijirea tenului normal. Se face o mască din 5-6 prune zdrobite, fără coajă. Se întinde crema obţinută pe faţă şi se ţine timp de 20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă distilată sau apă plată.

Cura cu struguri

În ce constă:

Cura de intensitate mare:
În primele trei zile, se consumă progresiv 0,5 kilograme de struguri în prima zi, 1 kilogram într-a doua, 1,5 kilograme în cea de-a treia zi. După cele trei zile de acomodare, în care îţi obişnuieşti metabolismul, timp de alte cinci zile mănânci doar struguri (dacă aveţi multe kilograme de dat jos, puteţi ţine cura zece zile).
Cura de intensitate medie:
Două zile pe săptămână se consumă doar struguri: 1,5-3 kilograme pe zi.
Cura de intensitate scăzută:
În fiecare zi, se consumă măcar 0,5 kilograme de struguri, iar restul alimentelor se aleg cu grijă, să fie cât mai naturale, neprelucrate.

Cura cu must:

Trei pahare cu must în fiecare zi, timp de o lună, ajută la detoxificare, pregătind organismul de iarnă. Este indicată şi în hepatite cronice, tuberculoză, enterocolite, cistite (este necesar să fie păstrat în sticle curate şi sterilizate imediat ce-a ieşit de sub teasc).

Pentru cine-i bună:
Sub atentă supraveghere, chiar şi în bolile de nutriţie, având efecte spectaculoase. Suferinzii de gută, reumatism şi artroză sunt printre cei mai avantajaţi, pentru că strugurii ajută ţesuturile să se cureţe de reziduurile alimentare. Anemicii prind putere, iar cei cu hipertensiune se pot baza pe cura de struguri pentru că, asemenea usturoiului, strugurii sunt un reglator de tensiune.

Cura de struguri curăţă rinichii, diminuează aciditatea urinară, ajută ficatul să funcţioneze optim.

Pentru frumuseţe:

Se zdrobesc doi pumni de boabe de struguri foarte bine spălate şi se aplică pe faţă cu un tampon. Se menţine masca 2-3 minute, apoi se clăteşte cu multă apă. Veţi căpăta o piele mai fină, curată şi netedă.

Cura cu roşii

Consumul constant de roşii previne bolile cardiovasculare. Potasiul, care se găseşte din belşug în roşii, ajută la scăderea tensiunii arteriale.

În ce constă:

Cura cu roşii: cel puţin două roşii crude pe zi, măcar o lună.
Cura cu suc de roşii: un pahar cu suc de roşii în fiecare zi, vreme de minimum două săptămâni.

Pentru cine-i bună:
Sucul şi pasta de roşii protejează articulaţiile, celulele nervoase şi vasele de sânge, având efect direct asupra presiunii sangvine ridicate şi în cazul unor boli vasculare (ateroscleroză coronariană, tromboză, hipervâscozitate sangvină).
Prin alcalinizarea sângelui (posibilă graţie conţinutului ridicat de săruri minerale, îndeosebi de potasiu şi magneziu), roşiile sunt indicate în tratarea bolilor reumatismale, în poliartrite şi gută.
Roşiile sunt recomandate în curele de slăbire, având un conţinut caloric foarte redus, unul mare de vitamine şi proprietatea de a ţine de… sete.
Roşiile conţin niacină (B3), prin urmare o cură de roşii ajută la scăderea colesterolului. Licopenul şi carotenul anihilează radicalii liberi şi previn formarea de metaboliţi cancerigeni. În consumul de licopen se pun mari speranţe vizavi de prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer. Cu alte cuvinte, curele de roşii şi/sau suc de roşii reduc riscul apariţiei cancerului de prostată şi de colon, dar şi a altor forme de cancer (esofagian, pulmonar şi de limbă). Efectul anticancerigen creşte prin consumul zilnic al unei combinaţii de salată de roşii şi usturoi.

Pentru frumuseţe:
Se tamponează faţa cu felii proaspete de roşie sau cu o loţiune specială din: 100 g de suc de roşii, 40 ml de alcool 90º şi 1 ml de glicerină. Tratamentul este excelent împotriva acneei.

Cura cu dovlecei

Dovlecelul este unul dintre cele mai bune alimente pentru cei cu tranzit intestinal dificil, dar şi pentru diversificarea alimentaţiei bebeluşului, întrucât nu prezintă niciun fel de risc alergen. O cură cu dovlecei este de ajutor, aşadar, întregii familii, sub formă de suc, fript, fiert şi pasat sau crud.

În ce constă:

1 pahar cu suc de dovlecei (cruzi) zilnic, dimineaţa, sau minimum un dovlecel pe zi, de preferinţă crud, tăiat în cubuleţe, adăugat în salate. Dacă aveţi probleme cu digestia, începe cura progresiv (altfel, pot apărea crampe şi chiar deranjamente stomacale).

Cura antiastm:

100 ml de suc de dovlecel în combinaţie cu suc de morcovi, de două ori pe zi, timp de o lună.

Pentru cine-i bună:

Ajută la îmbunătăţirea vederii, dar şi la fixarea calciului în organism. În plus, fortifică vasele de sânge şi previne bolile cardiovasculare, chiar şi accidentele vasculare cerebrale. Te protejează de constipaţie, ajută la detoxificare şi face minuni în dietă pentru că-i şi săţios, nu doar hipocaloric. Antioxidanţii şi vitaminele B1 şi B6 susţin reconstrucţia celulelor nervoase şi au efecte antiîmbătrânire.

Pentru frumuseţe:

Se prepară o mască din piure de dovlecel (dat pe răzătoarea mică), ou şi un pic de lapte. Se aplică pe faţă, se lasă 10-15 minute, apoi se clăteşte cu apă plată. Ajută la îndepărtarea impurităţilor de pe faţă şi pentru a trata tenul acneic.

Citiţi şi:

Strugurii – fructe divine

Sucuri de legume

TOAMNA – NOIEMBRIE

 

yogaesoteric
11 noiembrie 2020


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More